Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Bug Reports

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-26-2008, 01:33 PM   #1
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default Procedure for reporting errors in the User Guide

Coming out of another thread ...

Anybody who comes across errors or inaccuracies in the User Guide, by all means post here if you wish to discuss the issue, but please also be aware that if you want to get the problem fixed, the best way to ensure that this is done is to PM me with the information. Please include chapter, section and page reference.

Please also keep in mind that because of the nature of Reaper, with frequent software updates and changes, it often happens that information that is accurate at the time of publication is made inaccurate by subsequent developments.

Thanks everybody for your understanding.

PS to MODS: Might be worth making this thread sticky for while please?
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk

Last edited by nicholas; 12-16-2012 at 02:38 PM. Reason: update
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 01:43 PM   #2
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 12,296
Default

why don't you put your contact info into the user guide directly?
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 01:55 PM   #3
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default

Quote:
Originally Posted by Dandruff View Post
why don't you put your contact info into the user guide directly?
Good idea, I'll add a comment in the preface for the next update ... but I suspect many people won't see it
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 01:56 PM   #4
Tallisman
Human being with feelings
 
Tallisman's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: in the middle of the icecube.
Posts: 7,405
Default

stuck!

and many greetings!

.t
__________________
.t

_____________________________
http://jomei.bandcamp.com <--My Middle Son.

http://tallisman.bandcamp.com <--Me.

"Excuse me. Could you please point me in the direction of the self-help section?"
Tallisman is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 02:12 PM   #5
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 12,296
Default

Quote:
Originally Posted by nicholas View Post
Good idea, I'll add a comment in the preface for the next update ... but I suspect many people won't see it
let's see

thanks!
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2009, 07:14 PM   #6
jas
Human being with feelings
 
jas's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: a zonzo
Posts: 473
Default

Small typo on pg46 2:13 Selection and Loops:

2nd Paragraph - "If loop points are linked to times election"
should probably read - "If loop points are linked to time selection"

"Now when you play the project, it will replay over again the area selected for your Loop. This is known as the
Repeat Function. If loop points are linked to times election, the start time, finish time and duration of the selection are also shown on the Transport Bar."

Last edited by jas; 06-03-2009 at 07:18 PM.
jas is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2009, 12:20 PM   #7
feline1
Human being with feelings
 
Join Date: May 2007
Posts: 198
Default

Re: getting the latest version of the user guide on the Reaper website - the site redesign that accompanied the release of Reaper 3.0 seems to have obscured this process a little: the link for the manual is now just to generic "http://www.cockos.com/reaper/manual.php" - it doesn't tell you what version of the PDF you'll get when you click -
it would be good if the release notes for a new version made it more explicit whether it was accompanied by a new version.


Another general point re: screenshots in the manual.
Some of them look a bit "munged".
Some tips of getting nice crisp screenshots:

1. Turn off Window's font anti-aliasing (On WinXP, that means right click on desktop to get Display Properties > Appearance tab > Effects button > and uncheck "Use the following method to smooth edges of screen fonts". (Obviously, this makes things look nicer on a monitor screen, but it just makes screen-grabs blurry)

2. Don't save your screengrabs using lossy JPEG compression, it induces that yucky mottling around text and straight edges. Save them as something lossless (PNG, for instance)

3. I see the user guide is written in MS Word then converted to PDF using Adobe's PDF Maker. In the advanced settings for that, make sure once more that the PDF distillation process isn't applying mungey JPEG compression to graphics - (it's in the Advanced settings > Images > Colour Images > Compression - try setting it to something lossless like ZIP or lossless JPEG2000. If this makes PDF file size too big (what is "too big"?) for the downloadable PDF, then at least make a different "print quality" PDF for Lulu to sell its printed copies from.

(Not wanting to teach anyone to suck eggs, but the above is the way I'd do it

Last edited by feline1; 06-10-2009 at 12:41 PM.
feline1 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2009, 03:49 PM   #8
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default

Quote:
Originally Posted by feline1 View Post
Re: getting the latest version of the user guide on the Reaper website - the site redesign that accompanied the release of Reaper 3.0 seems to have obscured this process a little: the link for the manual is now just to generic "http://www.cockos.com/reaper/manual.php" - it doesn't tell you what version of the PDF you'll get when you click -
it would be good if the release notes for a new version made it more explicit whether it was accompanied by a new version.


Another general point re: screenshots in the manual.
Some of them look a bit "munged".
Some tips of getting nice crisp screenshots:

1. Turn off Window's font anti-aliasing (On WinXP, that means right click on desktop to get Display Properties > Appearance tab > Effects button > and uncheck "Use the following method to smooth edges of screen fonts". (Obviously, this makes things look nicer on a monitor screen, but it just makes screen-grabs blurry)

2. Don't save your screengrabs using lossy JPEG compression, it induces that yucky mottling around text and straight edges. Save them as something lossless (PNG, for instance)

3. I see the user guide is written in MS Word then converted to PDF using Adobe's PDF Maker. In the advanced settings for that, make sure once more that the PDF distillation process isn't applying mungey JPEG compression to graphics - (it's in the Advanced settings > Images > Colour Images > Compression - try setting it to something lossless like ZIP or lossless JPEG2000. If this makes PDF file size too big (what is "too big"?) for the downloadable PDF, then at least make a different "print quality" PDF for Lulu to sell its printed copies from.

