Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Pre-Release Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-02-2023, 04:25 PM   #1
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default v6.73+dev0102 - January 2 2023

v6.73+dev0102 - January 2 2023
  • * Includes feature branch: routing matrix/track wiring input activity indicators
  • * Includes feature branch: preview item selection for grouped tracks
  • * Includes feature branch: VST3 per-channel silence reporting compatibility option
  • * Includes feature branch: better .RfxChain media explorer and clipboard integration
  • * Includes feature branch: ReaReaRea timestretch mode
  • * Includes feature branch: GR metering as embedded UI for third-party VSTs
  • * Includes feature branch: JSFX new features and EEL2 preprocessor
  • * Includes feature branch: render dialog statistics display improvements
  • * Includes feature branch: selected media item appearance changes
  • * Includes feature branch: media item fixed lanes
  • + Color theme: add theme elements for razor edit area fill/outline in fixed-lane tracks
  • + IDEs: improve autocomplete behavior when using EEL2 namespaces [t=274334]
  • + Media item lanes: add controls to razor edits on fixed lane tracks to move area without contents, copy contents to first playing lane
  • + Media item lanes: when razor edit areas exist on fixed-lane tracks, play only the media within the razor edit area
  • + Preferences: fix searching when starting from plug-in registered preferences page [t=274326]
  • + Razor edits: fix restoring master track razor edits on project load
  • + Track routing menu: improve keyboard navigation/screen reader behavior for sends
  • + Track routing menu: improve screen reader behavior for hardware output list
  • + Undo: consolidate undo points when inserting multiple FX via action [t=274365]
  • + Windows: reduce flicker in actions window
  • # Media item lanes: always allow editing the top/bottom edge of razor edits on fixed lane tracks
  • # Media item lanes: improve lane header button hit testing [p=2629798]
  • # Media item lanes: optimize some processing to only occur after media item edits on fixed-lane tracks
  • # Razor edit: fix action to create automation item within razor edit on master track
  • # Razor edit: fix undo when moving razor edits containing media items across tracks
  • # Razor edits: fix pasting to play rate envelope when razor edit spans multiple tracks [p=2629769]
This thread is for pre-release features discussion. Use the Feature Requests forum for other requests.

Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2023, 04:31 PM   #2
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
+ Media item lanes: when razor edit areas exist on fixed-lane tracks, play only the media within the razor edit area
Now we should push it to the limit!
We need non-contiguous playback/render based on razor edits. Non-contiguous not only in time, but also in tracks.
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2023, 04:51 PM   #3
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Now we should push it to the limit!
We need non-contiguous playback/render based on razor edits. Non-contiguous not only in time, but also in tracks.
Also freezing/locking razor edits makes even more sense since now.
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2023, 05:46 PM   #4
Mercado_Negro
Moderator
 
Mercado_Negro's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Caracas, Venezuela
Posts: 8,701
Default

I think having two or more lanes playing simultaneously when razor edit areas are superposed is not something desired. The last razor edit area should delete part of a previous razor edit area and play only that.
__________________
Pressure is what turns coal into diamonds - Michael a.k.a. Runaway
Mercado_Negro is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2023, 05:56 PM   #5
ferropop
Human being with feelings
 
ferropop's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,196
Default



This is nice and approximates the "cycle takes" in classic Reaper comping.

When committing to top lane, I don't think the Razor Area should move TO the top lane. It should stay where it was, as you are focused on the material AT the RE.
__________________
FERRO
Songs I've Written/Produced : https://t.ly/OtOM-
Instagram : http://www.instagram.com/ferropop

Last edited by ferropop; 01-02-2023 at 06:17 PM.
ferropop is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 11:41 AM   #6
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,962
Default

Quote:
Originally Posted by ferropop View Post


This is nice and approximates the "cycle takes" in classic Reaper comping.

When committing to top lane, I don't think the Razor Area should move TO the top lane. It should stay where it was, as you are focused on the material AT the RE.

+1000 Faster and logic.
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2023, 06:00 PM   #7
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 15,989
Default

FWIW here is an example of using the new razor edit preview to choose between multiple recording passes:

schwa is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2023, 06:10 PM   #8
ferropop
Human being with feelings
 
ferropop's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,196
Default



What's the workflow intention here?

ie,

1. Make a track
2. Set it to Fixed Lanes
3. Record Arm
4. Record multiple passes
5. Make a RE to listen to a section

All good so far.

