Old 05-18-2017, 06:29 PM   #1
Vaulsc
Human being with feelings
 
Join Date: May 2017
Posts: 8
Default Two basic newbieland questions.

A couple of starting questions as Iím in my first week of trialling Reaper.

I have a practice project open with only two tracks. The first is an audio track of guitar with an amp sim as FX. The second track is a virtual MIDI instrument (drums) with a drum sim as FX and also ReaEQ as the second FX on that track.

If I close Reaper down and restart, the first track with the audio is fine, but the MIDI track doesnít play at all, even though the notes and FX settings are intact. However, if I create a third track with virtual MIDI instrument, and simply set up my FX for this new third track from scratch, then just drag the MIDI items from track two down to track three, Iím back up and running again and the sound now plays just as it did before I closed Reaper. But what am I doing wrong for Reaper to not save or play back my track two MIDI setup in the first place?

Second question.

Iím using a Scarlett Focusrite Solo interface. To monitor sound from it, there is a ľ headphone jack which I can plug into, but Iím using a headset with 1/8 connector with an adaptor to ľ. The problem is, when Iím working within Reaper, I only get mono soundófiddling with the connection switches it from one ear to another sporadically, but I donít get stereo. However, when I quit Reaper and use the same hardware setup for listening to desktop audio itís fine. I can also switch back out of the interface and just use the computerís sound card when back inside Reaper to listen to the tracks in stereo. Am I using wrong settings in Reaper, or is this a mistake Iím making with hardware?
Vaulsc is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2017, 11:06 PM   #2
Pickasso
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 178
Default

Question 1- no idea- should save, then reload exactly the same.

Question 2: Options/Preferences/Audio/Device.
Use Asio if possible,then under Output Range, check that all your outputs are selected from first to last.
If still not working, go to your master track, click IO, check that the correct 'audio hardware outputs' are selected. If not, adjust.
Pickasso is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2017, 11:25 PM   #3
Vaulsc
Human being with feelings
 
Join Date: May 2017
Posts: 8
Default

I haven't purchased Reaper yet, only on trial. What things are disabled in the trial version?

Also might have narrowed there problem down. This interface has two interfaces. One is for the mic, one is for a guitar jack. The guitar jack is input 2. I have to specify 'Enable inputs' and 'Output range' in audio device settings all as '2' for the signal to even come through.

Last edited by Vaulsc; 05-18-2017 at 11:39 PM.
Vaulsc is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2017, 11:33 PM   #4
gibi25
Human being with feelings
 
gibi25's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: France
Posts: 2,314
Default

Nothing is disabled.
gibi25 is online now   Reply With Quote
Old 05-18-2017, 11:50 PM   #5
Vaulsc
Human being with feelings
 
Join Date: May 2017
Posts: 8
Default

Thanks guys. Actually resolved the playback issue, I hadn't selected the right output channels in the preferences. My bad.

As for the drums not loading up. It could be an issue to do with MT-PowerDrumKit? Maybe it doesn't load up automatically each time until you make a donation. It's a free plugin.
Vaulsc is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 01:13 AM   #6
gibi25
Human being with feelings
 
gibi25's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: France
Posts: 2,314
Default

Nope.
This drum kit is fully fonctionnal.
It should work.
gibi25 is online now   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 03:01 AM   #7
martifingers
Human being with feelings
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,188
Default

From memory I think MT-PowerDrumKit is inaudible until you click to say you want to continue the trial. Worth checking I guess.
martifingers is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2017, 05:18 AM   #8
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 15,218
Default

The current free version can be authorised at no cost.
Re-check the instructiuons on the site. Also a recent update!!! Yay!
__________________
Today is the anniversary of the death of the famous Irish inventor, Professor Patrick Pending. Not a lot of people know that....
ivansc is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.