Old 01-08-2019, 05:01 AM   #1
drowo
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2016
Location: Germany
Posts: 23
Default Any news on ARA?

ARA2 is in the prereleases, but not released officially yet. I don't see a lot of comments posted on ARA anymore, but there still seem to be some problems preventing release of ARA in v5.97. My impression is that these are issue which cannot be fixed on Reaper side alone. Does anyone know if there is a Melodyne update expected which fixes those issues?
drowo is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2019, 07:20 AM   #2
Icchan
Human being with feelings
 
Icchan's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Finland
Posts: 470
Default

I doubt it, since Reaper is a really small fish in an ocean inhabited by giants like Steinberg and Avid etc...

If Cubase/Logic/Protools are working OK regarding ARA, I don't see Presonus putting any resources on fixing their software for Reaper.

I could be wrong of course...
__________________
Support FR's to make reaper more usable!
PRE-Fader Metering, TCP Parameter knobs, Splitting Midi Editor, Big MIDI Indicators
Icchan is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2019, 07:30 AM   #3
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 20,777
Default

there's a new melodyne beta that might be addressing some of the many issues ARA has in reaper. However, it's looking pretty awesome so far, and it's great they are putting this work in!
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2019, 08:52 AM   #4
drowo
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2016
Location: Germany
Posts: 23
Default

Thanks. No it's clear that non of the major DAW producers will adapt to specific requirements from Reaper, but I guess that some of the issues might bother the other DAWs as well.

The point is that in Reaper currently no development on ARA seems to be performed, nevertheless it is not released. That seems to me like - wait for the other side to change before we invest more. I might of course be wrong.
drowo is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2019, 09:11 AM   #5
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 7,003
Default

Quote:
Originally Posted by Icchan View Post
I don't see Presonus putting any resources on fixing their software for Reaper.
AFAIR, e.g. importing the tempo map to reaper does not work yet.

I doubt that Reaper can use a different method to do this via ARA2 than another DAW would.

-Michael
__________________
www.boa-sorte.de
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2019, 09:33 AM   #6
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 7,654
Default

Quote:
Originally Posted by Icchan View Post
If Cubase/Logic/Protools are working OK regarding ARA
But are they working OK? Steinberg only has ARA support announced for Cubase, not actually available in the current Cubase. I have read Logic has ARA now, but it could just as well be for the original ARA version, not ARA2. Haven't heard anything about Avid even planning to support ARA in Pro Tools.
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass, Paul(X)Stretch and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 01-08-2019, 09:58 AM   #7
japj
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 1
Default

Apparently, Celemony released Melodyne 4.2.1 containing “some bug fixes, stability optimizations and further improvements under the hood. ”

Is there a list of things that are currently preventing full ARA release support in Reaper?
I tried searching for this on the different ARA threads, but perhaps I missed something
japj is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2019, 01:39 PM   #8
drichard
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 421
Default

FYI, Melodyne released a new bug fix version today, so maybe it addresses any remaining incompatibilities with Reaper?

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
there's a new melodyne beta that might be addressing some of the many issues ARA has in reaper. However, it's looking pretty awesome so far, and it's great they are putting this work in!
drichard is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2019, 05:17 AM   #9
drowo
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2016
Location: Germany
Posts: 23
Default

Quote:
Originally Posted by drichard View Post
FYI, Melodyne released a new bug fix version today, so maybe it addresses any remaining incompatibilities with Reaper?
Thanks! Let's see if this brings up a v5.97rc.
drowo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.