Old 04-16-2021, 08:07 AM   #1
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,686
Default v6.27+dev0416

v6.27+dev0416 - April 16 2021
  • * Includes feature branch: EEL2 x86_64/SSE
  • * Includes feature branch: VST3 bridging
  • * Includes feature branch: ReaSurroundPan
  • * Includes feature branch: media item lanes
  • + FX: allow JS/Channel Mapper-Downmixer to be renamed [p=2431465]
  • + MIDI: enforce some reasonable maximum MIDI message and per-block list sizes (128MB and 256MB initially)
  • + MIDI: fix unlikely but possible incorrect handling of PDC+MIDI
  • + Media explorer: improve readability of embedded cues
  • + Media items: add support for grouping media items into container items
  • + Razor edit: restrict selected area to 0.001 rather than 0.01 seconds
  • + Render: fix display of render vu meters with panned mono media [t=252026]
This thread is for pre-release features discussion. Use the Feature Requests forum for other requests.

Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 08:21 AM   #2
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,686
Default

+ Media items: add support for grouping media items into container items

WOW! This seems like a big one! It doesn't seem to group across tracks though right? I've only managed to group on the same track so far and even then not sure how to expand/collapse yet

Will keep digging though!

Hmm. If this also supports the take system then I can see it being used for comping and also just alternative edits etc.



+ FX: allow JS/Channel Mapper-Downmixer to be renamed [p=2431465]
oh and thanks for this one too!
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 08:33 AM   #3
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,686
Default

With no info I'm just diving in so some of this will probably be wrong but will post somethings I've found so far below

-Trying to group another set of items (across tracks), seems to remove the first set of items (all on the same track) from the container they were in.

-Selecting a container and then going to render "selected media items" still wants to render the separate internal items.

-duplicating take doesn't seem to work on a container yet so I guess they are not for that or hopefully not fully finished

-doesn't work across tracks (but really hoping they do at some point)

More to come...
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 08:47 AM   #4
Phazma
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 1,875
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
v6.27+dev0416 - April 16 2021[*]+ Media items: add support for grouping media items into container items
Wow this seems promising! But I can't really think of a use besides moving items around together more easily..

Any plans to add:
- Fades
- Envelopes
- FX chains
- Item buttons/knobs (to adjust volume, mute state, lock state, notes etc..)
Basically all the usual possibilities that individual items have.

And btw, how do you "un-container" items?

I imagine, when "un-containering", for all the things that I have suggested, a popup would ask if it should be applied to all single items or if they should be restored as if they had never been in a container.

Also would be handy to rename item container.
Phazma is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 08:54 AM   #5
Phazma
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 1,875
Default

CRASH: I tried to remove the container with the action "Item grouping: Remove items from group". Not sure if that is how I am supposed to do it. Anyway the group was successfully removed, but when I drag one of the items and afterwards click on the arrange to unselect, REAPER crashes. Occurs every time I try.
Phazma is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 08:59 AM   #6
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7,824
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
+ Media explorer: improve readability of embedded cues
While we are at Media explorer, may I ask for fixing this odd behaviour? When it is auto-refreshing, it also scrolls somewhere and then comes back. And if the file is not on the most left it will scroll, so the file will be there.

vitalker is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:03 AM   #7
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7,824
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
* Includes feature branch: media item lanes
When fixed lanes are enabled on track, it is not possible to drag an item directly from Media explorer to a new line on the track.
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:15 AM   #8
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7,824
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
[*]+ Media items: add support for grouping media items into container items
1. When MIDI items are in group container, it's possible to open only the last item in MIDI Editor. It is not on the GIF, but F2 on group container at Edit cursor shows only the last item (MIDI, audio etc.), so you have to marque select the container firstly.
2. Creating another group container makes the first one to vanish and only group remains. Only the second try to create a new group is successful.

vitalker is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:17 AM   #9
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,526
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
v6.27+dev0416 - April 16 2021
[*]+ Media items: add support for grouping media items into container items
Wow i feel that it's going to have a lot of potential, thanks! Btw it would be great if we could enter the container to edit the contained audio items with double click or something like an A/B view as inline editor.

