Old 12-01-2021, 03:25 PM   #1
mabian
Moderator
 
mabian's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Italy
Posts: 4,195
Default v6.42+dev1201 - December 1 2021

v6.42+dev1201 - December 1 2021
  • * Includes feature branch: Windows/Linux OpenGL video display output
  • * Includes feature branch: optimized/parallelized peak building
  • * Includes feature branch: media explorer toolbar
  • * Includes feature branch: media item fixed lanes
  • * Includes feature branch: JSFX internals overhaul/cleanup/modernization
  • * Includes feature branch: r8brain free samplerate conversion mode
  • * Includes feature branch: Windows very long pathname support
  • * Includes feature branch: media explorer crossfades
  • * Includes feature branch: recording files wildcard support
  • * Includes feature branch: video render/convert normalization
  • * Includes feature branch: media item notes improvements
  • * Includes feature branch: .caf media format support
  • * Includes feature branch: ASWG metadata support
  • + JSFX: fix get/set_pin_mapping() behavior for non-x86 systems [p=2502320]
  • # Media explorer: update toolbar buttons after any action
  • # Media item lanes: fix potential display glitch [p=2502031]
  • # Media item lanes: when moving items or razor edits across tracks, preserve the original lanes
  • # Razor edit: various drawing glitch fixes with fixed media lanes
  • # macOS: discontinue standalone arm64 and clang-x86_64 builds
This thread is for pre-release features discussion. Use the Feature Requests forum for other requests.

Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode
__________________
Instagram: @mabian_art - Twitter:: @MabianArt
Music: https://www.reverbnation.com/errepici - https://www.facebook.com/errepici
mabian is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 05:40 AM   #2
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 1,242
Default

Unlikely scenario, not sure if this is deliberate or not: 'Move RE w/o contents'

__________________
www.sachetsofrelish.com
bolgwrad is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 07:41 AM   #3
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 1,242
Default

If you want to drag an item from one track to another, into a lane other than lane 1, you have to create that lane in the source track. Clunky.

__________________
www.sachetsofrelish.com
bolgwrad is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 08:13 AM   #4
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Location: Berlin
Posts: 1,039
Default

Quote:
Originally Posted by mabian View Post
# Media explorer: update toolbar buttons after any action
Much appreciated! Hope you didn't have to adjust code for each action manually...
FeedTheCat is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 08:41 AM   #5
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 743
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 09:10 AM   #6
MonkeyBars
Human being with feelings
 
MonkeyBars's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Hollyweird
Posts: 1,411
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
If you want to drag an item from one track to another, into a lane other than lane 1, you have to create that lane in the source track. Clunky
How else could that work?
MonkeyBars is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 09:18 AM   #7
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 743
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 10:09 AM   #8
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 1,242
Default

Quote:
Originally Posted by MonkeyBars View Post
How else could that work?
[Edit] This came up when I was dragging an item into the empty space in a fourth lane, between comp items. It means you have to drag the new comp to lane one, then into the desired lane. This is murder with multiple items you can't necessarily see. It just seems a drag modifier would make sense, so that the lane creator bar should be an option when dragging. [Edit] And I know this was one of the original issues with lanes - that extra lanes kept appearing - but in this case it's desirable.
__________________
www.sachetsofrelish.com

Last edited by bolgwrad; 12-02-2021 at 10:29 AM.
bolgwrad is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 10:17 AM   #9
MonkeyBars
Human being with feelings
 
MonkeyBars's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Hollyweird
Posts: 1,411
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
Edit: I don't know. It's just clunky
Might want to think about the logic before posting next time.

The add lane bar has a pretty good UX ... allowing users to add multiple lanes with it introduces wack complexity imo

If you want to help Reaper get better, just be like Embass.
MonkeyBars is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 10:45 AM   #10
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 1,242
Default

See my edit: It was the difference between lane-dragging now and when it first -started that I missed. Might want to watch the attitude.
__________________
www.sachetsofrelish.com
bolgwrad is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 10:50 AM   #11
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 13,392
Default

bolgwrad wants to be able to drag media items from a numbered lane in one track to a different numbered lane in another track. This is the first build where that isn't supported.

If you could indulge me for a minute, could I ask the particular use case for what you are doing? What exactly are the two recordings there (the ones marked "take 1" and "new take") and how did you end up with different takes on different tracks in the first place? (not in any way judging anyone's work flow, just trying to get a handle on use cases here)

Last edited by schwa; 12-02-2021 at 11:21 AM.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 11:35 AM   #12
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 743
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 01:28 PM   #13
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,455
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
Unlikely scenario, not sure if this is deliberate or not: 'Move RE w/o contents'

Nice colors.
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 02:19 PM   #14
AZpercussion
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2019
Location: Moscow, Russia
Posts: 480
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
If you could indulge me for a minute, could I ask the particular use case for what you are doing? What exactly are the two recordings there (the ones marked "take 1" and "new take") and how did you end up with different takes on different tracks in the first place? (not in any way judging anyone's work flow, just trying to get a handle on use cases here)
If lanes are not only for comping, so in sound design it can be useful for layering.
__________________
My smart contextual split script: https://forum.cockos.com/showthread.php?t=259751
AZpercussion is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 02:27 PM   #15
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,455
Default

Yes. There may be tons of applications. If the samples are the same, we can create a kind of delay, doubler. We can apply FX on the samples to obtain different sounds, like thicker / complex sound. We can also put several overlaped samples in a track for the FX inserted in the track or for its sends.

Last edited by ovnis; 12-02-2021 at 03:11 PM.
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 03:59 PM   #16
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Location: Berlin
Posts: 1,039
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
If you want to drag an item from one track to another, into a lane other than lane 1, you have to create that lane in the source track. Clunky.
Admittedly I haven't used lanes much, but that feels clunky indeed. Intuitively I'd expect the following:

Case 1: All selected items are in the same lane

I can drag the lane wherever I want, because WYSIWYG.

