Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER for Linux

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-22-2018, 12:33 AM   #1
nobbi
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 13
Default Reaper and Steinberg UR 242....is that working?

Hi @ all,

a newbie want to know....is anyone here using a Steinberg UR242 as Audio Interface on a linux machine? How stable (if at all) is this combination? Thanks for a quick info.

Nobbi
nobbi is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2018, 04:06 AM   #2
dug dog
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2009
Location: Ontario Canada
Posts: 866
Default

The "class compliant mode" means that it should work with Linux and, indeed, I was able to use my UR44 successfully in that mode. Using Jack, I was able to use only 2 of the 6 inputs, but with ALSA, I was able to access all 6.

What remains to be seen is whether there is some way to get the dspMixFX to work. That is a Windows or Mac based app, so it might work with WINE, though I did not test that.

Depending on your intended usage, the dspMixFX may, or may not, be important to you.
dug dog is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2018, 05:31 AM   #3
sub26nico
Human being with feelings
 
sub26nico's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: France
Posts: 111
Default

In CC mode, my UR44 works fine (6 inputs and 4 outputs),
very stable with sessions of many hours,
so the UR242 should works too.
sub26nico is online now   Reply With Quote
Old 09-22-2018, 05:50 AM   #4
dug dog
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2009
Location: Ontario Canada
Posts: 866
Default

Quote:
Originally Posted by sub26nico View Post
very stable with sessions of many hours,
Have you tried to get the dspMixFX to work?
dug dog is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2018, 06:04 AM   #5
sub26nico
Human being with feelings
 
sub26nico's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: France
Posts: 111
Default

Quote:
Have you tried to get the dspMixFX to work?
No, the steinberg authorisation system is aweful,
and if needed, I make the configuration with OSX
( I put the phone 2 outputs on mix 2, outputs 3 and 4 of the cards), then restart on Linux and the card keeps the last configuration.
For total control of the card without propietary OS,
Steinberg's soundcards are not the best choices.
sub26nico is online now   Reply With Quote
Old 09-22-2018, 06:14 AM   #6
dug dog
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2009
Location: Ontario Canada
Posts: 866
Default

Thanks. That's pretty much what I figured. I was hoping that someone might get the dsp stuff to work as I find it very useful.
dug dog is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2018, 06:42 AM   #7
sub26nico
Human being with feelings
 
sub26nico's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: France
Posts: 111
Default

Quote:
Originally Posted by dug dog View Post
Thanks. That's pretty much what I figured. I was hoping that someone might get the dsp stuff to work as I find it very useful.
Maybe it's possible to use DSPMix with Wine and WineAsio,
but I didn't try. I hope you'll find someone who can tells you.
You may take a look at linuxmusician.com
sub26nico is online now   Reply With Quote
Old 09-23-2018, 05:02 AM   #8
nobbi
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 13
Default

....so, I'll take a UR44 and send my UR242 back to the musicstore, where I bought it.... It wasn't new (as described), so changing shouldn't be a big problem. So far....thanks for answering my question.

Nobbi
nobbi is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2018, 12:32 PM   #9
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 4,588
Default

AVID and Steinberg Audiodevices, used in "thirdparty" DAW's, is looking for trouble in my (mac) experience.

Some people will totally disagree.
Well, in my opinion, they are just lucky then
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2018, 06:15 PM   #10
Stringer
Human being with feelings
 
Stringer's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: State of California
Posts: 489
Default

My Steinberg UR44 also works in CC mode, but strangely, when I disarm track recording, the mic in input one is off in the channel and in the speakers, but the mic in input 2 is off in the channel but live in the speakers. This is something that I would go into the software mixer to fix, but the mixer is unavailable in Linux.
__________________
One thing led to another and somehow I ended up here.
Stringer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.