Old 06-12-2018, 06:18 AM   #1
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Mutton Beach, South Carolina
Posts: 1,583
Default project tempo/region moving bug

floating question:
what role does "project tempo" serve?

issue report:
here is an issue that causes extra space to be moved when you're moving a region to a point in the song that differs from the project tempo.

fyi, i never have a "project tempo." my tempo is almost constantly shifting slightly depending on the part of the song. it often starts slower in the first 30 seconds of a song, climbing up to the average tempo of the song in the intro.

so, i ran into this issue

1- create project
2- set project tempo to 170
3- set gradual tempo change for the first few measures (example: 155 -> 165)
4- decide that you want to add more time before the current contents of arrange
5- create a region of later in the project. note its length
6- move the region to the start of the project
7- ISSUE: the wrong "amount of grid" is moved. see gif, note extra space that you can see at 17.01.00 after moving the region:



NOTE: if your "project tempo" matches the tempo at the beginning of the project (ex: 155 rather than 170) this does not occur. here's a gif of how the same action described above works OK if your prj tempo matches the tempo of prj start.



here's hoping i explained this well, let me know if i can clarify
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 05:49 AM   #2
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Mutton Beach, South Carolina
Posts: 1,583
Default

>edit - this post is not relevant to this bug report but i'm leaving it anyway for reference<

this bug also messes with "Time selection: Insert empty space at time selection (moving later items)" ... see here how the grid gets messed up -- i think it's adding time rather than selected grid values, which is the desired behavior

it's the tempo changes that are doing it.

as a result, i'm having to change my tempo envelope to something homogeneous before attempting to make any structural/temporal changes to my song and it's a hassle.

__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.

Last edited by mccrabney; 06-13-2018 at 10:01 AM.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 06:03 AM   #3
Robert Johnson III
Human being with feelings
 
Robert Johnson III's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: The Dutch Mountains
Posts: 346
Default

I also struggle with this, should have been fixed in the past few updates... Maybe this is related https://forum.cockos.com/showthread.php?t=207651
__________________
iMac 5K late 2015 - OSX 10.11.6 (15G1421) - Apollo Twin

https://soundcloud.com/mytopia
Robert Johnson III is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 06:14 AM   #4
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Mutton Beach, South Carolina
Posts: 1,583
Default

glad it's on someone's radar. sometimes i think i'm the only end user using the tempo envelope.

note that in my most recent gif, there are no gradual tempo changes, only static ones.

btw i can only imagine the horror of trying to code for gradual tempo changes, and i'm grateful for how far it's come since 2013. it used to make me rage, but now it's almost bug free.
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 07:50 AM   #5
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,053
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
this bug also messes with "Time selection: Insert empty space at time selection (moving later items)" ... see here how the grid gets messed up -- i think it's adding time rather than selected grid values, which is the desired behavior
The "Insert empty space" action inserts a certain length of *time*, not beats, and it inserts space using the tempo that precedes the insert position.

If your time selection happens to be snapped to beats (as in your screenshots) it may seem as if REAPER will insert a certain number of beats, but this is misleading. REAPER will insert empty space that is equal to *time* duration of the time selection.
juliansader is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 08:53 AM   #6
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Mutton Beach, South Carolina
Posts: 1,583
Default

that makes sense, thanks.

do you know of an action or script that inserts X beats?
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 09:09 AM   #7
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 21,927
Default

Yes, Julian made that script, it's in ReaPack
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 09:27 AM   #8
FnA
Human being with feelings
 
FnA's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,080
Default

And action list in third screen cap. Hehe.
FnA is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 09:59 AM   #9
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Mutton Beach, South Carolina
Posts: 1,583
Default

yesss thanks. looks like it's been there for a year, and here i was using regions to do this like a sucker.
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2018, 11:45 AM   #10
FnA
Human being with feelings
 
FnA's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,080
Default

You snooze, you lose, around here. Happens.



EDIT. I can confirm it on 5.90.

Last edited by FnA; 06-13-2018 at 04:43 PM.
FnA is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.