EDIT: I love that we can edit the contained audio with RE, super nice
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:18 AM   #10
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7,824
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Wow i feel that it's going to have a lot of potential, thanks! Btw it would be great if we could enter the container to edit the contained audio items with double click or something like an A/B view as inline editor.
Yep, makes sense.
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:23 AM   #11
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,526
Default

With RE we can edit the contained audio only if we grab the whole waveforms. Would it be possible to be able and grab parts of the waveform too?



EDIT: Also it's moving the whole audio just by grabbing the start, It would be nice if would split it instead


Last edited by Vagelis; 04-16-2021 at 09:29 AM.
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:31 AM   #12
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Black Forest
Posts: 4,389
Default

Really disappointed that Klangfarben's very thourough and valuable user feedback on timecode was completely ignored.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub
If you like or use my scripts, please consider donating to amagalma cfillion FeedTheCat Julian Sader lb0 nofish Sexan X-Raym
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:33 AM   #13
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,693
Default

^^ i think i would prefer if everything could be editable just like without container but while into a container, don' know if it will be possible.



but all depends where this will lead ! .. /me relax relax

Last edited by deeb; 04-16-2021 at 09:43 AM.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:38 AM   #14
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,526
Default

Also copy is not working EDIT: or it does? IF i drop a wave above another seems like they are overlapping

Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:48 AM   #15
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,526
Default

Can't Group same copies of audio separately. It toggles grouping one another.

Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 09:51 AM   #16
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,686
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Wow i feel that it's going to have a lot of potential, thanks! Btw it would be great if we could enter the container to edit the contained audio items with double click or something like an A/B view as inline editor.

EDIT: I love that we can edit the contained audio with RE, super nice
That would be my dream!

Not just on one track but across tracks too.
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 10:01 AM   #17
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 997
Default

Quote:
Originally Posted by Phazma View Post
CRASH: I tried to remove the container with the action "Item grouping: Remove items from group". Not sure if that is how I am supposed to do it. Anyway the group was successfully removed, but when I drag one of the items and afterwards click on the arrange to unselect, REAPER crashes. Occurs every time I try.
Not getting that crash here.

I have the 'group' button enabled for media items and Alt+C for 'create container'. This toggles multiple items between a container and group and also toggles individual 'members' of a group. 'U' (ungroup) also works to 'decontain' items.
__________________
www.sachetsofrelish.com
bolgwrad is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 10:13 AM   #18
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 12,242
Default

There's now a +dev0416a build that will fix a couple of the obvious bugs with the experimental group container feature. This feature is extremely experimental and is likely to change significantly.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 10:51 AM   #19
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,526
Default

I think it would be better to ungroup the items when we put them out of the container so we could move them separately without ungrouping them first.
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 11:13 AM   #20
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,693
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
This feature is extremely experimental and is likely to change significantly.

good to know that! containers with items from different tracks looks like it is totally dismissed in the plans (or maybe not? ) but at least this and lanes should work well together.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 11:22 AM   #21
BPBaker
Human being with feelings
 
BPBaker's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Brooklyn, NY
Posts: 62
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
There's now a +dev0416a build that will fix a couple of the obvious bugs with the experimental group container feature. This feature is extremely experimental and is likely to change significantly.
This has been sound design DREAM of mine for ages. Very excited to dig into it and see its development! :-)

EDIT: Okay so I might have jumped the gun a bit. The very first thing I tried was to apply an item FX on the container item--and that doesn't appear to work yet. I realize it's early, but I hope it'll be possible down the line. (prayer hand emoji)
__________________
www.brendanpatrickbaker.com

Last edited by BPBaker; 04-16-2021 at 11:31 AM.
BPBaker is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 11:49 AM   #22
AZpercussion
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2019
Location: Moscow, Russia
Posts: 361
Default

[*]+ Media items: add support for grouping media items into container items


WOOOOW!!!!
Super cool! It seems our prays was heard!
If container will support take system, fx, and other item atributies, it will be really revolution!