6. Commit to Top Lane, or First Playing lane?

The "Top Lane" can't be assumed to be a "comp" lane, it just happens to be the first recording pass.

The "First Play Lane" can't be assumed to be a "comp" lane either, it just happens to be your last recording pass.


...so do we have to first create an empty "top lane" and remember to keep it as a dedicated "comp" lane? Is that level of freedom (ie lack of rigidity) really a good idea?

I'm comparing this to classic comping which enforces a functional "active take" workflow. I can see this behaving wildly if you don't super carefully plan to not destroy your takes.
__________________
FERRO
Songs I've Written/Produced : https://t.ly/OtOM-
Instagram : http://www.instagram.com/ferropop

Last edited by ferropop; 01-02-2023 at 06:33 PM.
ferropop is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2023, 06:20 PM   #9
Mercado_Negro
Moderator
 
Mercado_Negro's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Caracas, Venezuela
Posts: 8,701
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
FWIW here is an example of using the new razor edit preview to choose between multiple recording passes:

This is great, schwa. I tested it a few minutes ago and it works nicely that way. Now, what I see that's counterproductive is having two or more razor edit areas on two or more different lanes playing at the same time like this:



I think only the latest created razor edit area should delete the previous and play.
__________________
Pressure is what turns coal into diamonds - Michael a.k.a. Runaway
Mercado_Negro is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 01:51 AM   #10
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Now we should push it to the limit!
We need non-contiguous playback/render based on razor edits. Non-contiguous not only in time, but also in tracks.
And I was not talking about only fixed-laned tracks.
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 11:46 AM   #11
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,962
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Now we should push it to the limit!
We need non-contiguous playback/render based on razor edits. Non-contiguous not only in time, but also in tracks.

If I have well understood: on a regular track, only the area which is inside the razor edit is played (with a specific mouse modifier)?



It could be great!
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 03:08 AM   #12
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,893
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
v6.73+dev0102 - January 2 2023[*]+ Media item lanes: when razor edit areas exist on fixed-lane tracks, play only the media within the razor edit area
Thanks for this but i feel it's a half baked feature. Can you please give us the same functionality with previous markers where everything outside them was muted but for razor edits in lanes?

I have a couple of items in lanes and i choose some parts of it. When it's playing the parts without razor edits i can hear all items in lanes which is not very relative to comping.

I don't want to solo a lane each time we comp with razor edits, i would prefer if all lanes become automatically muted when razor edits exists and play only those parts.
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 10:52 AM   #13
Kenny Gioia
Human being with feelings
 
Kenny Gioia's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 4,111
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Thanks for this but i feel it's a half baked feature. Can you please give us the same functionality with previous markers where everything outside them was muted but for razor edits in lanes?

I have a couple of items in lanes and i choose some parts of it. When it's playing the parts without razor edits i can hear all items in lanes which is not very relative to comping.
I think you already have this if you don't solo any lanes.
Kenny Gioia is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 11:30 AM   #14
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,893
Default

Quote:
Originally Posted by Kenny Gioia View Post
I think you already have this if you don't solo any lanes.
How? In order to comp I have to solo at least one lane.

Also another problem regarding REs and comping, if i make multiple comps which is the most common thing, how can i move just the one of them if i want to change it during playback?
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2023, 07:28 AM   #15
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,703
Default

edit, nvm, this is unchanged and just a result of vertical zoom focusing on track under mouse instead of an unmoving target.

regarding the new zoom behavior, here's a gif showing some jerky movement that occurs if you zoom out vertically to shrink all tracks, and then continue to scroll out. once you hit the minimum, the tracks "shake" as you continue to scroll.



compare to 6.64, where the same over-scrolling does not cause the screen to shake.
__________________
mccrabney scripts: MIDI edits from the Arrange screen ala jjos/MPC sequencer

