Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER for Linux

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-09-2019, 12:36 PM   #1
silksow
Human being with feelings
 
silksow's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Los Angeles
Posts: 32
Default Manjaro - Clear cache/rescan plugins crashes Reaper

Hi, sure would like to thank all of you for all the info I've found here since I started using Linux desktop as my daily driver. Almost certainly would've been doomed to going to Win10 without you!

Anyway, hoping you can help me at least narrow down the cause of this issue to my WM (Xfce), Wine, Reaper, or something else.

As the title says, and I haven't been able to find any past posts of this being a known bug, Clear cache/rescan crashes Reaper. Every time. A simple rescan, no. This has been happening to me since I've been using native Linux Reaper but, y'know, I thought it might just go away

After the crash, Reaper would hang on the splash "Initializing...",
Code:
pkill reaper
pkill: killing pid 73 failed: Operation not permitted
although it did get rid of the splash. But I'd have to relog and sometimes even reboot to get Reaper to get over it. If I start from the terminal after getting it going again and crashing with clear cache, no further info with these hangs. Just a lonely cursor.

Since the last Manjaro stable update, I've noticed some other things.

First, there was an Xfce update, and my startup apps started taking a long time to start up. Like maybe 30 seconds. Again, just lived with it since I rarely have to reboot.

I just installed Wine and was having a blast with MJUC (How did I live without MJUC since I went to Linux?!) and crashed loading a preset. Repeatedly. Not every time, but like every other time. Just loading from an xml file. Then back to the initializing freeze. Not an issue when selecting from User presets I've save from the xml loads that did not crash me.

Here are some log developments that look significant:
Code:
journalctl -p 3 -xb
shows several instances of
Code:
Process xxxx (xfsettingsd) of user 1000 dumped core.
followed by
Code:
Process xxx (Xorg) of user 0 dumped core.
and several instances of
Code:
Failed to start BAMF Application Matcher Framework.
These errors are new since the Xfce update in the last stable Manjaro.

Oy. Do you have any ideas where I can start narrowing down the culprit(s) here?

[UPDATE AUG 8, 2019: It was an experimental LADSPA wrapper! Took that out of the vst paths, no more crashing on clear cache.]
__________________
i7-4790K - 16 GB - Manjaro Linux Xfce - RME UFX
"Recording engineers do not die. They are dragged into the earth by the sheer weight of their balls." -- Malcolm Chisholm 1929-2003

Last edited by silksow; 08-08-2019 at 07:12 PM. Reason: SOLVED!
silksow is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2019, 01:31 PM   #2
4duhwinnn
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 408
Default

In solidarity, my Manjaro reaper audio also is mess after updating.
(I use yay) My system gui is Enlightenement, but I have thunar installed,
so maybe got some xfce under the hood, too.

wineasio just quit working, can't register the dll anymore,
worked fine in early May, and now linux reaper will often
vanish from qjackctl when some certain linvst wrapped plugins
are loaded, or when a project with them is opened,
the reaper and plugin gui's appear, but do nothing,
and again, reaper left the scene in qjackctl audio panel.

On a roll, here, but the wrong direction. Reinstalled wine, reaper,
verified plugins are in good places, rescanned etc etc

The vast linux U-he collection and Yoshimi/Hydrogen/Rakarrack
still work fine, so I'm not even close to suffering,
but looks like some Arch learning is needed in my skull.
Cheers
4duhwinnn is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2019, 01:42 PM   #3
Lokasenna
Human being with feelings
 
Lokasenna's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Calgary, AB, Canada
Posts: 6,238
Default

I think I have the same issue - Ubuntu Studio, XFCE, Reaper freezes at "Initializing" on occasion.

