Old 01-27-2020, 09:36 AM   #41
Dennis Dunbar
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by Xasman View Post
That doesn't happen here. I suggest you try a portable install instead somewhere in your home folder and see if that behaves in the same way.
May have been due to a lossey USB cable. Had a 5' changed to 6" and it behaves better. ( Not perfect but much better ). Never had the lightning symbol on screen but the sys log showed brief under voltage detected
Dennis Dunbar is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2020, 04:26 PM   #42
jerome_oneil
Human being with feelings
 
jerome_oneil's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Seattle
Posts: 5,404
Default

Quote:
Originally Posted by monty View Post
interesting thread .... would it be possible to build a raspberry cluster (3 or more devices) so the combined devices get 3 times more CPU power & RAM (also more GPU connectors)?
That's basically what a Beowulf cluster is. Parallel computing is really a function of your programming, rather than your cluster, though.

There have been a number of Pi based super computer projects done quite successfully. I have about 30 or so Pis at my house that I intend to cluster together for lolz. I only have a single fully managed switch, so I won't be able to get them all on at the same time though.
jerome_oneil is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2020, 05:50 PM   #43
BenK-msx
Human being with feelings
 
BenK-msx's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Whales, UK
Posts: 5,763
Default

Must know your way around these things!
Rather you than me..

My enthusiasm for new pi4 dipped at about the time I tried a different OS and I'd inadvertently set the language to Ukranian.. ( topical I know
Spent 45 min referencing Google images of the English version to locate the settings I needed to tweak...
Then it wasnt in 1080p as my screen is, and had to research the hell out of that..

Each time I revisit Linux hoping that kind of faff is a thing of The past and.. nope!

That's ok, just needs little more time on it.. maybe
__________________
JS Super8 Looper Template & intro | BCF2000 uber info Thread | Who killed the Lounge?
BenK-msx is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2020, 05:54 PM   #44
Dennis Dunbar
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by BenK-msx View Post
Must know your way around these things!
Rather you than me..

My enthusiasm for new pi4 dipped at about the time I tried a different OS and I'd inadvertently set the language to Ukranian.. ( topical I know
Spent 45 min referencing Google images of the English version to locate the settings I needed to tweak...
Then it wasnt in 1080p as my screen is, and had to research the hell out of that..

Each time I revisit Linux hoping that kind of faff is a thing of The past and.. nope!

That's ok, just needs little more time on it.. maybe
Why didn't you just burn a new micro sd?

Also if using Raspbian raspi-config offers screen resolutions and number of screen etc.
Dennis Dunbar is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2020, 07:17 PM   #45
BenK-msx
Human being with feelings
 
BenK-msx's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Whales, UK
Posts: 5,763
Default

This was manjaro which doesn't have that rather useful feature
__________________
JS Super8 Looper Template & intro | BCF2000 uber info Thread | Who killed the Lounge?
BenK-msx is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2020, 10:40 AM   #46
cyrano
Human being with feelings
 
cyrano's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium
Posts: 4,723
Default

Quote:
Originally Posted by Dennis Dunbar View Post
Impossible. It is a fresh install of Raspbian.
Yes, Dennis. Sorry, must have been in a different atmo or something.
__________________
“It has become appallingly obvious that our technology has exceeded our humanity” Albert Einstein
cyrano is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2020, 10:55 AM   #47
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 4,233
Default

Quote:
Originally Posted by Dennis Dunbar View Post
Why didn't you just burn a new micro sd?
An excellent idea! I did an apt update and apt full-upgrade on my perfectly functioning Raspbian Buster with XFCE desktop, and it blew it up where it would not boot on my Pi 4 but interestingly enough, would boot on my Pi 3 B+.

Fortunately, I have about five SDHC cards with different setups on them and just popped one of them in while I restored an image I had made using the "disks" app in Linux. Took 4.5 hours to restore 128GB to the SDHC card, but it works like it was working before I attempted to update/upgrade it. If you get a setup working real well on your Raspberry Pi I highly recommend backing it up with the "disks" app to an HD/SSD. Backing up takes about 4 times less time than restoring it back to SDHC.
__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 07:16 AM   #48
Dennis Dunbar
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 9
Default Reaper on RPi 4 4GB

The problem I had above came down to inadequate power. A new USB-C fixed that and now reaper opens OK. But I have an additional problem, sometimes no output.

I am running Raspbian 2020-05-02.

I am using an "Audio Injector Octo" card. I have a shell script I have to run after every reboot that "mod-probes" that card so it will show up in "alsamixer" and after running it it shows as an available input and output in Reaper, Audacity, and VLC. The card always shows up in the "Reaper Preferences."

Sometimes I get audio out and other times nothing. When I hit play Reaper shows levels but get no sound out of the card -- sometimes.

If I close Reaper and open Audacity or VLC I always get audio out of the Octo card.

Any ideas?
Dennis Dunbar is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 08:28 AM   #49
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 4,233
Default

Interesting looking little board. I've only experimented using REAPER on my Pi 4, and I temporarily hooked up the eight channel external USB rack mount audio device that I use with my desktop computer.

Is PulseAudio set to use the Octo Card? If so, set it to none or native on board analog audio so there's no chance of contention.
__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 08:30 AM   #50
Dennis Dunbar
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 9
Default PulseAudio & Octo Card

I has to be removed when using Octocard.
Dennis Dunbar is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 08:52 AM   #51
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 4,233
Default

I see that they recommend uninstalling Pulse. A quick search for issues with that device I did find a forum from the maker specifically for issues with that device.

https://github.com/Audio-Injector/Octo/issues/
__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 09:13 AM   #52
Dennis Dunbar
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 9
Default Octocard

Been there did any/everything they suggest.
This seems to be only related to Reaper as every other audio program accesses the card properly and produces output reliably.
Dennis Dunbar is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 10:01 AM   #53
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 4,233
Default

Only other things I can think of would be to make sure you have REAPER set for a high buffer like 1024 or something, and a bit depth no higher than 24. Other than that, I would try both ASLA and JACK to see if one is better behaved.
__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 02:51 PM   #54
Dennis Dunbar
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 9
Default Octocard, RPi 4 4GB

Depth is 24 buffer set to 1200. When it starts it works perfectly.
Dennis Dunbar is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.