Old 11-07-2017, 03:44 PM   #1
zenmaster1314
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Default Reaper Stuttering on Playback

So yeah, as the title says Reaper has been stuttering on playback, profusely I might add. I upgraded the current system I'm using to Windows 10, and I've only had the problem after. I've added my specs below, and also am including a video so everyone can see that shit is fucked.

CPU: i5 4690K
RAM: 16.0 GB of alright stuff
GPU: GTX 1060


https://www.youtube.com/watch?v=bQ0xmQJxiuE

As you can see my processor is not maxed out, and I cannot see any spikes in CPU hit occurring simultaneously with the stutters. In fact, it appears that the CPU usage drops a little bit during the stutter. I have no idea what's up and would greatly appreciate some guidance.

Thanks!
zenmaster1314 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2017, 05:00 PM   #2
Dstruct
Human being with feelings
 
Dstruct's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dresden, Germany
Posts: 12,111
Default

Open REAPER's performance meter -> rightclick -> enabled "display realtime (RT) CPU".

I guess it's at 100%.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2017, 05:17 PM   #3
zenmaster1314
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Default

You are right.

https://imgur.com/a/whHcG

Every time I hear a stutter I get a peak in the CPU graph (guessing it's a more frequently updated graph). The performance of my plugins looks pretty good though, I don't see any huge spikes while the stutters happen on individual tracks. Is there a way to find out what's going wrong?
zenmaster1314 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2017, 05:22 PM   #4
zenmaster1314
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Default

Also upon further investigating it seems even stranger that these CPU spikes are happening. My CPU will be around 35-40% and then all of a sudden it will jump to 100% (based off the RT graph in Reaper). None of the plugins I'm using during this time appear to up their CPU hit significantly.
zenmaster1314 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2017, 05:27 PM   #5
Dstruct
Human being with feelings
 
Dstruct's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Dresden, Germany
Posts: 12,111
Default

Move all of your plugins on the Master to a folder track. Might fix it.
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2017, 05:55 PM   #6
zenmaster1314
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by Dstruct View Post
Move all of your plugins on the Master to a folder track. Might fix it.
Didn't help. Still getting huge CPU spikes and stutters.
zenmaster1314 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2017, 10:36 PM   #7
dug dog
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2009
Location: With Elvis Watching The Deflectives
Posts: 466
Default

I don't know what O/S you've up-graded from and you don't say what type of audio interface you're using but, perhaps you need an updated driver to work with Win 10.

Just a guess.
dug dog is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2017, 10:28 AM   #8
zenmaster1314
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by dug dog View Post
I don't know what O/S you've up-graded from and you don't say what type of audio interface you're using but, perhaps you need an updated driver to work with Win 10.

Just a guess.


Hey sorry for the delay. I upgraded from Windows 7 to 10. I am using an Audient iD14, and I just made sure my driver was up to date and compatible with Windows 10. It's still stuttering, but I've also noticed that if the project has been open longer the stuttering is more frequent.
zenmaster1314 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2017, 10:42 AM   #9
ferropop
Human being with feelings
 
ferropop's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 187
Default

Are you using lots of Folders, and effects on folders? I started getting crazy with Folders and routing recently, and noticed that Reaper doesn't play nice as soon as you start using plugins with big PDC on folders and sends/receives. It's a pretty severe problem honestly and I haven't been able to get any acknowledgement, despite being able to reproduce it easily every time.
ferropop is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2017, 11:54 AM   #10
zenmaster1314
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by ferropop View Post
Are you using lots of Folders, and effects on folders? I started getting crazy with Folders and routing recently, and noticed that Reaper doesn't play nice as soon as you start using plugins with big PDC on folders and sends/receives. It's a pretty severe problem honestly and I haven't been able to get any acknowledgement, despite being able to reproduce it easily every time.

Yeah it's a pretty large project of about 50 tracks and plenty of folders, plus lots of fx. Also a good amount of routing going on. I've had plenty of projects this size in the past and never had any problems, but now after the OS change the playback has been just awful.
zenmaster1314 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2017, 11:59 AM   #11
ferropop
Human being with feelings
 
ferropop's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 187
Default

Quote:
Originally Posted by zenmaster1314 View Post
Yeah it's a pretty large project of about 50 tracks and plenty of folders, plus lots of fx. Also a good amount of routing going on. I've had plenty of projects this size in the past and never had any problems, but now after the OS change the playback has been just awful.
Just for fun, go to the Performance Meter (Ctrl-Alt-P), and sort by PDC. Try temporarily disabling one (or a few) with the largest PDC and see if this makes a difference.
ferropop is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2017, 02:45 PM   #12
zenmaster1314
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by ferropop View Post
Just for fun, go to the Performance Meter (Ctrl-Alt-P), and sort by PDC. Try temporarily disabling one (or a few) with the largest PDC and see if this makes a difference.
Disabling the plugins the the largest CPD worked a bit. Especially the plugins I had on the master. There are still little pops, but I'm not getting the huge RT CPU spikes along with crazy stutter I was getting before.

With everything engaged and a fresh session I'm still getting some spikes and stutter. I even changed the performance settings on some of my plugins, which freed up some processing power but isn't really stopping the stutters from happening.
zenmaster1314 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.