Last edited by mccrabney; 01-04-2023 at 07:37 AM.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 01-04-2023, 07:31 AM   #16
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,703
Default

scratch that, sorry. this is just what happens when you have the vertical zoom set to "track under mouse"
__________________
mccrabney scripts: MIDI edits from the Arrange screen ala jjos/MPC sequencer
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 01-04-2023, 08:18 AM   #17
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 15,813
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
edit, nvm, this is unchanged and just a result of vertical zoom focusing on track under mouse instead of an unmoving target.

regarding the new zoom behavior, here's a gif showing some jerky movement that occurs if you zoom out vertically to shrink all tracks, and then continue to scroll out. once you hit the minimum, the tracks "shake" as you continue to scroll.
by "continue to scroll" do you mean continue to zoom, or switching from zoom to scroll once you've zoomed all the way out?
Justin is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 03:09 AM   #18
souk21
Human being with feelings
 
souk21's Avatar
 
Join Date: Mar 2021
Posts: 501
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
[*]+ IDEs: improve autocomplete behavior when using EEL2 namespaces [t=274334]
Thanks

Quote:
+ IDE/gfx.getchar: more international keyboard support tweaks for Windows (will probably break things)
About this, I wanted to let you know that there are multiple reports of scripts breaking.
I came across these: Quick Adder, Build Your Own Toolbar, Key Sequences

The bugs seem related to gfx_getchar and possibly the JS_API as well.
I can't reproduce on OSX but I'll try to pinpoint it for key sequences on Windows asap
souk21 is online now   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 03:15 AM   #19
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,893
Default

Also can we have a top master lane dedicated for comping that would always show/add automatically the sum of all razor edits in lanes and which it could be hidden at any time, including an option to collapse the rest lanes and show only the master top lane?

Edit: Maybe would be easier and more simple if we could change to comping mode when we show this top lane and when we hide it lanes would work only for layering?
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 03:19 AM   #20
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Also can we have a top master lane dedicated for comping that would always show/add automatically the sum of all razor edits in lanes and which it could be hidden at any time, including an option to collapse the rest lanes and show only the master top lane?
It would make sense, if we were able to freeze/lock razor edits, because now you can accidentally change it and your comps are gone.
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 03:20 AM   #21
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Edit: Maybe would be easier and more simple if we could change to comping mode when we show this top lane and when we hide it lanes would work only for layering?
Yes, it should be different somehow than normal lanes.
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 03:26 AM   #22
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,893
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Yes, it should be different somehow than normal lanes.
Yes I strongly believe that, We can't have both layering and comping at the same time, so this could be a way to separate them and let us work the way we want. Right now i feel they interfere with each other and comping gets less than layering.
Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 04:07 AM   #23
Triode
Human being with feelings
 
Triode's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,190
Default

Conversely, I'm used to organising Pro Tools sessions and in that DAW the first lane doesn't have any special status. Since we can label and create new lanes after initial layering, I'd be happy to comp to a labeled comp lane as is.

I'm open to other options if they occur but a "special status comping lane" could be limiting in other ways depending on how it's implemented.
__________________
Mixing / Brush and Beater Drums Online: www.outoftheboxsounds.com
Triode is online now   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 05:36 AM   #24
cfillion
Human being with feelings
 
cfillion's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Québec, Canada
Posts: 5,085
Default

Quote:
+ Preferences: fix searching when starting from plug-in registered preferences page [t=274326]
Thank you!
cfillion is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 05:42 AM   #25
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 923
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 05:45 AM   #26
Vagelis
Human being with feelings
 
Vagelis's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 3,893
Default

Another problem i've noticed when comping with razor edits, is that when i make a selection e.g to the first lane and then a second selection to the second lane that's overlapping with the first one, RE automatically selects both lanes and when we commit the result we get overlapped items.
I would prefer to automatically move the edges of the selections when they overlap so it gets selected only one lane when this happens. Just like the first implementation of play markers. Maybe all these could be solved with a dedicated comping tool that could act that way.

Vagelis is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 06:17 AM   #27
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 923
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 06:18 AM   #28
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 923
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 06:20 AM   #29
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 923
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 06:55 AM   #30
Mercado_Negro
Moderator
 
Mercado_Negro's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Caracas, Venezuela
Posts: 8,701
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Another problem i've noticed when comping with razor edits, is that when i make a selection e.g to the first lane and then a second selection to the second lane that's overlapping with the first one, RE automatically selects both lanes and when we commit the result we get overlapped items.
I would prefer to automatically move the edges of the selections when they overlap so it gets selected only one lane when this happens. Just like the first implementation of play markers. Maybe all these could be solved with a dedicated comping tool that could act that way.

