Old 01-28-2015, 02:01 PM   #41
rdesanti
Human being with feelings
 
rdesanti's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Lake Havasu City, Arizona
Posts: 114
Default simple templates

New to using templates and have a a few easy questions.
What are templates used for? Just special instruments or FX?
Can templates be used for setting up a new project? Like sends for reverb, compression, etc?
I have some FX that I commonly use in most all my projects and would like to set it up so whenever I start new project they are there. Thanks guys!
__________________
--Mac Mini, 2.3 ghz, 16g ram, dual 27" displays, Reaper 64 bit latest, Akai Professional EIE 4X4 interface, Mackie MR8 Mk 3 8" Monitors, Infinity 10" Sub. Mackie VLZ mixer. Owner Logic Audio Productions. Mixing/Mastering Suite.
rdesanti is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2015, 05:28 PM   #42
MisterBerniman
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2014
Location: Paris
Posts: 60
Default Everything U want....Everything!!!

Templates in Cockos is a game changer by itself. I only know ONE DAW capable of doing this kind of template thing : Ableton but at a higher level (no-no don't laugh...).

So yes : U can set up a track (audio or MIDI...) put in Ur favorite MIDI Fx, VSTi (several U can bypass in case of...), several VST Fx, U can set up one or more items in this Track Audio (samples, loop everything U want...), U can Name it, Tint it etc-ect and save it as a template track Ok!!

But That's not ALL bro...FAR FROM IT!!!

U can save several tracks this way!! I tell U....U set up Ur Tracks the way U want them to be and save them as a template....Of course, in the file menu U can save a Project as a template so U got a whole session ready to go!!

But what if Ur client want to add a Trap Beat like in the bridge instead of his accoustic drum break he gave U firts? hu? So U got to set up a whole Trap drum kit as a template!! How can U do that? It's simple : set this all up let's say 16 audio tracks with 4 different Aux Fx tracks for Reverbs (Left and right x 2, long and slppy reverbs for example...), 4-6 tracks for Hits and Fx rise up or anything else, tint Ur tracks for visual ID, put Ur Fx on every tracks, Ur default channel strip (Eq, comp and Eq and filters and so on...), bypass them or not the way you want it, set a sampler (Reasamplomatic I don't remember the name...) to receive a midi note via the ReaControlMIDI Fx, set a MIDI track to send MIDI notes to these Tracks so U can do Ur patterns in this MIDI track put all these tracks in a Folder track, U can put Ur Aux Fx tracks off this Folder track if U want to....tint everything, make a lil' pattern, set Ur favorite enveloppe tracks and ...voilà!! Save the whole thing as a template...
And the, when a client want U to make a drum track, U just have to get Ur browser (dock it and set some screensets...another story....), get the 'track template link and here U got it : dbl click or Drag&Drop and the whole thing is ready to go...
U can do tempaltes for everything U want...

Another TIP is the ability to "apply" a template to existing tracks : let's assume U got a session with 40 tracks and U got a set of template tracks for example, one for vocals, lead vocal, BG vocals, Electric bass, one for every drum elemnt (toms, snares, Kick, Hhats, cym....), KBoards etc-ect...U can use the Ressources window (call it via the "view menu" if I'm correct...), set the "apply to semected tracks" mode and U just got to select Ur target tracks and dbl-clicl on the template and the target tracks get the settings of Ur template....

I garanty U : spend some times understanding the tools Reaper has for every producer or mixing technician and U'll get a workflow U were dreaming at before....

Believe me

If U have questions I'll be glad to give U an answer in the limit of my knowledge of course.....
MisterBerniman is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2015, 07:05 PM   #43
hamish
Human being with feelings
 
hamish's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: The Reflection Free Zone
Posts: 2,961
Default

Only caveat I find with TrackTemplates is that Parameter Modulations are not saved, as far as I can see.
hamish is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2015, 07:00 AM   #44
MisterBerniman
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2014
Location: Paris
Posts: 60
Default Ooooh Nooooooooo!!!

(lol)!!

Didn't know about that : gonna try it!!
Of course, we always forget what we have : I don't remember the last time I've D&Droped a VSTi or build a drum kits!! All is templated now, in my workflow so...Sure, I have to change my channel strips sometimes, trying, experimenting some thing...
MisterBerniman is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2015, 07:14 AM   #45
MisterBerniman
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2014
Location: Paris
Posts: 60
Default Ooooooh nooooooo!!!

AH OOPS... Have just delete my post...

So yes Ive just tried it out and I can tell that U can (yes-yes...) set a modulation parameter and save it with the template (lol)!!!
MisterBerniman is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2015, 03:50 PM   #46
hamish
Human being with feelings
 
hamish's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: The Reflection Free Zone
Posts: 2,961
Default

Quote:
Originally Posted by MisterBerniman View Post
AH OOPS... Have just delete my post...

So yes Ive just tried it out and I can tell that U can (yes-yes...) set a modulation parameter and save it with the template (lol)!!!
Hmm, OK, I'll have to have another look at what my problems were. I did notice a couple of things. Good to hear that you got modulations saving with the template.

edit - I still can't find the issue I was thinking of...

