Go Back   Cockos Confederated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-17-2007, 06:31 PM   #1
griz lee
Human being with feelings
 
griz lee's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: in a hotel room near you
Posts: 1,176
Default 2.018 crashes on .flac file import (FIXED)

Drop .flac file onto Reaper icon.

Reaper goes half way through build peaks process, and locks up motionless.

I might as well go make casserole instead


FIXED (2.107)

Last edited by Dstruct; 03-04-2008 at 11:11 PM.
griz lee is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 06:52 PM   #2
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

It works on the FLAC files I've tried here.. can you post a file it crashes on?

Thanks..

-Justin
Justin is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2007, 05:12 PM   #3
griz lee
Human being with feelings
 
griz lee's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: in a hotel room near you
Posts: 1,176
Default

http://www.radio.uqam.ca/ambisonic/a...ive_stereo.zip

has 3 flac files in it which don't work for me. The newest flac front end for windows decodes them ok though.

[I was trying to work out from Daniel Courville's surround audio site if it is worth buying a zoom H2 or not. He's got some comparison recordings up here, in flac. They're not really my thing, church organs and stuff, but i'm disapointed that they all just stop after a while when dropped onto the reaper icon - it gets stuck building peaks.]
griz lee is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2007, 03:39 PM   #4
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by griz lee View Post
http://www.radio.uqam.ca/ambisonic/a...ive_stereo.zip

has 3 flac files in it which don't work for me.
confirmed. reaper hangs.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2007, 07:02 PM   #5
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

got it here...

so we're a ways behind in FLAC versions.. so I thought we should upgrade..

turns out, they removed the VERY API WE USE from FLAC, so now it's going to be a big pain in the ass to upgrade. UGH. STUPIDITY.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2007, 02:14 AM   #6
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

up to which flac version can you go with the current api?
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2008, 09:36 AM   #7
hunda
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 4
Default

i take it the only workaround right now is to re-encode to .wav?
hunda is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2008, 10:56 PM   #8
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

Quote:
Originally Posted by Dandruff View Post
up to which flac version can you go with the current api?
The one we're using

Either we can get them to add a wrapper API, or eventually we can spend some time upgrading it..
Justin is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2008, 05:47 AM   #9
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Justin
or eventually we can spend some time upgrading it..
sounds like the better idea to me.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2008, 08:01 AM   #10
hunda
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 4
Default

wanted to jump in real quick. i noticed if i rename the repeaks that were built with the .wav's to the .flac extension that reaper will still work with the files.

i don't know how wise of a work-around this is, but it saves me quite a bit of drive space.
hunda is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 06:02 PM   #11
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Either we can get them to add a wrapper API, or eventually we can spend some time upgrading it..
Porting guide for new versions: http://flac.sourceforge.net/api/group__porting.html
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 09:01 PM   #12
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

Quote:
Originally Posted by Dandruff View Post
Thanks, looking at upgrading...
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 09:06 PM   #13
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

nice

thank you too!
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 10:38 PM   #14
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

ok try this: http://landoleet.org/reaper_flac.dll

-Justin
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 11:05 PM   #15
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
i my files that i have here basically work. will try the other files which caused the hangs later (currently downloading them).


BUT: i can't zoom into samplelevel! or to say it better -> i can, but the waveform disappears when doing so. peaks build properly, but zooming in to detail doesn't work ...
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 11:11 PM   #16
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

also why are there only 16 and 24 (which doesn't work = distorted sound) bit output options for the encoder? the website says it supports 4 to 32 bit bitdepth ...

Last edited by Dstruct; 03-03-2008 at 11:21 PM.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 11:32 PM   #17
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Dandruff View Post
will try the other files which caused the hangs later (currently downloading them).
ok, tried these http://www.radio.uqam.ca/ambisonic/a...ive_stereo.zip files and they work properly now.


so it's just the issues with "zooming into detail not working" and the non-working 24 bit encoder which need to be fixed ...
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 12:27 AM   #18
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

hmm 24 bit is working fine here (at least it sounds fine)

fixed the zoomed-in peaks bug -- redownload that dll.

Last edited by Justin; 03-04-2008 at 12:31 AM.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 12:38 AM   #19
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Justin
hmm 24 bit is working fine here (at least it sounds fine)
sorry, it's foobar2000's fault. reaper plays the 24 bps files fine!


but: can you please remove the "(broken, not for recommended now)" comment then? or what's broken there?


Quote:
Originally Posted by Justin
fixed the zoomed-in peaks bug -- redownload that dll.
thanks! works fine now!
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:13 AM   #20
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Dandruff View Post
sorry, it's foobar2000's fault. reaper plays the 24 bps files fine!


but: can you please remove the "(broken, not for recommended now)" comment then? or what's broken there?

justin, i've posted a 24 bps flac file from reaper to the foobar2000 forum and there a guy wrote that it is corrupted according to FLACTester (comes with the FLAC installer):

Code:
[1/1]    C:\Users\Antti\Downloads\24-bps.flac...FLAC__STREAM_DECODER_UNPARSEABLE_STREAM
1 files, 1 errors [1]
here the file http://www.outburst-audio.com/maik/24-bps.flac (1.2 MB)


and here the original thread: http://www.hydrogenaudio.org/forums/...howtopic=57774

Last edited by Dstruct; 08-20-2008 at 09:12 AM.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:30 AM   #21
DuX
Human being with feelings
 
DuX's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Underworld
Posts: 1,039
Default

Are you sure FLAC supports 32bit fp files? I thought only WavPack supported those. Maybe they finally implemented it? That would be great!
DuX is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:31 AM   #22
sinkmusic
Human being with feelings
 
sinkmusic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: decepticon mothership in a hidden place inside a mountain
Posts: 2,904
Default

v2018 ??
already ?
sinkmusic is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:38 AM   #23
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by DuX View Post
Are you sure FLAC supports 32bit fp files? I thought only WavPack supported those. Maybe they finally implemented it? That would be great!
it claims to support 32 bit integer:

http://flac.sourceforge.net/faq.html#general__samples


but i don't know if they mean the input or output with that ...