This is exactly what I was suggesting because it doesn't make any sense to have two or more razor edit areas playing at the same time.
__________________
Pressure is what turns coal into diamonds - Michael a.k.a. Runaway
Mercado_Negro is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 06:59 AM   #31
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default

Quote:
Originally Posted by Mercado_Negro View Post
This is exactly what I was suggesting because it doesn't make any sense to have two or more razor edit areas playing at the same time.
They make sense, but not in context of comping.
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 09:07 AM   #32
Mercado_Negro
Moderator
 
Mercado_Negro's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Caracas, Venezuela
Posts: 8,701
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
They make sense, but not in context of comping.
I think comping is the goal here, no?
__________________
Pressure is what turns coal into diamonds - Michael a.k.a. Runaway
Mercado_Negro is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 06:58 AM   #33
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 13,338
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
+ IDEs: improve autocomplete behavior when using EEL2 namespaces [t=274334]
Would be also great to have independent shortcuts for saving and running code in IDE.
vitalker is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 08:27 AM   #34
MonkeyBars
Human being with feelings
 
MonkeyBars's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Hollyweird
Posts: 2,660
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
[*]+ Undo: consolidate undo points when inserting multiple FX via action [t=274365]
Works perfectly now, thanks for the fix!
MonkeyBars is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 08:52 AM   #35
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 923
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 08:55 AM   #36
Embass
Human being with feelings
 
Embass's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 923
Default

Embass is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 09:53 AM   #37
Thunderfinger
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2020
Posts: 48
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
[*]+ Media item lanes: add controls to razor edits on fixed lane tracks to move area without contents, copy contents to first playing lane
The new "copy area contents to first playing fixed lane" action is a great addition to my type of workflow. Copying to a specific lane allows for easy custom actions to repeat the same tasks quickly.

Request: Could we get a toggle to only display the soloed lane? When I'm done comping, I don't need to see all of the item lanes anymore, I only want to see my comp.

2nd request: Could we get actions to solo next/previous lane, and first/last lane? It would give more options to focus the correct lane in custom actions without having to click.
Thunderfinger is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 11:29 AM   #38
BartR
Human being with feelings
 
BartR's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Somewhere in this universe or so.
Posts: 1,697
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
+ Windows: reduce flicker in actions window
This worked. Thanks a zillion
__________________
Reaper: always the most up-to-date.
O.S.: Windows 11 Pro
ReaPack (with bilingual Tutorials): https://bit.ly/ReaPack_Repository
BartR is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 04:34 PM   #39
nofish
Human being with feelings
 
nofish's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: home is where the heart is
Posts: 12,154
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
v6.73+dev0102 - January 2 2023[*]+ Media item lanes: add controls to razor edits on fixed lane tracks to move area without contents, copy contents to first playing lane
I know it's very early days (but so maybe a good time to mention it), I hope this new comping system eventually also gets useable for when not all recording passes are necessarily the same length (i.e. non beat-based music).
That's were the old takes comping totally falls short with the auto-splits imo.

I'm thinking if we could not just copy vertically but additionally set a destination point where it should be copied (edit: in time) (aka source destination editing) we'd be quite close already.

Last edited by nofish; 01-03-2023 at 04:47 PM.
nofish is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2023, 05:29 PM   #40
ferropop
Human being with feelings
 
ferropop's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,196
Default

Hoping this can be retained from current comping :

Cycling takes (or areas of takes) in a collapsed state.

It's easy in current Reaper because there's no comp lane, and the take borders are splits, so you just run the actions and it cycles the selected items even if collapsed.

The corollary might be to Swipe a RE on an area of the collapsed lane, and the cycle actions would (internally) "cycle the area up/down a lane and comp it to top".

This would operate very much like the current (very fast and desirable) functionality.
__________________
FERRO
Songs I've Written/Produced : https://t.ly/OtOM-
Instagram : http://www.instagram.com/ferropop

Last edited by ferropop; 01-03-2023 at 05:56 PM.
ferropop is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.