Old 03-11-2014, 03:38 AM   #1
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: City
Posts: 10,037
Default Latch mode - loading presets triggers no write

Reaper v4.602 x64 (and 4.61pre4), Windows 7 x64.

----------
This issue has now been confirmed and posted in the issue tracker:
http://forum.cockos.com/project.php?issueid=5110

Please click on the appropriate option in the issue post to confirm the bug to the developers.
-------------

I've included a test project in the attachments that uses a 1-band ReaEQ. You'll have to roll your own presets to test this however. I use a 1-band ReaEQ on an non-automated track to make them, and then loaded them on the ReaEQ instance on the automated track.

A licecap of it can be downloaded here (~1MB). You can play this by dropping it in to Reaper and bringing up the Video window from the View menu.

The licecap file shows that the track is in Latch mode(purple box on the left), the plugin GUI is open, the parameters are activated and armed.

I load presets, nothing changes on the envelope lanes, but the parameters do change. After I stop transport (playhead no longer moves) the values return to normal, i.e. what the envelopes show, after a few seconds of doing nothing. I repeat this with WRITE mode and READ mode. Same result.

The loading of presets does not appear to trigger a write in Latch mode at all for me, for any parameter.

Disturbingly however, the parameters do actually change, both on the GUI of the plugin (ReaEQ and DC8C2 confirmed) and on the Envelope Control Panel value indicators.

However, none of these parameters are being written to, according to the envelopes themselves which I am displaying, and the Envelope Control Panel controls which are not getting their red background, instead of the yellow, which indicates ready-to-write. Red would have been "writing".

I can actually relocate the play head and the values the preset loaded. Only if I leave Reaper be for a few seconds, do the parameters return to the values that are on the envelopes.


What is supposed to happen when Latch mode is active on a track and the talked about parameters are activated and armed :
Any change to those parameters while transport is in PLAY mode triggers a write. This goes for manual parameter changes and preset loading.
Could I get some confirmation from anyone ?

__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom

Last edited by airon; 03-10-2016 at 08:54 AM.
airon is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2014, 06:03 AM   #2
Reaktor:[Dave]
Human being with feelings
 
Reaktor:[Dave]'s Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Berlin
Posts: 448
Default

So basically, only mouse, MIDI and OSC actions are stored in envelope lanes. While loading a preset is reflected in the plugin's gui and its track, none of this gets recorded. Seems to be a bug.
Reaktor:[Dave] is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2014, 08:23 AM   #3
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 13,468
Default

Clearly not nice Airon... and

to see something really ugly, be in Latch mode and change a preset while Play is on.
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is online now   Reply With Quote
Old 03-11-2014, 08:52 AM   #4
Reaktor:[Dave]
Human being with feelings
 
Reaktor:[Dave]'s Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Berlin
Posts: 448
Default

Seems in Latch mode, you first have to touch all parameters that have active envelopes before you can load a preset. Otherwise nothing will happen. I think an armed envelope should react to preset changes like it does to mouse/MIDI/OSC. If I were to block specific active parameters from receiving values during loading a new preset, I'd not arm them for recording.
So there are two bugs:
  1. Loading a preset does not work in Latch-Mode
  2. After initializing record-armed parameters via mouse/MIDI/OSC, loading presets works as expected but is not saved to armed envelopes (touch/latch/write-mode)
Reaktor:[Dave] is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2014, 05:31 PM   #5
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: City
Posts: 10,037
Default

Ok, I'll post this in the issue tracker. I've already mentioned this in the pre-release thread for 4.61pre4, but it's better to have it in the system.

Issue is posted here: http://forum.cockos.com/project.php?issueid=5110

Please confirm your own findings there with a click.
__________________
Dialogue/FX Editor & Re-Recording Mixer
(Video)Using Latch Preview
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.