Old 06-18-2019, 10:50 AM   #1
Aidan_S
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 9
Default Latency/dropouts and USBPORT.SYS

Hi.

I'm using 64bit Reaper on Windows 10 Home with a Native Instruments Komplete Audio 6. I'm getting dropouts/lag on playback and recording. I typically get about 1-2 minutes of playback before glitching occurs. Running latencyMon seems to indicate that the problem here is USBPORT.SYS (screenshot attached; represents about 3 minutes of playback).

Does anyone have any bright ideas about how to address this? I've been down the route of systematically disabling things and updating drivers but drawn a blank.

Your help appreciated!

--Aidan
Attached Images
File Type: jpg latencyMon.jpg (46.5 KB, 30 views)
Aidan_S is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2019, 01:17 PM   #2
Aeolian
Human being with feelings
 
Aeolian's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Somewhere PRO
Posts: 985
Default

This was a win 7 problem that was updated with a hotfix, however your particular readout of LatMon reveals a very high dpc for Usbport.sys.

Much more common on laptops... do you have a laptop?
Is the NI interface on its own usb port with its own IRQ?
Have you unplugged every usb device you can manage, especially hubs?
Have you performed the usb audio tweaks on the focusrite and Sweetwater sites?

Many laptops have multiple usb ports externally, but only have a single port available on the mobo.


Good luck
__________________
Resistors are futile, you will be simulated ...
Aeolian is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2019, 02:35 PM   #3
Aidan_S
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by Aeolian View Post

Is the NI interface on its own usb port with its own IRQ?
This seems to have been the issue. I've moved the NI interface to a port with its own IRQ. LatencyMon is now showing some crazily high values for some drivers...but the audio is glitch free.

Thanks, man.
Aidan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.