(Not wanting to teach anyone to suck eggs, but the above is the way I'd do it
Thank you so much for this .... I only wish I had known all this sooner! But at least I do now!
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2009, 03:50 AM   #9
feline1
Human being with feelings
 
Join Date: May 2007
Posts: 198
Default

Quote:
Originally Posted by nicholas View Post
Thank you so much for this .... I only wish I had known all this sooner! But at least I do now!
Not at all - I have the exact same sentiments every time I read your manual and discover some marvellous better way of doing things in Reaper!
feline1 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2009, 05:30 AM   #10
billybk1
Human being with feelings
 
billybk1's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,504
Default

On page 118 of v3.03C, I think the information concerning the UAD plugins should be further clarified.

Quote:
Anticipative FX processing. This can yield large reductions in CPU usage, but too aggressive a setting can cause pops and crackles on playback. This option should usually be disabled for UAD plug-ins.

Due to the improved changes to the UAD-2 driver architecture the UAD-1 & UAD-2 should be differentiated, per card type, for best performance in REAPER:


UAD-1: For best results, both Synchronous FX & UAD-1 Synchronous modes should be enabled (Anticipative FX disabled and is not recommended)
UAD-2: Compatible with Anticipative FX mode and is recommended for best low latency performance.



Cheers,

Billy Buck
billybk1 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2009, 10:35 PM   #11
heloego
Human being with feelings
 
heloego's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 32
Default 2.13 Selections and Loops

Page 46, Par 2
First sentence:
Reads..."Now when you play the project, it will replay over again the area selected for your loop."

I'm a newbie, so it took me a few tries to figure it out...

Could you make it read "Now when you click the loop icon in the transport, then play the project, it will replay over again the area selected for your loop." for future newbies?

Bought the hard copy from Lulu. Love it!!
__________________
This statement is untrue.
heloego is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2009, 01:34 AM   #12
enuenu
Human being with feelings
 
enuenu's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Orstraylya
Posts: 283
Default

On page 76 there is a misplaced screenshot obscuring part of the text of section 3.22 (UG v3.1)
enuenu is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2009, 02:20 AM   #13
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default

Quote:
Originally Posted by enuenu View Post
On page 76 there is a misplaced screenshot obscuring part of the text of section 3.22 (UG v3.1)
Thanks, I'll fix in the next update ...
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2009, 01:55 AM   #14
enuenu
Human being with feelings
 
enuenu's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Orstraylya
Posts: 283
Default

I have found the following cases where text in the UG (v3.1) is obscured by misplaced screenshots;

page 45 – sections 2.12, 2.13
page 76 – section 3.22
page 83 – section 3.28
page 99 – section 4.8
page 310 – section 16.15
page 338 – section 17.13
page 341 – sections 18.3, 18.4
page 363 – sections 19.13, 19.14, 19.15
page 370 – section 20.3
page 374 – section 20.5
page 378 – section 20.9

Any chance of having the the text of these sections posted until the next version of the UG becomes available (unless of course that will be soon)?

Maybe only sections 2.12, 2.13, 3.22, 3.28 & 4.8 would help a newb like me get through some of the basics. You can only ask.

The UG is great. Well written & very helpful for beginners. Thanks.
enuenu is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2009, 02:41 AM   #15
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default

I've just sent Justin a corrected version for the download page, if you don't want to wait until he gets time to change the page, you can grab it here:

http://www.cockos.com/~glazfolk/ReaperUserGuide310b.pdf

__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 05:56 PM   #16
scandot
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 9
Default Section 3:16

When I "ensure that Show all takes in lanes (when room) is not selected." and I "make sure that Loop points linked to time selection is not enabled"(unchecked), as directed in 3:16.2 I can't Punch Record or make Reaper look like the screen shot that you've provided. If I enable either one it seems to work. What am I missing?
scandot is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 02:16 PM   #17
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default

Quote:
Originally Posted by scandot View Post
When I "ensure that Show all takes in lanes (when room) is not selected." and I "make sure that Loop points linked to time selection is not enabled"(unchecked), as directed in 3:16.2 I can't Punch Record or make Reaper look like the screen shot that you've provided. If I enable either one it seems to work. What am I missing?
Make sure a recording input is selected.
Try clicking and dragging along the track background area (instead of the timeline) to make the time selection.
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk

Last edited by nicholas; 11-17-2012 at 02:27 PM.
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 07:37 PM   #18
scandot
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by nicholas View Post
Make sure a recording input is selected.
Try clicking and dragging along the track background area (instead of the timeline) to make the time selection.
Thanks! Your suggestion worked fine. All of this is very new to me, your book is a great resource.
scandot is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 08:12 PM   #19
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default

Quote:
Originally Posted by scandot View Post
Thanks! Your suggestion worked fine. All of this is very new to me, your book is a great resource.
You're welcome, and thanks for drawing the issue to my attention. I'll make a change to this section for the next release.
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2018, 02:55 PM   #20
soundpebbles
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 5
Default

Chapter:
1. Setting Up and Getting Started

Section:
1.10 The REAPER Screen

Page reference:
Page 21

Error:
"...In this example twp tracks are shown: these are the same tracks as is shown in the TCP..."

Fix suggestion:
"...In this example two tracks are shown: these are the same tracks as is shown in the TCP..."
soundpebbles is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 11:43 AM   #21
scandot
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 9
Default 4.2

In v. 4.30 right clicking on the volume fader in the TCP brings up the "Routing" window for that track and not the "Control" window described and shown in section 4.2 "Volume and Pan Faders".
scandot is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 01:45 PM   #22
nicholas
Human being with feelings
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,126
Default

Quote:
Originally Posted by scandot View Post
In v. 4.30 right clicking on the volume fader in the TCP brings up the "Routing" window for that track and not the "Control" window described and shown in section 4.2 "Volume and Pan Faders".
Thanks. In fact, the illustration is correct but I'll clarify the text in the next release!
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk

Last edited by nicholas; 11-17-2012 at 02:05 PM.
nicholas is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.