Oh God! I need time for testing!
AZpercussion is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 11:57 AM   #23
Janne83
Human being with feelings
 
Join Date: May 2010
Location: Earth
Posts: 1,863
Default Insert MIDI item action via mouse modifier crashes reaper

I use Insert media item... action via double click mouse modifier for the Track context. I get an instant crash when adding a second midi item (the first one adds normally) on the same track.

I found this out when I tried to test the new container feature- looks nice.


This is what it shows in Event viewer:
Faulting application name: reaper.exe, version: 75.76.228.74, time stamp: 0x6079b388
Faulting module name: reaper.exe, version: 75.76.228.74, time stamp: 0x6079b388
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x000000000083db0d
Faulting process id: 0x2490
Faulting application start time: 0x01d732f1f3561942
Faulting application path: C:\Program Files\REAPER (x64)\reaper.exe
Faulting module path: C:\Program Files\REAPER (x64)\reaper.exe
Report Id: f4bc5b1a-931e-483a-a1a5-3231de6c48f7
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

Thanks


J
__________________
Win10, R 64bit

Last edited by Janne83; 04-16-2021 at 12:02 PM.
Janne83 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 12:18 PM   #24
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 7,696
Default

Quote:
  • + Media items: add support for grouping media items into container items
Screenshot anyone ?
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 12:31 PM   #25
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7,824
Default

Quote:
Originally Posted by X-Raym View Post
Screenshot anyone ?
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 12:42 PM   #26
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,693
Default

Quote:
Originally Posted by deeb View Post
^^ i think i would prefer if everything could be editable just like without container but while into a container, don' know if it will be possible.


thinking a bit further... maybe could be nice to have 2 states for the container:
- locked/not editable
- unlocked/editable

Currently pre has full box container and maybe could considered the closed state of the container
and something like in this mockup could represent the unlocked/editable state.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 12:43 PM   #27
ashcat_lt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6,178
Default

Just make it work exactly like subprojects should have worked to begin with.

But no really. Not actually kidding.
ashcat_lt is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 12:48 PM   #28
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 7,824
Default

Quote:
Originally Posted by ashcat_lt View Post
Just make it work exactly like subprojects should have worked to begin with.
Non-destructive glue
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=136273
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 12:58 PM   #29
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,526
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Yep, i would like if we could loop the container, a thing that i 'm missing when looping the items is to be able and move or adjust the edges of the looped sections without splitting the item, the container could solve this if it was possible.
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 01:16 PM   #30
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,693
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Yep, i would like if we could loop the container, a thing that i 'm missing when looping the items is to be able and move or adjust the edges of the looped sections without splitting the item, the container could solve this if it was possible.
yep yep ! loop and pool
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 01:19 PM   #31
Soli Deo Gloria
Human being with feelings
 
Soli Deo Gloria's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Buenos Aires, Argentina
Posts: 1,163
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers;2432901[COLOR=Green
][/COLOR]MIDI: enforce some reasonable maximum MIDI message and per-block list sizes (128MB and 256MB initially)

May I ask about this, devs? While it seems to be self-explanatory, I don't get the possible bugs related to it and what the improvement does exactly... Regarding the other fix, whenever I see the word MIDI in the change log I instantly get happy. No matter what...



Thanks in advance...
Soli Deo Gloria is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 01:43 PM   #32
AZpercussion
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2019
Location: Moscow, Russia
Posts: 361
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Yep!
I mean it should be like items, but up level (meta-items).

For now we can just group and nothing else. I hope it's temporary.

