Old 02-23-2014, 10:44 AM   #1
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default [Solved] Extract GUI from VST dll ?

Is there a (simple) way to get a VST's GUI and even better export it as png or jpg or any other image?
I've tried ResHacker and such but only got icons etc.
I'm not a developer and haven't got any SDK.
I'm just searching for a standalone tool which does this.

(In Wavosaur and other programs/VST-hosts i can only "view" the GUI but not export it as an image)



Michael

Last edited by MichaJo; 02-24-2014 at 03:21 AM.
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2014, 02:47 PM   #2
nofish
Human being with feelings
 
nofish's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: home is where the heart is
Posts: 6,883
Default

So this is basically about getting screenshots of VST GUIs ?

To do it manually:

Pressing Alt+PrtSc ("Druck" on German keyboards) captures a screenshot of the active window and puts it in the clipboard which then could be pasted to a graphics program like MS Paint or Photoshop and saved as image from there.

http://support.microsoft.com/kb/173884

Or lots of screenshot tools available.

https://www.techsupportalert.com/bes...re-utility.htm

If you want to it in a more automatic way, there's someone who did a automatic VST grabbing tool here (never tried it).

http://www.kvraudio.com/forum/viewto...5508&start=105

The links all are down unfortunately but maybe you have luck sending him a PM.

I hope I understood correctly what you want to do.
nofish is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 12:03 AM   #3
Shootkin
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2013
Location: Russia
Posts: 223
Default

http://www.bome.com/products/restorator
Shootkin is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 02:22 AM   #4
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default

Quote:
Originally Posted by nofish View Post
So this is basically about getting screenshots of VST GUIs ?

To do it manually:

Pressing Alt+PrtSc ("Druck" on German keyboards) captures a screenshot of the active window and puts it in the clipboard which then could be pasted to a graphics program like MS Paint or Photoshop and saved as image from there.

http://support.microsoft.com/kb/173884

Or lots of screenshot tools available.

https://www.techsupportalert.com/bes...re-utility.htm

If you want to it in a more automatic way, there's someone who did a automatic VST grabbing tool here (never tried it).

http://www.kvraudio.com/forum/viewto...5508&start=105

The links all are down unfortunately but maybe you have luck sending him a PM.

I hope I understood correctly what you want to do.
Yes. And it's really tedious taking screenshots of each GUI...
The grabber seems to do what i want (haven't found it yet).
Thanks for the hint!

@Shootkin: Thanks! But too expensive (60 €) and the trial version doesn't include just that feature i'm looking for (grab resources)


Michael
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 03:20 AM   #5
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default

Finally! With your help i've found an appropriate tool.
It's here and it's called VST-Plugin Screenshot Tool
Quote:
The VST-Plugin screenshot tool is a small command line tool that accepts the VST plugin’s dll name and stores a PNG screenshot of the first preset to the same directory. If furthermore a .FXP preset is passed it will be used when rendering the screenshot as PNG. If no parameter is specified all valid plugins will be captured.
For details please read the supplied manual.
Thanks!

Michael
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 03:56 AM   #6
Vendetta V
Human being with feelings
 
Vendetta V's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Currently in Armenia
Posts: 1,099
Default

So now that you have the screenshots, what do you do with them?
__________________
Vendetta V @ VMS studio
Check my music here : Avant-Garde Psycho Metal
Check my studio here : Video and Audio services
Vendetta V is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 04:37 AM   #7
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default

Quote:
Originally Posted by Vendetta V View Post
So now that you have the screenshots, what do you do with them?
Currently i've got a few hundred VST's (most of them i really don't use...).
For me it's easier to recognize (remember) a VST's function by an image rather than its sometimes cryptic name...
I just open the folder with the screenshots in it(Windows explorer) in thumbnails-view to easily find the appropriate VST.
Sounds silly but for me it's faster than searching REAPER's FX Browser.

Michael
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 04:38 AM   #8
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 16,379
Default

^^^^
Track icons?
Add to toolbar buttons?
__________________
DarkStar ... interesting, if true. Inspired by ...

My top 40 FRs, as voted by you (updated for August 2016)
DarkStar is online now   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 04:47 AM   #9
Vendetta V
Human being with feelings
 
Vendetta V's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Currently in Armenia
Posts: 1,099
Default

Quote:
Originally Posted by MichaJo View Post
Currently i've got a few hundred VST's (most of them i really don't use...).
For me it's easier to recognize (remember) a VST's function by an image rather than its sometimes cryptic name...
I just open the folder with the screenshots in it(Windows explorer) in thumbnails-view to easily find the appropriate VST.
Sounds silly but for me it's faster than searching REAPER's FX Browser.

