Old 04-18-2017, 02:34 PM   #1
Boy_Narf
Human being with feelings
 
Join Date: May 2016
Posts: 25
Default Yamaha HS8S Issues?

Hello Everyone,

I've been running a Lexicon Ionix-U82S for ages now. Right after I got the interface I picked up a set of used Yamaha HS50M monitors and have put them through their paces to say the least.

About 8 months ago I got a Yamaha HS8S subwoofer. I've been wanting one of these for a few years and when they went on sale, I finally pulled the trigger.

I used it for a few mixing sessions and the depth is simply amazing. I was jamming along with some tracks one day and started to smell the voice coil burning. I turned everything off and sure enough it was the subwoofer. I had the level set to the third tick, and both crossovers set to 100hz. I made sure none of my signals were clipping. Everything in the green from reaper, and same with I hook up a chromecast audio to my interface. The level lights are well under hitting the yellow led. I took the sub in for warranty service and they said everything was fine, and could not reproduce the smell.

Anyway, I would not call what I was doing loud. Mixing is done at a volume where we can talk over it, and music is not much louder than that.

Anyone have experience with these subs? Are they not meant to be turned up all that much? I don't think having the volume at the third tick should be causing the sub to clip.

Thanks everyone,
Boy_Narf is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2017, 12:23 PM   #2
Boy_Narf
Human being with feelings
 
Join Date: May 2016
Posts: 25
Default

Well,

Went into the store to get it looked at again and both techs said it's the smell of wood particles coming loose at higher levels. Um... now that is a far fetch especially since it started after a year. I know it's voice coil smell. Oh well, going to run it at a lower level for a few days, and see if the smell goes away.
Boy_Narf is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2017, 11:41 PM   #3
Boy_Narf
Human being with feelings
 
Join Date: May 2016
Posts: 25
Default

OKAY!

I contacted Yamaha directly and they advised me that "NO SMELL SHOULD EVER COME FROM THE SUB". Alright! So I sent an email to the store manager describing my situation, and he offered to send it off to Yamaha for inspection. I got a call a few weeks later saying everything was fine, and the smell is nothing to be worried about. Um, okay. Then the tech tells me the sub doesn't have a limiter on it, and to be careful, because he accidentally had it clipping on the test bench aswell. So the real issue in my eyes is that this speaker is way under-powered compared to the amp (that or an inefficient cooling system). I'm pretty sure something is wrong with it. Heck my $80 Logitech computer speakers can get the walls shaking, but this thing has to be so quiet (to keep it from smelling), I can barely hear it. I even tried the recommended gain setting from the manual and it still produces a smell. The sub defiantly provides more feel, than it does low end.

That said, the sub does mesh beautiful with my HS50 monitors.

Once it gets back from Yamaha, I'm going to run it for a few days and see what happens. If they are correct about the "plywood dust", it should eventually stop smelling after extended use. Then again none of my other ported boxes shoot out plywood dust so who knows at this point.
Boy_Narf is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2017, 04:46 PM   #4
prezbass
Human being with feelings
 
prezbass's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Seattle, WA
Posts: 474
Default

Well, I have the same sub with a pair of HS8s, and I've never had anything like this happen.

I think the place you bought it from is giving you the run-around. In fact, I know they are.

If I were you, I'd start a little social media posting about this problem, and then approach the place with an offer to tell your social media fans how great an experience you had with them as soon as they offer a full replacement/refund. Of course, if they don't do that, then the end of the story in social media might be a *tad* different, but that will be up to them as to how it shakes out.

Just my $.03. (adjusted for inflation)
prezbass is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.