Old 05-11-2020, 03:49 PM   #1
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default amagalma_Distinguish visually the ripple editing modes

big pic

# Colors the items that will move in ripple editing modes
- Color can be set inside the script
- Script reports on/off state so that it can be set to a toolbar button
- If prompted by Reaper, choose "Terminate instances" and "Remember"
- Requires JS_ReaScriptAPI extension >= v1.002
- Inspired by nikolalkc Colored Rippling extension

in ReaPack


If you are a macOS user and the script does not work for you: You have to disable optimized drawing.

Last edited by amagalma; 05-12-2020 at 09:14 AM.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2020, 04:14 PM   #2
Vagelis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 695
Default

Another useful script, thanks a lot!
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2020, 05:22 PM   #3
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

for some reason I can't get this to work. Says I have 1.002 installed of reascript but when I try and get the latest....it doesnt seem to register
__________________
Beliefs do not require respect. People do.

Last edited by Jason Brian Merrill; 05-11-2020 at 05:47 PM.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 01:07 AM   #4
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
for some reason I can't get this to work. Says I have 1.002 installed of reascript but when I try and get the latest....it doesnt seem to register
It requires at least v1.002. If you don't have it installed then the ReaPack Browse packages window opens automatically and points you to install it:



What does the column Version say in your system? If it doesn't say 1.002 then right-click and choose to install the latest (1.002 at the moment) and hit Apply.

PS. The last version in ReaPack at the moment is 1.002

Last edited by amagalma; 05-12-2020 at 01:41 AM.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 02:38 AM   #5
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

v1.15 changelog:
- Code tidying up
- Possible improvement of occasional flickering when having lots of tracks in ripple all-tracks mode (using JS_Composite_Delay function)
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 04:56 AM   #6
IXix
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2007
Location: mcr:uk
Posts: 3,481
Default

Nice one. I always get caught out by ripple.
IXix is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 05:03 AM   #7
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

for me, it says that and still doesn't work
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 05:56 AM   #8
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 07:41 AM   #9
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

post
Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
Thanks for letting me know. It seems that ReaPack regards the decimals ".01" as having the same value as ".001", so it didn't update as intended. I changed the version to ".010" and now it is available.

The 1.10 version was just a temporary upload for some people to test, and I have now deleted it.
post
Quote:
Originally Posted by amagalma View Post

Probably is caused by this.. I'll solve it.. I'll have to change the version checking code on some of my other scripts too...
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 09:04 AM   #10
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

1.010 doesn't cause a problem here but anyway I updated the check code... The new version should solve your problem (if the problem is wrong JS_ReaScriptAPI version).

EDIT:
Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
for me, it says that and still doesn't work
Wait! Did you get a message telling you that you have the wrong version OR the script doesn't work? If it is the latter, are you on macOS? If yes, then it is a known "problem" of the JS_ReaScriptAPI/particular Reaper setting combination and all scripts that use the JS_Composite function for drawing will not work. You have to change a Reaper setting and it will work.

Last edited by amagalma; 05-12-2020 at 09:10 AM.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 10:12 AM   #11
bFooz
Human being with feelings
 
bFooz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Slovakia
Posts: 1,265
Default

A small bug:

- drag items across tracks

BUG - the original tracks stays highlighed
__________________
Donations | Mixing & Mastering Services
bFooz is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 11:14 AM   #12
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by bFooz View Post
A small bug:

- drag items across tracks

BUG - the original tracks stays highlighed

Thanks! Fixing!

Should be fixed in v1.20

Last edited by amagalma; 05-12-2020 at 11:39 AM.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 06:35 PM   #13
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

Quote:
Originally Posted by amagalma View Post
1.010 doesn't cause a problem here but anyway I updated the check code... The new version should solve your problem (if the problem is wrong JS_ReaScriptAPI version).

EDIT:


Wait! Did you get a message telling you that you have the wrong version OR the script doesn't work? If it is the latter, are you on macOS? If yes, then it is a known "problem" of the JS_ReaScriptAPI/particular Reaper setting combination and all scripts that use the JS_Composite function for drawing will not work. You have to change a Reaper setting and it will work.
no message.

windows 10

doesnt work with both updated
__________________
Beliefs do not require respect. People do.

Last edited by Jason Brian Merrill; 05-12-2020 at 06:43 PM.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-12-2020, 10:08 PM   #14
Eliseat
Human being with feelings
 
Eliseat's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Location: Cologne
Posts: 1,235
Default

Amalgama, this is such an incredible script, that I really ask myself, why this never got implemented in the first place. I can't tell how often I moved unwanted parts in ripple mode. And now its again the gray feeling, that normal users who don't use scripts never see this feature and think Reaper is kind of incomplete.

