Old 08-29-2008, 09:05 AM   #1
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default Got my BCF 2000 and could use a little help!

Initially set it up in Mackie mode Emulation and chose the U-2(using only USB).
I installed every driver I could find,Set the control surface to Mackie,did my ins/outs on midi in control surface window,double checked in midi set up that I did not choose the BCF.
So far so good,
I was able to control,
Faders(1-8,9-16)
Track selection
mute
Play button
Push play again for pause
Stop
And rewind.
Problem is the foot switch does not put armed track into REC mode.
I am using a Tascam footswitch with the ¼ inch jack on the end(do you need a special pedal for this?)

More questions:
I switched back to pre-set mode(BCF mode,pwr up holding BC button)
And tried the learn function and had no luck on any Reaper parameter.
Hold learn key
move(for example)Fader #1
Now before I can lift my hand to move fader on Reaper the BCF display say’s “Good”
Good?
I did not do anything yet!
I was going to try and set-up my own pre-set for Reaper step by step(including putting ARMed track into REC mode)but I can’t get by step one.
Any ideals?
I have search about twenty of our threads pertaining to the BCF and they came close to explaining but usually end there(due to user giving up?or having the solution?)
Any help would be greatly appreciated!

Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2008, 12:18 PM   #2
labyrinth
Human being with feelings
 
labyrinth's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Massachusetts, USA
Posts: 2,248
Default

I believe there's a guide on this controller in the manual. BTW- how's the quality.
__________________
www.res-ref.com | Resonant Reflections
iMac 3.2 GHz (i5 4570)/16GB RAM | OSX 10.10 (Yosemite) | Interface: Focusrite 18i6
labyrinth is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2008, 03:11 PM   #3
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

Quality not bad for acouple of bones!
Its good to have faders again.
As far as the Reaper manual goes it is not very specific about which control surface you use.
Just lets you know were to put it.
See below.....
Select Options > Preferences (Ctrl+P) > Control Surfaces to access REAPER Control Surfaces Preferences.



REAPER currently supports the following external Control Surfaces:




• Behringer BCF2000

• Mackie MCU

• Mackie BabyHUI

• Frontier Designs TranzPort



Additional information regarding the setup and use of the [Frontier Designs] TranzPort with REAPER is available from the Frontier Designs website.

Click [[Image:Reaper 0b6 control surface add button.png]] to add a Control Surface.




The Control Surface window allows you to select the Control Surface, the MIDI Input and Outputs, and the Track Offset and Size of the Controller.



Select a Controller from the Control surface mode list, then set the MIDI Input and Output your Controller is using. These settings can be edited at a later date by clicking on the Edit button.



The Control surface display update frequency can be set by entering a value into the field.
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2008, 03:14 PM   #4
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

I think when I get this all dialed in I'll create a work instruction specifically for the BCF and have it included in the Wiki.
I going to see if I can get it to where I need it this week-end.(3-day one at that!)

Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2008, 01:04 AM   #5
Nicht Bernd
Human being with feelings
 
Nicht Bernd's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Germany-in the north
Posts: 132
Default

would be cool bardo.
Nicht Bernd is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 10:32 AM   #6
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

I guess we are waiting for some support from the development team to establish the codes needed to get this FULLY operational so I'llgive this a little
"BUMP"
Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 12:10 PM   #7
spikemullings
Human being with feelings
 
spikemullings's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: East London
Posts: 1,697
Default

Bardo, pretty sure there is BCR 2000 specific stuff at p.101 of the User Guide which should do the job, no?

Forgive if this is not what you are after.
__________________
Cloth-Eared Hobbyist
http://www.reverbnation.com/spikemullings
spikemullings is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 12:14 PM   #8
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

Thats ok,
Thanks for the help but we are looking for somthing a little more on the cc's

Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2008, 08:18 AM   #9
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

Getting real close to having this controller fully dialed in.
Got my "ARM TRACKS" working on(almost)24 tracks.
Also(and a big WOOOOO WHOOOOO!)My foot pedal now puts the transport into RECORD" MODE.For some cool ability to "punch in/out

Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2008, 09:01 AM   #10
Alteregoxxx
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2007
Location: Italy
Posts: 169
Default

Quote:
Originally Posted by bardo View Post
Getting real close to having this controller fully dialed in.
Got my "ARM TRACKS" working on(almost)24 tracks.
Also(and a big WOOOOO WHOOOOO!)My foot pedal now puts the transport into RECORD" MODE.For some cool ability to "punch in/out

Bardo
Hi Bardo!wonderful! Can you explain to us how to do this?
I have two BCF2000 and for now i am able to use these two babies us a common mixer(fader,solo,mute,pan,play stop ) but i would use them as an edit control surface also(cut,paste etc...)and as a controller for the most commons mix plugins(like eq's,compressors...) if this is possible...Did you try to do this also?
thanks :-)
Alteregoxxx is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2008, 04:45 PM   #11
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

Hey Alterego!
As far as I know ther is no control(using BCF)for editing or FX.
We have asked the programers and,you know them,it is most likly in the works.
Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2008, 05:20 PM   #12
flight
Human being with feelings
 
flight's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: CA
Posts: 734
Default

Quote:
Originally Posted by Alteregoxxx View Post
Hi Bardo!wonderful! Can you explain to us how to do this?
I have two BCF2000 and for now i am able to use these two babies us a common mixer(fader,solo,mute,pan,play stop ) but i would use them as an edit control surface also(cut,paste etc...)and as a controller for the most commons mix plugins(like eq's,compressors...) if this is possible...Did you try to do this also?
thanks :-)
There are several threads on the forum going over how to deal with Reaper and the BCF2000. I've typed all this stuff too many times and really don't want to do it again, especially as it's all already in here somewhere.