Case 2: Selected items are in lanes on the same track

I can drag lane 4,5,6 from track 1 to lane 2,3,4 on track 2 (assuming track 2 has more than 1 lane already)

Case 3: Selected items are in lanes on different tracks

The current behavior seems perfectly reasonable.

Last edited by FeedTheCat; 12-02-2021 at 04:09 PM.
FeedTheCat is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 04:06 PM   #17
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,455
Default

+1000 with the cat.

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
If you want to drag an item from one track to another, into a lane other than lane 1, you have to create that lane in the source track. Clunky.
There is the same issue when we want to drag a media from media explorer. We can only drag the item on the last lane.

Last edited by ovnis; 12-02-2021 at 04:59 PM.
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2021, 04:43 PM   #18
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 743
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2021, 01:16 AM   #19
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,826
Default

For the sound design and production flexibility wouldn't it be nice if we had a way to move selected items (from different tracks) to a single track in different lanes?

Something like "move/copy selected items to single track". I would prefer this by dragging tho. Just like In Media Explorer i would like to drag different samples to a single track in different lanes.
__________________
Some of my Requests : Pre Chain and Post Chain : Midi input reaching take instrument : Alias names for sends : Hide Specific sends on Sends Panel/TCP/MCP : please take care of the small workflow details ...
deeb is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2021, 04:04 AM   #20
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,918
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
If you want to drag an item from one track to another, into a lane other than lane 1, you have to create that lane in the source track. Clunky.

Sorry to ask, but what would be the case for this when you drag just one item from a single lane and in this case from the first lane? If you drag from the second lane of one track to another it gives you the option to choose the lane you want.
Imo it would be better to be able and rearrange the lanes on tracks, so when you copy or move to another lane more than one items and you want the item on first lane to be on second lane, to be able and drag from the lane numbers and rearrange their order.

In your case since it's just a single item, i can't think of a use to have it on different lane when there's no other item on other lane.

Last edited by Vagelis; 12-03-2021 at 04:36 AM.
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2021, 04:24 AM   #21
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 1,918
Default

Quote:
Originally Posted by FeedTheCat View Post
Admittedly I haven't used lanes much, but that feels clunky indeed. Intuitively I'd expect the following:

Case 1: All selected items are in the same lane

I can drag the lane wherever I want, because WYSIWYG.

Case 2: Selected items are in lanes on the same track

I can drag lane 4,5,6 from track 1 to lane 2,3,4 on track 2 (assuming track 2 has more than 1 lane already)

Case 3: Selected items are in lanes on different tracks

The current behavior seems perfectly reasonable.
For case 1 this happens only for a single item, why would you want to add extra empty lanes? (you can always add new lanes from lane adder area) I would prefer if someone wants to change the lane number when more than one items and lanes exist, to rearrange their order from the lane numbers.
For case 2 with more items and lanes i think it's already possible.
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2021, 06:49 AM   #22
FeedTheCat
Human being with feelings
 
FeedTheCat's Avatar
 
Join Date: May 2019
Location: Berlin
Posts: 1,039
Default

Quote:
Originally Posted by deeb View Post
For the sound design and production flexibility wouldn't it be nice if we had a way to move selected items (from different tracks) to a single track in different lanes?
Yeah, agreed. Maybe implode/explode lane actions? A mouse modifier might also be handy but "Media item left drag" is probably too crowded already.

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
For case 1 this happens only for a single item, why would you want to add extra empty lanes? (you can always add new lanes from lane adder area)
Not sure I understand. Where do I want to add empty lanes? (and case 1 also happens for multiple selected items that are in the same lane)

You can try out +dev1202, afaict schwa implemented the changes as suggested.

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
For case 2 with more items and lanes i think it's already possible.
Case 2 was not possible in +dev1201.
FeedTheCat is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2021, 08:33 AM   #23
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,826
Default

Also i think the button with lane number would benefit with:
- modifier (right click) for prompting and being able to rename the layer
- modifier for toggling mute/unmute
- modifier for toggling solo/unsolo


Maybe this could work/fit well on an automated workflow on the direction of new and different comping systems/styles and flexible for other uses.
__________________
Some of my Requests : Pre Chain and Post Chain : Midi input reaching take instrument : Alias names for sends : Hide Specific sends on Sends Panel/TCP/MCP : please take care of the small workflow details ...

Last edited by deeb; 12-03-2021 at 09:28 AM.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2021, 09:03 AM   #24
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,826
Default

Quote:
Originally Posted by FeedTheCat View Post
Yeah, agreed. Maybe implode/explode lane actions? A mouse modifier might also be handy but "Media item left drag" is probably too crowded already.
Yep yep for both project tracks and Media explorer selected medias.

Quote:
Originally Posted by FeedTheCat View Post
A mouse modifier might also be handy but "Media item left drag" is probably too crowded already.
yes it's already very crowded (and messy IMO), at some point they should consider a tool system to Accommodate (for those who want), a simplified modifier system based on tool selection - RE Tool, Splice tool, Pointer tool, etc, since reaper modifiers are already saturated, and reaper will continue to grow on features that require additional drag modifiers.
__________________
Some of my Requests : Pre Chain and Post Chain : Midi input reaching take instrument : Alias names for sends : Hide Specific sends on Sends Panel/TCP/MCP : please take care of the small workflow details ...
deeb is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2021, 09:27 AM   #25
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,455
Default

Sometimes, items height can be very little. Hard to notice/read them.

Is it possible to add some height, please?



It would be great to have the possibility to custom item lane label.


Last edited by ovnis; 12-03-2021 at 09:32 AM.
ovnis is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.