Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Compatibility

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-24-2015, 10:29 AM   #1
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,664
Default Windows-10, final thughts? Time is short...

So, to upgrade or not?

My biggest concern are a few drivers, like my Komplete Audio 6 drivers.

Only got 5 days, what do you all think.

Right now I've got Windows-7 Professional and I don't know much about setting up OS systems, is it possible to have both OS available on my SSD drive?

EDIT: Oh forgot to ask, if I reserve Win-10 can I install it when I want to, regardless of the date?

Just how does this work, I'm assuming they will put it on my computer, ready to install, but can I decide when to install it?

Aah, just found this in MS:

Quote:
Youíll get a notification after July 29, 2015 once Windows 10 is downloaded to your device. Install it right away or pick a time thatís good for you.
So I assume I can install it when I'm ready? Or not install if I decide not too?
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music

Last edited by Tod; 07-24-2015 at 10:39 AM.
Tod is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 10:39 AM   #2
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 20,867
Default

you have to wait until tape op comes to interview you about the benefits of digital recording - they will come to your studio as you prepare to talk about the benefits of digital

and then windows will install
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 10:41 AM   #3
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 19,081
Default

According to Them Wot Gnoe, it will download itself but not install unless you have auto-install enabled. I hope!

I will prolly put the net machine on 10 straight away since I know everything I use on that machine already works in 10.
Including my Babyface!
ivansc is online now   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 10:42 AM   #4
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,664
Default

Aah, heh heh, thanks Jason, I'll be waiting....
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 10:46 AM   #5
sostenuto
Human being with feelings
 
sostenuto's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: St George, UT _ USA
Posts: 2,691
Default

No help here, and only Windows user, BUT .... have been running Windows 10 Pro 64-bit (Insider Preview) for a few weeks. No issues so far with Reaper 4.78 and also ran a bit with V5.0xx. Also running all Spectrasonics (no NI), IvoryII, XLN, Jamstix3, and all seem solid.

Good luck with your timing and dual boots !

Thom B
sostenuto is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 10:47 AM   #6
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,664
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
According to Them Wot Gnoe, it will download itself but not install unless you have auto-install enabled. I hope!
Humm, so where is this "auto-install"? Heh heh, maybe a check box like "Portable Install"?
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 10:51 AM   #7
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,664
Default

Quote:
Originally Posted by TFB37 View Post
No help here, and only Windows user, BUT .... have been running Windows 10 Pro 64-bit (Insider Preview) for a few weeks. No issues so far with Reaper 4.78 and also ran a bit with V5.0xx. Also running all Spectrasonics (no NI), IvoryII, XLN, Jamstix3, and all seem solid.
Thanks Thom, I didn't stop to think about NI, I wonder, will it work?
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 10:58 AM   #8
Guitarminator
Human being with feelings
 
Guitarminator's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 74
Default

The free upgrade offer is for a year so I won't be installing it until 11 months, 29 days, 23 hours and 59 minutes, give or take, unless everyone else (read: the guinea pigs) wholeheartedly endorse it before that.
__________________
An amateur practices until they get it right.
A professional practices until they can't get it wrong.
Guitarminator is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 11:07 AM   #9
peter5992
Human being with feelings
 
peter5992's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Oakland, CA
Posts: 9,553
Default

I reserved a copy for my Windows 7 / 8 computers but do not plan to install immediately after July 29, I'll wait and see what others say before making the jump.
peter5992 is online now   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 11:18 AM   #10
plush2
Human being with feelings
 
Join Date: May 2006
Location: Saskatoon, Canada
Posts: 1,828
Default

I've been using the preview of 10 for a few months now and it has been working well for me. In my experience so far, if it ran on windows 7/8 then it will run on 10. There has been one exception as for a short time Pace ilok did not work correctly but that was only briefly and months ago.
__________________
mymusic - http://music.darylpierce.com
mywork - http://production.darylpierce.com
plush2 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 11:26 AM   #11
dea-man
Human being with feelings
 
dea-man's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6,131
Default Think I'll wait a bit and see...........

Won't make the jump just yet.

Patience is a virtue.
__________________
Please check out my REAPER produced music here: http://soundcloud.com/dea-man
dea-man is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 01:06 PM   #12
Ras Keita
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 101
Default

"Once a qualified Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it up to date for the supported lifetime of the device, keeping it more secure, and introducing new features and functionality over time Ė for no additional charge,"

Everything I've read thus far states Microsoft has yet to "explicitly define, supported lifetime"

http://www.forbes.com/sites/gordonke...has-high-cost/
Ras Keita is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 01:14 PM   #13
Aymara
Human being with feelings
 
Aymara's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Ruhr Area, Germany
Posts: 941
Default

Quote:
Originally Posted by Tod View Post
... is it possible to have both OS available on my SSD drive?
If your SSD has two partitions and you BUY Win10, then you can create a dual boot configuration.

