Old 07-14-2011, 12:19 PM   #1
mpark
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 34
Default MIDI input lag?

I have a MIDI keyboard and MIDI-to-USB cable attached to my computer. When I play a note, it takes Reaper almost a second to echo the note back on the MS synth or ReaSynth. Is that normal?

(Well, maybe not a second, but a significant delay. Makes it unplayable.)
mpark is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2011, 12:47 PM   #2
XonXoff
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 306
Default

It is normal... mostly, but you can do something about it.

The problem is called latency and put simply the delay is caused by the time it takes your computer and soundcard to process the midi hits from the input through Reaper and off to whatever is making the sounds for you.

First up - avoid the MS synth - it's not great for latency.

Secondly, you need to reduce your buffer settings (the amount of "buffer" than the PC uses incase it gets busy when it needs to go and grab more audio data).

You do this by going to the Preferences in Reaper, but if you are using ASIO drivers you will need to alter the buffers in the soundcard's control panel.

Now, it is a tradeoff.... the more you reduce the latency the more likely you are to start getting pops and clicks, especially when your project is heavily loaded.

But it's fine to swap between a lower latency for tracking and a larger latency for mixing.

Last edited by XonXoff; 07-14-2011 at 12:48 PM. Reason: typo
XonXoff is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2011, 05:31 PM   #3
audioguytodd
Human being with feelings
 
audioguytodd's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,050
Default

Deactivate (uncheck) the MS Synth in the Midi Devices page. Even just having it checked can cause uber latency.
__________________
Comp Specs: WIN XPSP3, Q6600, ASUSP5K, 3 GB PC6400 RAM, Focusrite Saffire, AlphaTrack, lots of plugins and hardware.
audioguytodd is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2011, 09:51 PM   #4
derek.john.evans
Human being with feelings
 
derek.john.evans's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Adelaide, South Australia
Posts: 106
Default

Do you have a decent ASIO USB device?

You cant play live MIDI using standard audio hardware.
derek.john.evans is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2011, 02:42 AM   #5
arbogast
Human being with feelings
 
arbogast's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Danish expat, lives in Norway where beer's too expensive.
Posts: 1,081
Default

.. though it's possible with lots of standard/onboard soundcards using asio4all.
__________________
This is not my signature!
arbogast is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2011, 06:08 AM   #6
mpark
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 34
Default

Thanks for all the information. I installed ASIO4ALL and it eliminated the latency problem.
mpark is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2011, 07:40 AM   #7
ebtihal
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 17
Default MIDI latency low = good. Audio input gone = bad.

I, too, use ASIO4ALL to combat MIDI latency now that I have Windows 7/Reaper 4. It's the only one of my options that yields no noticeable lag. Strangely, though, when I select it in Audio Device settings in Preferences, it can't enable any audio input. My only options are "Not Connected." I assume this is because I need actual third-party hardware? There's no way to have ASIO4ALL just use the PC's audio inputs? Sorry for the nube question, but I'm more of a Mac/ProTools guy. My audio recording needs for the work I do on this PC are minimal, but I do need to record audio occasionally.
Also, ASIO4ALL being selected means any other app on my PC cannot use audio, so I have to change out of that driver if I'm not recording MIDI. Quite inconvenient, would love if anyone had a better suggestion.

Last edited by ebtihal; 08-24-2011 at 08:59 AM.
ebtihal is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.