Very nice.

Many thanks to you, X-Raym and of course to nikolalkc, who got the idea.

Greetings
Eli
__________________
☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆REAPER//✿◔‿◔)°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆
Eliseat is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 12:02 AM   #15
Sexan
Human being with feelings
 
Sexan's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 2,808
Default

very nice script!!!
Sexan is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 01:06 AM   #16
andyp24
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 749
Default

Amazing - I've wanted this for a long time. Will install and test asap.

Thanks Amagalma.

Is there a downside to disabling optimised drawing on Mac?
andyp24 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 01:18 AM   #17
Ideosound
Human being with feelings
 
Ideosound's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: U.K
Posts: 281
Default

Quote:
Originally Posted by andyp24 View Post
Amazing - I've wanted this for a long time. Will install and test asap.

Thanks Amagalma.

Is there a downside to disabling optimised drawing on Mac?
Metal is the latest graphics engine/GPU tech in mac OS so I really hope the JS_ReaScriptAPI will support metal in the future. You can't use dark mode when you have disabled optimised drawing. I get not many mac users might use this but it's hard to go back to ugly bright window tops once everything in your theme and OS is a similar (dark) consistent colour. Dark mode has been around for a while now and metal too, so everything should be moving to it. Some mac users were having issues with graphics lag on other threads and I think better metal support was supposed to have fixed that.
Ideosound is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 02:55 AM   #18
Sexan
Human being with feelings
 
Sexan's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 2,808
Default

Metal is also a big fail of a tech which makes things purposely unavailable. Removing OpenGL in favor of Metal only was an awesome idea.

For example this "NEW" tech is available only on OSX. If they used Vulkan like the rest of the world then both OSX and we on WIN would benefit from it (regarding reaper).

Again its not an easy tech because its extremely low level, but improvements are extreme (if you know how to use it)
Sexan is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 03:46 AM   #19
Sumalc
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2009
Location: France
Posts: 597
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
no message.

windows 10

doesnt work with both updated

Same here but osx el capitan, and disable optimized drawing done.
Sumalc is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 05:00 AM   #20
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by andyp24 View Post
Amazing - I've wanted this for a long time. Will install and test asap.

Thanks Amagalma.

Is there a downside to disabling optimised drawing on Mac?
Quote:
Originally Posted by Sumalc View Post
Same here but osx el capitan, and disable optimized drawing done.
Quote:
Originally Posted by Ideosound View Post
Metal is the latest graphics engine/GPU tech in mac OS so I really hope the JS_ReaScriptAPI will support metal in the future. You can't use dark mode when you have disabled optimised drawing. I get not many mac users might use this but it's hard to go back to ugly bright window tops once everything in your theme and OS is a similar (dark) consistent colour. Dark mode has been around for a while now and metal too, so everything should be moving to it. Some mac users were having issues with graphics lag on other threads and I think better metal support was supposed to have fixed that.

Guys, we need your help! Could you have a look here? Thank you!
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 05:02 AM   #21
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
no message.

windows 10

doesnt work with both updated

Please make a licecap. Thanks
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 06:04 AM   #22
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

Quote:
Originally Posted by amagalma View Post
Please make a licecap. Thanks
it would be a very boring licecap. It would just be me clicking the action in the list to activate it, and then switching rippling modes, and moving items around, watching them ripple like normal
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 06:17 AM   #23
Ideosound
Human being with feelings
 
Ideosound's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: U.K
Posts: 281
Default

Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Metal is also a big fail of a tech which makes things purposely unavailable. Removing OpenGL in favor of Metal only was an awesome idea.

For example this "NEW" tech is available only on OSX. If they used Vulkan like the rest of the world then both OSX and we on WIN would benefit from it (regarding reaper).

Again its not an easy tech because its extremely low level, but improvements are extreme (if you know how to use it)
I know it's annoying Apple have done their own thing and gone with Metal but really that's just what they are like. A pain in the arse sometimes. The sooner the Reaper dev's can improve metal support with Reaper the better. It's up to the app makers to keep improving features and support whether they agree with the tech, or I guess they can choose not to support it but then you lose users. I could use Reaper on Win 10 but I like it more on mac OS, that's just my preference.
Ideosound is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 06:19 AM   #24
Ideosound
Human being with feelings
 
Ideosound's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: U.K
Posts: 281
Default

Quote:
Originally Posted by amagalma View Post
Guys, we need your help! Could you have a look here? Thank you!
The link doesn't work...
Ideosound is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 02:58 PM   #25
dahya
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 60
Default

