Old 10-19-2021, 11:36 AM   #1
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 3,188
Default v6.38+dev1019 - October 19 2021

v6.38+dev1019 - October 19 2021

  • * Includes feature branch: media item lanes
  • + Linux: use native fullscreen API to improve main window fullscreen on KWin/Plasma
  • + Theme: improve mixer meter positioning [t=258633]
  • + VST3: fix MIDI data passthrough [t=258648]
  • # Linux: preserve owned window Z order when switching to/from fullscreen [p=2489658]


This thread is for pre-release features discussion. Use the Feature Requests forum for other requests.

Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode
__________________
Most of my scripts can be found in ReaPack.
If you find them useful, a donation would be greatly appreciated! Thank you! :)
amagalma is online now   Reply With Quote
Old 10-19-2021, 01:14 PM   #2
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 11,366
Default

Quote:
Originally Posted by amagalma View Post
v6.38+dev1019 - October 19 2021
  • + VST3: fix MIDI data passthrough [t=258648]
Works !
Thanks !
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2021, 01:46 PM   #3
JamesPeters
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2011
Location: Near a big lake
Posts: 3,943
Default

Quote:
+ Linux: use native fullscreen API to improve main window fullscreen on KWin/Plasma
It seems activating or deactivating fullscreen sometimes minimizes the main REAPER window for a couple seconds, then the window reappears. It's not consistently repeatable, but I can make it happen once every several presses of F11. When it does this, REAPER's main window seems to disappear while other floating REAPER windows remain onscreen. (This is something other programs don't seem to do.)

Also the issue with the panel being kept "unhidden" by certain REAPER windows (as mentioned here) still exists, when REAPER isn't fullscreen. The window for Big Clock for instance prevents the panel from hiding. Other windows I had mentioned in that list will allow the panel to hide, as long as REAPER isn't toggled to fullscreen and back again (at which point the window would have to be closed to allow the panel to hide).

If I use the workaround mentioned by Heda (mentioned in that thread, one post below) the panel does hide properly.
JamesPeters is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2021, 03:53 PM   #4
heda
Human being with feelings
 
heda's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Spain
Posts: 6,517
Default

thank you for the fullscreen fix on Kwin Plasma
It works well for me now.

I still have issues in the Z order of windows by just clicking on the arrange. or TCP, the windows order change.. for example open a video window and and track manager, floating(not docked) and a FX Chain window floating on top of the two. Now click the arrange or a track, the video and Track manager windows come on top and the FX Chain window goes under.
heda is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2021, 06:56 PM   #5
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 13,935
Default

Quote:
Originally Posted by heda View Post
thank you for the fullscreen fix on Kwin Plasma
It works well for me now.

I still have issues in the Z order of windows by just clicking on the arrange. or TCP, the windows order change.. for example open a video window and and track manager, floating(not docked) and a FX Chain window floating on top of the two. Now click the arrange or a track, the video and Track manager windows come on top and the FX Chain window goes under.
These quirks with KWin are a bit tricky, hard to get to the bottom of.

(Edit) -- the "requiring attention" notification seems to be a feature of KWin when an app creates a window but does not focus it. If you want to remove the call of gdk_window_set_focus_on_map() from swell-generic-gdk.cpp it will workaround this, but then of course opening certain windows will always focus them, which might not be desired.

The changing order of owned windows when their parent is activated -- this is also unique to KWin. I'll look to see if there's a way to improve that, but I'm not optimistic :/

Last edited by Justin; 10-19-2021 at 08:11 PM.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 01:09 AM   #6
Xasman
Human being with feelings
 
Xasman's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 453
Default

With 6.38+dev1019 on Ubuntu 20.04, I'm now seeing this seemingly rather odd Z reordering when switching from non-fullscreen to fullscreen:






After switching once though, the new order remains unchanged on subsequent switches.
Attached Images
File Type: jpg non-fullscreen1019.jpg (56.2 KB, 453 views)
File Type: jpg fullscreen1019.jpg (49.3 KB, 450 views)
Xasman is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 05:47 AM   #7
chuckwood
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 77
Default

Are any of these current linux screen fixes in any way related to the inability to drag and drop audio into 3rd party plugins in linux reaper?
chuckwood is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 06:24 AM   #8
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,691
Default

Found a reasurroundpan bug that wasn't there a month a go so posting it here for now in case it's a quick fix as it's making my current deadlined project a pain in the butt sorry

If you try to automate "In 1 X" position inside of an automation item. For some reason for me, every time I add a new point, the point jumps and sticks to "-100" ( the top of the item).

No way I've found to get it to move down.

Doesn't happen with "in 2 X" for some reason or even "in 1 Y" and only does it inside of an automation item. Quite weird

Hope it's a quick fix and if not, I'll do a bug report when I've got time.
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 06:29 AM   #9
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 12,449
Default

Can't reproduce, so if you are able to provide a small example project that would be helpful! (Any chance you have a controller overriding the envelope?)
schwa is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 07:16 AM   #10
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,691
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
Can't reproduce, so if you are able to provide a small example project that would be helpful! (Any chance you have a controller overriding the envelope?)
Thanks for trying.

I'll send a test project soon. I did look for a controller but seemed to not give me the remove option but I'll double check.
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 07:43 AM   #11
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,691
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
Can't reproduce, so if you are able to provide a small example project that would be helpful! (Any chance you have a controller overriding the envelope?)
Hi Schwa. This demo project seems to it for me. If you try to add AND then move that same point left or right, for me it jumps up to the top and doesn't come down

I did try double checking for midi assignments but seemed to be none

https://stash.reaper.fm/43058/FOA_Sc...20to%20top.zip

.
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 08:34 AM   #12
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 12,449
Default

Ah thanks, fixing!
schwa is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 09:09 AM   #13
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,691
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
Ah thanks, fixing!
Awesome thanks!
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2021, 11:43 AM   #14
PhelixK
Human being with feelings
 
PhelixK's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 606
Default

Quote:
+ Theme: improve mixer meter positioning [t=258633]
Default 6 theme on macOS:

@1x - the offset looks to be fixed.
@2x retina - there's still a slight offset (present from track #2 and on).
@1.5x - can't check this size properly..
PhelixK is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.