Last edited by hamish; 01-29-2015 at 05:12 PM.
hamish is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2015, 02:03 AM   #47
Treyla
Human being with feelings
 
Join Date: May 2012
Posts: 1
Default i just made this with guy below me Template that was posted

https://www.facebook.com/video.php?v...53&pnref=story not a great mix but i just made it...all FL stock plugs
Treyla is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2015, 10:14 AM   #48
spaceanimals
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 43
Default eq presets

hi

Here's my eq preset. I'm new to this. You'll notice my preset, master eq, is at the bottom of the list of stock eqs. I don't how how to chaqnge this.

Also, mastering engineers use their ears not presets. That being said, if you master on a laptop through headphones, presets can be nice. This preset is designed to provide a gentle cut in some typical problematic areas in a mix. This is not an eq if you want a hot dance ready mixdown.

Jimmy
Attached Files
File Type: rpl eq presets.RPL (12.5 KB, 121 views)
spaceanimals is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2015, 04:11 PM   #49
Kooljohn74
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 57
Default

Quote:
Originally Posted by MisterBerniman View Post
Templates in Cockos is a game changer by itself. I only know ONE DAW capable of doing this kind of template thing : Ableton but at a higher level (no-no don't laugh...).

So yes : U can set up a track (audio or MIDI...) put in Ur favorite MIDI Fx, VSTi (several U can bypass in case of...), several VST Fx, U can set up one or more items in this Track Audio (samples, loop everything U want...), U can Name it, Tint it etc-ect and save it as a template track Ok!!

But That's not ALL bro...FAR FROM IT!!!

U can save several tracks this way!! I tell U....U set up Ur Tracks the way U want them to be and save them as a template....Of course, in the file menu U can save a Project as a template so U got a whole session ready to go!!

But what if Ur client want to add a Trap Beat like in the bridge instead of his accoustic drum break he gave U firts? hu? So U got to set up a whole Trap drum kit as a template!! How can U do that? It's simple : set this all up let's say 16 audio tracks with 4 different Aux Fx tracks for Reverbs (Left and right x 2, long and slppy reverbs for example...), 4-6 tracks for Hits and Fx rise up or anything else, tint Ur tracks for visual ID, put Ur Fx on every tracks, Ur default channel strip (Eq, comp and Eq and filters and so on...), bypass them or not the way you want it, set a sampler (Reasamplomatic I don't remember the name...) to receive a midi note via the ReaControlMIDI Fx, set a MIDI track to send MIDI notes to these Tracks so U can do Ur patterns in this MIDI track put all these tracks in a Folder track, U can put Ur Aux Fx tracks off this Folder track if U want to....tint everything, make a lil' pattern, set Ur favorite enveloppe tracks and ...voilà!! Save the whole thing as a template...
And the, when a client want U to make a drum track, U just have to get Ur browser (dock it and set some screensets...another story....), get the 'track template link and here U got it : dbl click or Drag&Drop and the whole thing is ready to go...
U can do tempaltes for everything U want...

Another TIP is the ability to "apply" a template to existing tracks : let's assume U got a session with 40 tracks and U got a set of template tracks for example, one for vocals, lead vocal, BG vocals, Electric bass, one for every drum elemnt (toms, snares, Kick, Hhats, cym....), KBoards etc-ect...U can use the Ressources window (call it via the "view menu" if I'm correct...), set the "apply to semected tracks" mode and U just got to select Ur target tracks and dbl-clicl on the template and the target tracks get the settings of Ur template....

I garanty U : spend some times understanding the tools Reaper has for every producer or mixing technician and U'll get a workflow U were dreaming at before....

Believe me

If U have questions I'll be glad to give U an answer in the limit of my knowledge of course.....
Thank You Sir!!!! A big help
Kooljohn74 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2016, 11:33 AM   #50
Dstruct
Human being with feelings
 
Dstruct's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dresden, Germany
Posts: 11,987
Default

Cwitech TX16Wx Sampler Template:

http://forum.cockos.com/showthread.php?t=174599
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2016, 08:37 AM   #51
Dstruct
Human being with feelings
 
Dstruct's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dresden, Germany
Posts: 11,987
Default

Quote:
Originally Posted by the brok View Post
ok, after a lot of work and a great support buy some of you guys here i figured out how to set this up correctly, so here`s my first contribution to the community...

it`s a track template for hypersonic2.
the neat thing is, it treats each multipart as if it was one single vsti, so you only have 16 tracks that have it`s own multipart assigned to it, both midi sending as well as audio recieving on their respective tracks ...
so there`s not 16 tracks that do the midi, and another 16 tracks that handle the audio, which is the most annoying part on all other sequencers, exept logic and energy xt1x/2x.

this is how it looks like:



download the track template here <----

the track template also is including a bus-foldertrack for the entire hypersonic2 signals. if you don`t want that, just delete it. the template can be used with all other 16-times-multitimbral/16-times stereo out vsti`s, too ...

anyone, upload this to that stash thingie at will ...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
important: strangely enough (as this is no feedback routing at all) you have to "allow feedback routing" from the project preferences, otherwise it won`t work.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


lemme know if it works for you!
Using feedback routing will break PDC. For most users this won't be a good thing. Much better to with separate audio and MIDI tracks (any maybe just hide the MIDI tracks in the MCP).
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2016, 11:42 AM   #52
MisterBerniman
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2014
Location: Paris
Posts: 60
Default

Well done DSTRUCT!!

I msut learn to use licecap
MisterBerniman is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.