Quote:
Originally Posted by amagalma View Post

# Colors the items that will move in ripple editing modes
- Color can be set inside the script
- Script reports on/off state so that it can be set to a toolbar button
- If prompted by Reaper, choose "Terminate instances" and "Remember"
- Requires JS_ReaScriptAPI extension >= v1.002
- Inspired by nikolalkc Colored Rippling extension

in ReaPack


If you are a macOS user and the script does not work for you: You have to disable optimized drawing.
Nice one Amagalma, works beautifully, after having realised I need to set ripple editing on in the first place ! Thank you very much !
dahya is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 03:11 PM   #26
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Sumalc View Post
Same here but osx el capitan, and disable optimized drawing done.
Please try with classic mode too.. Also, take into account that on some systems you have to restart Reaper for the change to take effect.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 03:13 PM   #27
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
it would be a very boring licecap. It would just be me clicking the action in the list to activate it, and then switching rippling modes, and moving items around, watching them ripple like normal
Does my guide line script or Sexan's Area 51 work on your system?
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2020, 03:16 PM   #28
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Ideosound View Post
The link doesn't work...
Yes, sorry. Thread was removed. If you like have a look at JS_ReascriptAPI sticky thread. Juliansader is working on it to find a solution.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2020, 04:36 AM   #29
Sumalc
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2009
Location: France
Posts: 597
Default

Quote:
Originally Posted by Sumalc View Post
Same here but osx el capitan, and disable optimized drawing done.

And yes "guide line script" work fine here.
Sumalc is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2020, 11:10 AM   #30
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Sumalc View Post
And yes "guide line script" work fine here.

Fixed in v1.21

Last edited by amagalma; 05-14-2020 at 11:57 AM.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2020, 12:10 PM   #31
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

Quote:
Originally Posted by amagalma View Post
Does my guide line script or Sexan's Area 51 work on your system?
guideline does, im not sure what area51 does when i run it
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-14-2020, 12:10 PM   #32
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

btw guideline scripts are cool as fuck thx
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-15-2020, 01:21 AM   #33
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
guideline does, im not sure what area51 does when i run it
Please, open the script and go to line 26:
Code:
local debug = false
change to:
local debug = true
In ripple per track mode, do you get messages like "painting", "erasing" etc?

Then go to line 74:
Code:
alpha = OSX ....

change to:
alpha = (not OSX) ....
Does this change anything?
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2020, 09:35 AM   #34
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

...agalma_Distinguish visually the ripple editing modes.lua:74: unexpected symbol near '...'
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-15-2020, 10:48 AM   #35
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
...agalma_Distinguish visually the ripple editing modes.lua:74: unexpected symbol near '...'
No, no! Just change "OSX" to "(not OSX)", leave everything else as it is! Do not add dots!
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2020, 12:58 PM   #36
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

haha

Restored JS_Composite_Delay values to:
MinTime 0.0035 -> 0.0
MaxTime 0.105 -> 0.0
Bitmaps 30 -> 0

== script end ==
__________________
Beliefs do not require respect. People do.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-15-2020, 01:14 PM   #37
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

This is what you get when the script exits.. While it was running you didn't get any messages? Are you sure you are testing it while it is running? You can assign it to a toolbar so that you know if it is running or not.


However stupid may sound, please do make a licecap with you showing *every* step you do. I want to clearly see:
- Open Action List and Run/Close the script
- Re-open the Action List so that the state of the script can be seen (on/off)
- Set Ripple editing mode to on and select an item.
I want to see this:



Oh, don't forget to have debug set to true so that the messages in the reaconsole can be seen too.
Thanks!
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2020, 09:12 PM   #38
Jason Brian Merrill
Human being with feelings
 
Jason Brian Merrill's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Northeastern PA, USA
Posts: 21,119
Default

https://youtu.be/nKk8Fey44so
__________________
Beliefs do not require respect. People do.

Last edited by Jason Brian Merrill; 05-15-2020 at 09:26 PM.
Jason Brian Merrill is online now   Reply With Quote
Old 05-16-2020, 12:53 AM   #39
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,081
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Brian Merrill View Post
step by step:
big pic
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2020, 03:35 AM   #40
Pink Wool
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 34
Default

Very nice script! Thanks! Super useful!
How would one go about making a custom action so that this would be on when choosing the ripple editing modes? I made a custom action with cycle ripple editing and this but now the cycle is messed up...

I know I could run it on startup or make a new toolbar icon for it but I would really like to learn to do custom actions like these (if it's possible)
Pink Wool is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.