Just dig around a little and you'll find it. All of the Reaper actions can be programmed to BCF controls, and the main functions such as fader position, mute, solo, panning, etc. all receive feedback from Reaper, so the BCF responds when you move things via mouse in Reaper, and Reaper responds when you move things on the BCF.

But Bardo is right, that at this time, controlling FX and such is not really supported.
__________________
No Name CD (Just good old rock n roll, produced in Reaper): http://leidt.bandcamp.com
flight is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2008, 03:44 AM   #13
Alteregoxxx
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2007
Location: Italy
Posts: 169
Default

In the meanwhile i've found other threads that helped me to solve the problem :-)...there is however a little problem...i would have feedback to my bcf2000 from reaper function as arm track,toggle track phase on/off and so on...Because i don't know on wich cc numbers reaper sends the midi messages associated with it's own "functions"(..i've discovered,for now that fader sends on cc 81 to 88,pan from cc 1-8 etc.) to do discover them i use the following procedure

-push the learn button on my BCF2000 and at the same time the other button on which i want the feedback and then on Reaper push the toggle button of the function of which i want feedback.
BCF2000 displays good,then i look(by bcf software) at what number has been sent to the button...

the procedure seems ok on fader,panpot,play,pause,stop but doesn't function on toggle track arm on/off(even if the midi messages arrives at BCF2000 in the learn procedure!! in fact i've discovered that arm on/off sends on cc 57-64),toggle track phase on/off(cc 92-99)...in other words i receive messages from these functions but,even if the bcf2000 buttons is setted on the right cc they don't light up(the display parameter of the buttons obviously is setted ON in the bcf 2000 software so the problem is not there...).....ideas??
Alteregoxxx is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2008, 07:16 AM   #14
flight
Human being with feelings
 
flight's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: CA
Posts: 734
Default You can't teach this old dog diddly...

You can train your BCF, but you can't train Reaper. Reaper is hardwired to send only a pre-determined set of midi CCs, depending on which Reaper preset you choose (Mackie emulation, etc.). Keep hunting the forum, 'cause information about getting both actions and feedback working is in here.

But AFAIK you can't get Reaper to feed back anything it hasn't already been hardwired to do. And believe me, I've tried. Hopefully one day the Cockos team will take a serious look at a fully programmable interface for Control Surfaces.
__________________
No Name CD (Just good old rock n roll, produced in Reaper): http://leidt.bandcamp.com
flight is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2008, 07:42 AM   #15
fab
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 300
Default

i ll be checking out this for controlling vst


http://www.midevice.com/Products.aspx?ProductID=0

lools promising...

fab
fab is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2008, 07:49 AM   #16
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

Looks pretty cool.
Have you tried it yey?

bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2008, 02:45 AM   #17
fab
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 300
Default

yes, learning works so far. need to test more for feedback to work.

fab
fab is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2008, 10:12 AM   #18
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

Wow!
You mean you are controling VST's(FX) now?

Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2008, 02:43 PM   #19
fab
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 300
Default

yes, but i get crashes when automating and no feedback fromt the vst to the controller. i posted in the midevice forum here:

http://www.midevice.com/Forum.aspx

if you guys could join me testing, maybe we can get them to fix the issues. would be pretty cool, since changing "surfaces" on the device already works, so you could use the controller for custom control of many different plugins. switching surfaces by midi is already announced as an upcoming feature.

fab
fab is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2008, 02:50 PM   #20
bardo
Human being with feelings
 
bardo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San diego
Posts: 1,106
Default

Well I use the BCF but i'm game.
Let me go register.

Bardo
__________________
POD PRO XT,Roland TD-20 E-kit,Fender Telecaster,Rickenbacher,Framis 12-String,Ibanaz Bass,CAD GXL3000 Pro Studio Mic,E-Bow and my "ol' best friend "REAPER"Since 2006
My songs here...[url]
http://www.mixposure.com/bardo/
bardo is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2008, 03:43 PM   #21
nicholas
Moderator
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,454
Default

Quote:
Originally Posted by fab View Post
yes, but i get crashes when automating and no feedback fromt the vst to the controller. i posted in the midevice forum here:

http://www.midevice.com/Forum.aspx

if you guys could join me testing, maybe we can get them to fix the issues. would be pretty cool, since changing "surfaces" on the device already works, so you could use the controller for custom control of many different plugins. switching surfaces by midi is already announced as an upcoming feature.

fab
Thanks for puting me on to this, I'm sure game to try it out ...
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk
nicholas is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.