Michael
Ah bummer, I was expecting a workaround way to implement them into reapers FX browser
__________________
Vendetta V @ VMS studio
Check my music here : Avant-Garde Psycho Metal
Check my studio here : Video and Audio services
Vendetta V is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 04:55 AM   #10
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default

Quote:
Originally Posted by Vendetta V View Post
Ah bummer, I was expecting a workaround way to implement them into reapers FX browser
If i was a developer that's what i would do......
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 05:00 AM   #11
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default

Quote:
Originally Posted by DarkStar View Post
^^^^
Track icons?
Add to toolbar buttons?
Don't fully understand...You mean use the Set track icon... feature instead of opening an external Windows explorer?

Then...yes! Good idea
Michael
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2014, 06:47 PM   #12
witti
Human being with feelings
 
witti's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 1,186
Default

Quote:
Originally Posted by MichaJo View Post
Currently i've got a few hundred VST's (most of them i really don't use...).
Time for a spring-cleaning, don't you think ?
witti is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2014, 06:52 AM   #13
fixerdave
Human being with feelings
 
fixerdave's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Essex, England.
Posts: 449
Default

hello, thanks for this, its a brilliant program and much easier to remember the look of the VST rather than the name.. dave
__________________
'Retired technician - not a musician' and registered Reaper user since July 2008
'Excellence is not a skill, It is an attitude' Ralph Marston quotes.
Music at http://soundcloud.com/fixerdave
fixerdave is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2014, 11:06 AM   #14
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default

Quote:
Originally Posted by witti View Post
Time for a spring-cleaning, don't you think ?
Quite right
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2014, 04:38 AM   #15
MichaJo
Human being with feelings
 
MichaJo's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Germany
Posts: 1,767
Default

Haven't found a way to display images or their thumbnails with Python/tkinter without PIL (Python Image Library).
I'm no experienced programmer but i'd like to automate my "load VST by GUI image".
Now:
- open Windows explorer
- show thumbnails of VSTs
- copy name (or part of it)
- paste it into the Filter list of FX browser

Should look like in this mockup (or similar):


A simple left-mouse-doubleclick on an image should do the above.

Michael
MichaJo is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2014, 03:45 PM   #16
reapercurious
Human being with feelings
 
reapercurious's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,612
Default

cross link in the feature request section... http://forum.cockos.com/showthread.php?t=135758
reapercurious is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2016, 10:18 PM   #17
digitaltrousers
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 9
Default Possible with ReaScript?

I'd like to do this too. Now that we have ReaScript, is it possible to do it with that?
I found Christian Budde's VST-Plug-In Screenshot Tool (http://www.pcjv.de/applications/tools/), but that doesn't seem to work with 64-bit plugins (or I suspect VST3's).
digitaltrousers is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2017, 02:43 AM   #18
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 1,307
Default

If it would be possible to take picture from docker (and save somehow for further use with reascript), then it could be relatively possible. But for now Christian Budde's VST-Plug-In Screenshot Tool is really good for this.

rough test of adding plugins by their picture:

code
__________________
SoundCloud | MPL Scripts / ReaPack | Donate
mpl is online now   Reply With Quote
Old 05-13-2017, 04:14 AM   #19
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Not Lowell
Posts: 2,574
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
If it would be possible to take picture from docker (and save somehow for further use with reascript), then it could be relatively possible. But for now Christian Budde's VST-Plug-In Screenshot Tool is really good for this.

rough test of adding plugins by their picture:

code
This is very promising! It reminds me of how awesome FL Studio has their GUI plugin selection. Elegant, vector, beautiful

Would love to see this in R eaper!
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is online now   Reply With Quote
Old 05-13-2017, 06:03 AM   #20
Pet
Human being with feelings
 
Pet's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Germany
Posts: 787
Default

Did anyone mention the WindowsOS "Snipping Tool"?
__________________
If the v5 Default Theme is too bright for you take a gander at my mod of it: Default v5 Dark Theme
Pet is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2017, 07:22 AM   #21
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 1,307
Default

Noone. Because noone wants to do screenshots manually 500+ ways. (or maybe more, depending on how much plugins you have)
__________________
SoundCloud | MPL Scripts / ReaPack | Donate
mpl is online now   Reply With Quote
Old 05-13-2017, 11:53 AM   #22
Pet
Human being with feelings
 
Pet's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Germany
Posts: 787
Default

Good point^^^! I probably missed the 500+...
__________________
If the v5 Default Theme is too bright for you take a gander at my mod of it: Default v5 Dark Theme
Pet is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2017, 12:43 AM   #23
exidus
Human being with feelings
 
exidus's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 107
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
If it would be possible to take picture from docker (and save somehow for further use with reascript), then it could be relatively possible. But for now Christian Budde's VST-Plug-In Screenshot Tool is really good for this.

rough test of adding plugins by their picture:

code
I cant get this to display the images. It runs good, I have a folder with images from the screenshot tool and there are active links (that works for adding the plugins) in the script window, but no pictures. Only black window..

__________________
- Win7 x64, latest x64 REAPER Beta

::::::: My Mixcloud Page ::::::: EFMod_JN Theme :::::::

Last edited by exidus; 05-16-2017 at 01:00 AM.
exidus is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.