If you upgrade Win7 to Win10 for free, your Win7 licence will be converted to a Win10 licence as far as I know. So no dual boot.
__________________
Greetings from Germany

Chris
Aymara is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 01:19 PM   #14
dea-man
Human being with feelings
 
dea-man's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6,131
Default

I love Tape Op.
__________________
Please check out my REAPER produced music here: http://soundcloud.com/dea-man
dea-man is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 02:48 PM   #15
babag
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,688
Default

Quote:
So no dual boot.
well, actually, dual boot should be fine if you, as stated, buy another license.

i had a reservation for w10 but cancelled it when i found out there'd be an iso available, supposedly, on the same day as the release. that would allow for a clean install.

one could, presumably, use their existing disk to fresh install whatever w/version they currently have and use the iso on another partition. or, they could resize their partition to free up space for a w10 partition. they'd have to sort out the activation on running things, though, as that would involve the licensing issue. i'd assume that, as long as you didn't try to use the old system, you could activate the w10 system.

there really shouldn't be any rush as there's an entire year allowed to watch others sort this kind of thing out before jumping in.

BabaG
babag is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 04:01 PM   #16
ReaperMadness
Human being with feelings
 
ReaperMadness's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Great Lakes, N. A.
Posts: 1,799
Default

Accchhh... I hate this shit.
__________________
= Private Winter =
ReaperMadness is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 04:14 PM   #17
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,664
Default

Okay, thanks everybody.

So the consensus is to get it but don't install for a while, that sounds pretty good to me.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 05:42 PM   #18
novaburst
Human being with feelings
 
novaburst's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 337
Default

Quote:
Originally Posted by Tod View Post
So, to upgrade or not?

My biggest concern are a few drivers, like my Komplete Audio 6 drivers.

Only got 5 days, what do you all think.

Right now I've got Windows-7 Professional and I don't know much about setting up OS systems, is it possible to have both OS available on my SSD drive?

EDIT: Oh forgot to ask, if I reserve Win-10 can I install it when I want to, regardless of the date?

Just how does this work, I'm assuming they will put it on my computer, ready to install, but can I decide when to install it?

Aah, just found this in MS:



So I assume I can install it when I'm ready? Or not install if I decide not too?
I cancelled my order, the very thought of my favorite software not loading give me shudders,

I have to much music software and have a very stable setup with W7 ultimate, yes I think would be nice to have W 10 but better to have every thing working when you boot up.
novaburst is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 05:44 PM   #19
novaburst
Human being with feelings
 
novaburst's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 337
Default

Quote:
Originally Posted by Tod View Post
Okay, thanks everybody.

So the consensus is to get it but don't install for a while, that sounds pretty good to me.
this w 10 installs in the back ground so be careful
novaburst is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 06:20 PM   #20
Fergler
Human being with feelings
 
Fergler's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 3,940
Default

You can always just reinstall your old Windows 7 or 8 if 10 isn't doing it for you, btw.

I for sure will be using 10. I've used it a bit at my friend's place and it is very snappy and I'm digging the new features.

Windows Explorer is a bit over-the-top with it's new Word-esque drop down strip, but I will probably make great use of it.
__________________
Check out my hip-hop, funk-rock band Theatre Crisp
Fergler is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 06:27 PM   #21
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 24,924
Default

On one of my machines, I've rolled back and fort a couple of times. AKA, went back to Windows 8, back to 10, back to 8 using the restore previous version feature. Took about 25 minutes to revert from 10 to 8 and it was flawless.

Point being, be smart and don't try to outsmart the OS by cleaning, optimizing and disabling everything under the sun so that you don't screw the pooch and prevent one's self from being able to easily revert if needed.
__________________
If it requires a null test to find it, it is by definition minuscule.
karbomusic is online now   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 07:32 PM   #22
dea-man
Human being with feelings
 
dea-man's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6,131
Default

The final word on Windows 10?

Windows 11!!
__________________
Please check out my REAPER produced music here: http://soundcloud.com/dea-man
dea-man is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 08:19 PM   #23
paulheu
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 635
Default

The update will download before getting installed. Once downloaded though it needs to be installed within 3 months or any further updates will be halted until you do. This may sound worse then it is and it actually makes sense as you are registered and thus expected to update.

