Old 10-13-2017, 03:57 AM   #1
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 4,254
Default REAPLUGS on OSX via Wine ?

Hi !

Reaplugs have no OSX build, but they are compatible WINE,

but has anyone succeeded to load them in another OSX VST Host DAW ?

I extract the .exe with WINE, and try to load them in VFX as shown here without success. There are not recognized as VST plugin for VFX

Tutorial was here : Mac Tutorial - How to Use Windows Only VSTs(.dll) on Mac OS X - YouTube

Has anyone another trick ?

Thanks !
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 05:33 AM   #2
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 6,738
Default

Make a plugin that pretends to be Reaper and can host the Reaplugs that come installed with OS-X Reaper? (I have not tested how feasible that is to actually do but it is not outside the realm of possibilities.)
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 05:52 AM   #3
serr
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 6,438
Default

Reaper plugins are a vst-like format and proprietary to Reaper.

You could run Reaper along side another DAW and use a virtual device app like Soundflower to route audio between Reaper and whatever.

If you have some Windows only vst or dll format plugins, then you need to install and run the Windows version of Reaper in Wine so you can install those Windows plugins. Again, use Soundflower or the like to route audio around.

I thought there was a thread a while back around here where someone made a "wrapper" to run Windows vst and dll plugins in OSX Reaper. If I read that right then it might be easier than the above.
__________________
Mac Pro 8x3.33GHz i7, 16GB, 256GB SSD(OS, apps), 3x2TB 7200 HD(data); MacBook Pro 2.8GHz, 6GB, 128GB SSD HD(OS, apps), 750GB 7200 HD(data); 2xTrue Precision 8; Apogee AD-16; 2xMOTU 828mk3, Evolution UC-33e; Faderport; WiRanger, iPad & the analog mixer has retired
serr is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 06:06 AM   #4
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 6,738
Default

Quote:
Originally Posted by serr View Post
Reaper plugins are a vst-like format and proprietary to Reaper.
Not VST-like, they are VST2 plugins but they expect to be able to do some special function calls into the host. At least in principle if another host can successfully simulate those function calls, the Reaper provided ReaPlugs could run in other hosts.
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 06:26 AM   #5
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 4,254
Default

@serr
Intersting tricks ! Thanks !

@Xenakios
You mean specific to REAPER host ? Because on the plugin page there is written:
Quote:
Want to use some of the comprehensive FX plug-ins that REAPER provides, but stuck in another host?
The point seems to use them in another host, without restriction.
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 07:31 AM   #6
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 6,738
Default

Quote:
Originally Posted by X-Raym View Post

@Xenakios
You mean specific to REAPER host ? Because on the plugin page there is written:
I mean using the ReaPlugs that come installed with Reaper in another host. (Where the host itself could be a plugin. And on OS-X, on Windows it would be a pointless exercise because the ReaPlugs standalone plugins exist anyway.)

Anyway, it would be a quite a lot of work to even start testing if it is possible to do, so this was more speculation than anything that would be likely to happen. I think it's best to just keep on asking Cockos to do the standalone builds of ReaPlugs for OS-X.
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 10-15-2017, 08:38 AM   #7
serr
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 6,438
Default

Here's the thread I was thinking of:
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=191243
__________________
Mac Pro 8x3.33GHz i7, 16GB, 256GB SSD(OS, apps), 3x2TB 7200 HD(data); MacBook Pro 2.8GHz, 6GB, 128GB SSD HD(OS, apps), 750GB 7200 HD(data); 2xTrue Precision 8; Apogee AD-16; 2xMOTU 828mk3, Evolution UC-33e; Faderport; WiRanger, iPad & the analog mixer has retired
serr is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2017, 08:53 AM   #8
citizenkeith
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2014
Location: Ohio
Posts: 518
Default

Quote:
Originally Posted by Xenakios View Post
I think it's best to just keep on asking Cockos to do the standalone builds of ReaPlugs for OS-X.
The Feature Request for macOS-compatible ReaPlugs is here:
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=123325
citizenkeith is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.