Quote:
Originally Posted by sinkmusic View Post
v2018 ??
already ?
?
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:50 AM   #24
DuX
Human being with feelings
 
DuX's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Underworld
Posts: 1,039
Default

A-ha. 32bit integer... thanks Dandruff . Nice to know these things as I work 99% with 32bit fp files.
DuX is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 03:14 AM   #25
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

yeah, use wavpack then ...
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 06:38 AM   #26
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Dandruff View Post
justin, i've posted a 24 bps flac file from reaper to the foobar2000 forum and there a guy wrote that it is corrupted according to FLACTester (comes with the FLAC installer):

Code:
[1/1]    C:\Users\Antti\Downloads\24-bps.flac...FLAC__STREAM_DECODER_UNPARSEABLE_STREAM
1 files, 1 errors [1]
here the file http://www.outburst-audio.com/maik/24-bps.flac (1.2 MB)


and here the original thread: http://www.hydrogenaudio.org/forums/...howtopic=57774
justin, here a 24 bps flac file, which works fine in foobar2000: http://koti.mbnet.fi/tritonus/DotNoir/test.flac


so it really seems reaper doesn't encode correctly at 24 bps ...

Last edited by Dstruct; 08-20-2008 at 09:12 AM.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 10:38 AM   #27
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

hmm that flac tester also fails on the files in http://www.radio.uqam.ca/ambisonic/a...ive_stereo.zip too..

I think it's just broken!

-Justin
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 10:41 AM   #28
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
hmm that flac tester also fails on the files in http://www.radio.uqam.ca/ambisonic/a...ive_stereo.zip too..

I think it's just broken!

-Justin
ok, but i can play this http://koti.mbnet.fi/tritonus/DotNoir/test.flac 24 bps file fine in foobar2000, while the 24 bps files from reaper give extreme distorted sound in foobar2000. any chance to get this working at least? i also don't care about the flac tester ...
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 11:10 AM   #29
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

just tried the http://www.radio.uqam.ca/ambisonic/a...ive_stereo.zip files in foobar -> works fine

http://www.outburst-audio.com/maik/24-bps.flac (reaper) -> distorted sound in foobar

Last edited by Dstruct; 08-20-2008 at 09:13 AM.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 11:14 AM   #30
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Dandruff
http://www.outburst-audio.com/maik/24-bps.flac (reaper) -> distorted sound in foobar
captured the output of foobar:

Last edited by Dstruct; 08-20-2008 at 09:14 AM.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 11:19 AM   #31
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

Is foobar linked with the 1.2.1 code?

I think the error in flactest is probably unrelated to foobar's error (since flactest fails completely and foobar just distorts).. lemme install foobar.

-Justin
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 11:25 AM   #32
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Is foobar linked with the 1.2.1 code?
"linked"? i think it has the latest flac decoder version "onboard". at least on this http://koti.mbnet.fi/tritonus/DotNoir/test.flac 24 bps file (which plays properly) it says "reference libFLAC 1.2.1 20070917" ...

Last edited by Dstruct; 03-04-2008 at 11:27 AM.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 11:25 AM   #33
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

OK I think this is an error in foobar (perhaps flac updated 24 bit support for 1.2.x and foobar needs to be brought up to date). For example, try decoding that 24 bit file using the 1.2.1 command line flac decoder, it works fine. flac.exe -d file.flac -o file.wav

-Justin
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 11:29 AM   #34
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

i don't have the flac package installed here.


how do you explain that foobar can play http://koti.mbnet.fi/tritonus/DotNoir/test.flac without problems? isn't that file encoded with 1.2.1 too?
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 01:38 PM   #35
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

http://downloads.sourceforge.net/flac/flac-1.2.1b.exe

Try that

I can't explain why one 24 bit file works and another doesn't, but since flac.exe decodes it fine...
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:00 PM   #36
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

who knows ...

does it play in winamp?


and why is the option called "24 bps (broken, not for recommended now)" in reaper? is the old encoder meant with that?

Last edited by Dstruct; 03-04-2008 at 02:03 PM.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:05 PM   #37
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 7,870
Default

Well the old encoder failed on 24 bit stuff (generated valid flac bitstreams but didn't acheive any compression). I'll update it to not show "broken" since it appears to work correctly now.

Haven't tried the winamp flac plug-in...

-Justin
Justin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:15 PM   #38
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

alright, thanks!
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2008, 02:50 PM   #39
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

i've just posted the problem on the flac sourceforge project page: http://sourceforge.net/tracker/index...78&atid=213478


maybe we get some useful hint
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2008, 05:20 AM   #40
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10,068
Default

Justin,

here a new reply from the foobar2000 developer:

Quote:
Originally Posted by Peter (Foobar2000 developer)
On this file, libFLAC returns 24-bit samples improperly padded to 32-bit, with most significant bits filled with garbage instead of correct sign expansion. I'd like to hear a reply from Josh about this before I implement a workaround which would have negative impact on everyone's decoding speeds, even on correct files.

This problem isn't 24-bit specific at all, the same issue could potentially occur with 16-bit files.
http://www.hydrogenaudio.org/forums/...dpost&p=559045


Is this helpful?
Dstruct is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.