You can always choose to dual boot, with WIN10 there is no need for dual partitions, you can simply create a VHD (virtualHD) image of you system disk and boot the previous OS from that, provided your PC runs an UEFI BIOS.

I have been on Windows 10 since the first Technical Preview last year and have not seen any real issues.
paulheu is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 08:39 PM   #24
Mercado_Negro
Moderator
 
Mercado_Negro's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Caracas, Venezuela
Posts: 8,259
Default

Does someone have a Focusrite Liquid56? How do the drivers and MixControl behave on Windows 10? Also, if you happen to use a Novation product with Automap support, how does it behave?

Thanks in advance.
__________________
Pressure is what turns coal into diamonds - Michael a.k.a. Runaway
Mercado_Negro is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 08:44 PM   #25
babag
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,688
Default

interesting. thanks for that, paulheu.

@novaburst: there's an option to just download and not install so the background installing thing can be opted out of.

bottom line i'm hearing is that, if it runs on 7/8 it runs on 10 and compatibility is very good.

BabaG
babag is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 11:07 PM   #26
Susan G
Human being with feelings
 
Susan G's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Putnam County, NY, USA
Posts: 3,938
Default

Quote:
Originally Posted by Tod View Post
My biggest concern are a few drivers, like my Komplete Audio 6 drivers
I'll be waiting until I hear something about this, too. There was nothing on their website about Win 10 compatibility as of a day or so ago.

Thanks-

-Susan
Susan G is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 11:51 PM   #27
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 19,081
Default

Quote:
Originally Posted by sickamorz View Post
I will be happy, esstatic when the time runs out, then I will not get there nagware anymore.
??? You get nagware?

I got one little "get Windows 10" flag icon on the toolbar, which said I could click on it and reserve Win10 if I wanted.
Since then, only the Windows Insider emails that I had subscribed to.
What nag screen are you getting?
ivansc is online now   Reply With Quote
Old 07-24-2015, 11:59 PM   #28
Aymara
Human being with feelings
 
Aymara's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Ruhr Area, Germany
Posts: 941
Default

Quote:
Originally Posted by babag View Post
that would allow for a clean install.
Yes, but I absolutely hate the prerequisites:

If you want to use the free upgrade and do a clean install of Win 10, you first need to do an upgrade install, then link your lokal user account to a Windows Live Account so that your Windows serial gets to that account.

After all that hassle you can do a clean install but need to use your Live ID as the first account on Win 10.
__________________
Greetings from Germany

Chris
Aymara is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 12:01 AM   #29
Aymara
Human being with feelings
 
Aymara's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Ruhr Area, Germany
Posts: 941
Default

Quote:
Originally Posted by dea-man View Post
Windows 11!!
I fear it's more likely, that MS will use Apple's OSX concept, so that we will see Windows 10.1, 10.2, 10.3, etc..
__________________
Greetings from Germany

Chris
Aymara is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 12:54 AM   #30
RobertP
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Norfolk UK
Posts: 827
Default

It might help if posters who say they have had no problems state what they are using that presents with no problems.

For example, saying that whatever works with win7 will work with win10 is sort of helpful but it would be good to know just what the 'whatever' is. We all have different stuff I think.

Reaper version, interface, controllers - the stuff that matters.
__________________
Windows 7 Pro. Intel i7 3400ghz. 16GB Ram. Focusrite Scarlett 8i6. Reaper 64.

suleiman: "WTF r u ppl on abt ?"
RobertP is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 12:59 AM   #31
Aymara
Human being with feelings
 
Aymara's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Ruhr Area, Germany
Posts: 941
Default

Quote:
Originally Posted by misc100 View Post
... saying that whatever works with win7 will work with win10 is sort of ...
... wrong

Because Win10's architecture is much closer to 8.1 than to 7.
__________________
Greetings from Germany

Chris
Aymara is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 01:34 AM   #32
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,504
Default

Quote:
Originally Posted by Aymara View Post
I fear it's more likely, that MS will use Apple's OSX concept, so that we will see Windows 10.1, 10.2, 10.3, etc..
This is a good thing in the long run, that they're turning Windows into a service. For multiple reasons, but mostly because it benefits everyone: users, developers, applications. You always get the latest features, and developers don't need to wait years for the new monolithic version to actually start using those new features.

This will leverage the development pace between Win and OSX, with the clear difference of Windows being a LOT more backwards compatible (simply because they HAVE to be, considering that they're still used on about 80% of all computing devices in the world, some of them in very crucial areas like medicine, military, research facilities, automation facilities, etc.).