Also I guess, meta-items should be boxes around items, but not collapsed items. We should be able to edit contents of these meta-items after grouping.
So in fixed lanes mode or FIP mode items should stay on their places, don't collapce on one lane.
This is more clear for look and provides fast edit access.

And takes system for variations and new comping abilities, of cource!
AZpercussion is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 01:47 PM   #33
ashcat_lt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6,178
Default

I mean, if we’re going to have another type of “item” which totally doesn’t work like actual items (see automation “items”), then...I guess I still won’t have a reason to upgrade...
ashcat_lt is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 02:00 PM   #34
AtmanActive
Human being with feelings
 
AtmanActive's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: United Kingdom
Posts: 411
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
While we are at Media explorer, may I ask for fixing this odd behaviour? When it is auto-refreshing, it also scrolls somewhere and then comes back. And if the file is not on the most left it will scroll, so the file will be there.



This is very annoying.
Kills the joy when browsing samples.
Please fix.
Thank you.
AtmanActive is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 02:24 PM   #35
Dimson
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2014
Location: Ukraine
Posts: 185
Default

Please fix the bug in the media explorer. The "Insert on a new track" menu function does not synchronize the sample with the tempo of the project. This issue has appeared since version 6.16
Dimson is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 04:38 PM   #36
n997
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 424
Default

Quote:
Originally Posted by Janne83 View Post
Faulting application name: reaper.exe, version: 75.76.228.74
Faulting module name: reaper.exe, version: 75.76.228.74
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x000000000083db0d
I too am getting crashes with this information, which started after trying the container functionality (removing items from group) and now happen immediately when clicking on arrangement/track area.


It happens repeatedly on v6.27+dev0416a with my customized configuration which has SWS, Reaticulate, modified v5 theme and a bunch of other things installed. So far it has not happened on clean install of v6.27+dev0416a.


EDIT: witnessed crash with same exceptions happen on clean install too, after using "Remove items from group". The group container contained audio files.

Last edited by n997; 04-16-2021 at 04:57 PM. Reason: new information
n997 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 05:14 PM   #37
n997
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 424
Default

Regarding container items in general, very interesting to see it implemented!

Just the other day I was wishing for some kind of "container" functionality when assembling audio clips into segments that were intended to be looped and repeated elsewhere in the project.


Agreeing with others in that this feature has a lot of potential.
I'd wish for container item to be a "meta-item", with ability to:
- be looped
- be pooled
- have fades
- be stretched, perhaps
- have limits to avoid Inception-like abstraction, which it luckily already seems to have?


For editing contents of the container/meta-item, I'd suggest a "container editing mode" which would:
- open up the container area for editing (temporary ungrouping), perhaps dimming the rest of arrangement area around it to make it clear to users
- allow user to modify items inside the container, as normally on the track
- allow user to change container left and right boundaries, perhaps
- re-containerize the items on exiting "container editing mode", and after that update possible pooled instances.

It is of course far easier wished than done.
Thanks in any case!
n997 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 05:29 PM   #38
Win Conway
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,787
Default

Not really sure the point of this, didn’t PIPs just need the ability to be saved as part of the project, instead of, but still retaining the ability to, save as a separate file?
__________________
Stop posting huge images, smaller images or thumbnail, it's not rocket science!
Win Conway is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2021, 06:57 PM   #39
Garrick
Human being with feelings
 
Garrick's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Wellington
Posts: 4,617
Default

Look forward to trying containers when I get home. Pips version 2?
Not sure if the big plan but if you could tempo map the container and copy it to the main.
I would be your best friend forever

edit: ah my bad, it's not a pip thing

Last edited by Garrick; 04-17-2021 at 02:36 AM.
Garrick is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2021, 12:41 AM   #40
bigjoe
Human being with feelings
 
bigjoe's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 251
Default

maybe it's a silly question, but i try anyway

Will those containers work only within a single track?
Can we embed items across different tracks? (a la ProTools)
This was something I was using a lot back in the days because it's more practical than groups for certain editing tasks.
bigjoe is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.