COCKOS
CONFEDERATED FORUMS
Cockos : REAPER : NINJAM : Forums
Forum Home : Register : FAQ : Members List : Search :
Old 07-04-2019, 03:45 AM   #1
Garm
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 3
Default Pitch knob with iPlug2

Hi,
I'm an absolute beginner in iPlug2.
Trying to make different knobs, buttons, etc.

But have no ideas how to make Pitch knob.

Maybe somebody can help me with it?

I work with default "iPlugEffect" project. So my idea is to change somehow inputs/outputs in ProcessBlock.

Thank you.
Garm is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 03:55 AM   #2
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 7,925
Default

What do you mean by "pitch knob"?
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass, Paul(X)Stretch and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 04:04 AM   #3
Garm
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Xenakios View Post
What do you mean by "pitch knob"?
For example, I have input audio signal. With this knob I want to change pitch of this signal (create audio higher or lower). As I understand, it will be with speed changing.
Garm is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 04:14 AM   #4
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 7,925
Default

Quote:
Originally Posted by Garm View Post
For example, I have input audio signal. With this knob I want to change pitch of this signal (create audio higher or lower). As I understand, it will be with speed changing.
Real time pitch change of audio is one of the most complicated things to do in audio DSP. There is the simple_pitchshift.h in the WDL folder of IPlug that has the WDL_SimplePitchShifter class, but that is very simple and low quality. If you want better results, you will need to use some 3rd party library or write your own DSP code.

Plain speed changing (by resampling) isn't generally speaking going to work, plugins can't request and output arbitrary amounts of audio samples from/to the host.
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass, Paul(X)Stretch and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 04:54 AM   #5
Garm
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 3
Default

Quote:
Originally Posted by Xenakios View Post
If you want better results, you will need to use some 3rd party library or write your own DSP code..
Could you offer any good free options?

Thank you
Garm is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.