Quote:
Originally Posted by Aymara View Post
... wrong

Because Win10's architecture is much closer to 8.1 than to 7.
...true, because W8/8.1 is built upon W7 heavily.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 01:53 AM   #33
siehorst
Human being with feelings
 
siehorst's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 388
Default Windows-10, final thoughts? Time is long!

Exactly as long as you wait to that moment you will install.
I don't understand all that hipe and tension.
If you have a running system, lean back and have a look at all the crazy ones who will test the next version for you :-)

horst
siehorst is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 01:54 AM   #34
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 19,081
Default

Misc100: You are right about it being helpful if those of us who are NOT having any issues state what we are using.

In my case it is 100% RME for interfaces - one pci, one USB.
One pc is a win 8.1pro 64bit laptop with i5 and 8gb ram - I installed the early pres up to when it went public beta and had very few issues.
The last technical preview build was spot on with zero problems.
Because of this I havent bothered with the public preview releases.

The other machine went on Win10 tech pre later in the cycle because it is my studio desktop.
i7 with 16gb running win8.1 pro 64bit. Again, no problems at all. A very boring beta test experience frankly.

Not sure why anyone is worried about Win8.1 at this stage in the game. The underlying architecture of 7 8 8.1 and ten is pretty much the same.
If it works in 7 the chances of it NOT working in 10 are vanishingly slim at this stage.
Go have a look at the forum in the windows insider forum and you will see what sort of real issues there are with 10. Nothing that I can see at this stage that will affect us as DAW users.,

Last edited by ivansc; 07-25-2015 at 02:06 AM.
ivansc is online now   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:14 AM   #35
gofer
-blšnk-
 
gofer's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 11,172
Default

Time is short, only 5 days left?

Did I get it all wrong, it was my understanding that the reservation is for the impatient and I have one year to decide to upgrade, whether I reserve or not? Is the reservation mandatory and I couldn't upgrade for free if I didn't reserve in time?

That sounds a bit unlikely to me.


A different question: Once I do the upgrade, I would like to change to a new, bigger SSD. Will I need to do the upgrade on my current system drive and then migrate, or will it be possible to just install win 10 on the new drive (still unauthorizing my current win 8.1 OS, of course)? What do you think would be the bestest (most uncomplicated) way to go about it?
gofer is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:24 AM   #36
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,504
Default

You have one year to reserve W10 for free, is how I understand it.


You should likely install W10 on the new drive cleanly, that will be possible.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:34 AM   #37
FranÁ
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 315
Default

Windows 10 has audio stack improvements.

Why Microsoft's Windows 10 Audio And MIDI APIs Are A big Deal
http://www.sonicstate.com/news/2015/...re-a-big-deal/


Enabling Great Audio Experiences in Windows 10
https://channel9.msdn.com/Events/WinHEC/2015/WHT202
FranÁ is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:36 AM   #38
gofer
-blšnk-
 
gofer's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 11,172
Default

@ ED: That's what I was hoping for, thanks So I will let that reserve thingy just sit there until Win 10 has settled a bit and stay calm while I read about its teething troubles
And watch SSD prizes fall another bit, I hope.
gofer is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:37 AM   #39
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,504
Default

Quote:
Originally Posted by FranÁ View Post
Windows 10 has audio stack improvements.

Why Microsoft's Windows 10 Audio And MIDI APIs Are A big Deal
http://www.sonicstate.com/news/2015/...re-a-big-deal/


Enabling Great Audio Experiences in Windows 10
https://channel9.msdn.com/Events/WinHEC/2015/WHT202
Yep, for WDM/WASAPI only. Not ASIO - Microsoft has nothing to do with ASIO since ASIO is owned by Steinberg/Yamaha.

Quote:
Originally Posted by gofer View Post
until Win 10 has settled a bit and stay calm while I read about its teething troubles
I honestly hope there will be much less of that compared to W8 release... MS got very serious about their testing, they have three levels of that now: inside MS, fast lane, slow lane. Proper agile development where they can respond to user feedback much faster (previously, betas were monolithic and were basically the final product, there was no time to implement any feedback up until the next SP). I wish them all the best, they're really on the verge of something great here.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 07-25-2015, 02:51 AM   #40
FranÁ
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 315
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Yep, for WDM/WASAPI only. Not ASIO - Microsoft has nothing to do with ASIO since ASIO is owned by Steinberg/Yamaha.
Some of us over at Reddit: Audio Engineering and Gears tried to drum up support for native Asio on the Windows feature request site. Maybe that was a bit naive but we still tried.

https://windows.uservoice.com/forums...port-like-asio
FranÁ is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.