I believe it's happening whenever it sees a new VST, possibly just LinVST wrappers. Killing Reaper and starting it again has worked every time here.
Lokasenna is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2019, 01:47 PM   #4
4duhwinnn
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 408
Default

I just reinstalled newest linux reaper,
and loaded Fathom synth, wrapped by linvst, all fine,
but when I loaded a preset in Fathom,
Reaper vanished from qjackctl again...
4duhwinnn is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2019, 02:02 PM   #5
4duhwinnn
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 408
Default

32 bit Wusikstation, Angelina, and Abakos work,
so not just a bit-bug,
some Synthedit plugins work, like Texture II, Sting Theory 1.5,
but others like HG Fortune Drumburst and Ugo's M-Theory
make Reaper vanish from qjackctl list (gui's
do still remain active) Fathom is new modern synth,
worked fine until this craziness landed...
4duhwinnn is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2019, 02:07 PM   #6
JamesPeters
Human being with feelings
 
JamesPeters's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Near a big lake
Posts: 2,664
Default

Clear cache/rescan works fine for me.

My current distro info:
Quote:
Host: mx Kernel: 4.19.0-5-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 6.3.0 Desktop: Xfce 4.12.3
Distro: MX-18.3_x64 Continuum Apr 7 2019 base: Debian GNU/Linux 9 (stretch)
Note: I'm using ALSA (not JACK) and I don't use LinVST. (I use native Linux software only.)
__________________
http://petersamplification.com
Using REAPER for Linux

Last edited by JamesPeters; 06-10-2019 at 12:44 AM.
JamesPeters is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2019, 02:29 PM   #7
4duhwinnn
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 408
Default

Was just recording with a couple old but jaunty
faithful synthedit synths, when changing a preset
again made Reaper a ghost in qjackctl's audio panel...
weird weird weeeiiirrrrddddd

reaper launch terminal output reports jack is getting zombified!
4duhwinnn is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2019, 02:20 PM   #8
silksow
Human being with feelings
 
silksow's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Los Angeles
Posts: 32
Default

Yeesh. My situation is devolving. Was having no problems with plugins using LinVst, but now super weird stuff is happening. I have instances of some of these I was working with just yesterday that are playing back fine but if I insert a new one on an existing track it cuts the audio on that track and throws errors that mean nothing to me, like:

Code:
0094:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x100f0 00000000): stub
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x100f0 233 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x100f0 4a 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x100f0 49 1 (nil)
0094:err:ole:CoGetClassObject class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
0094:err:ole:create_server class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
0094:err:ole:CoGetClassObject no class object {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} could be created for context 0x6
0099:fixme:ver:GetCurrentPackageId (0xd9fdc0 (nil)): stub
0094:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x200f0 00000000): stub
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x200f0 233 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x200f0 4a 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x200f0 49 1 (nil)
Still crashing on Clear cache/rescan, but that's devolved into appearing to find everything fine and then

Code:
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
Segmentation fault (core dumped)
I have no idea where to even start debugging here. Am I going to have to roll back the last update? Just reinstall Wine/LinVst?
__________________
i7-4790K - 16 GB - Manjaro Linux Xfce - RME UFX
"Recording engineers do not die. They are dragged into the earth by the sheer weight of their balls." -- Malcolm Chisholm 1929-2003
silksow is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2019, 07:40 PM   #9
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 3,909
Default

Early on when I first startued using LinVST I had some plugin that was causing a clear cache and rescan to hang partway through. I'd abort, go back in and REAPER would come up the second time, but if I tried again to do a clear cache and rescan it would do the same thing every time. I finally figured out what plugin it was and once it was removed everything worked as expected. I don't remember what plugin it was, but it was some freebee Windows plugin that I could live without, especially when it was causing problems.
__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2019, 10:14 PM   #10
4duhwinnn
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 408
Default

It's a small nuisance, but move every plugin from a dev
that has no public forum of their own, to a location outside
the vst path, and rescan. And temporarily rename any plugin folders
in root level folders, like /usr/lib/vst ...keeping only
/home/you/.vst while testing.

If the new scan is OK, you'll know where to start deleting things.
Often, it's an older plugin no longer modern enough to pass muster,
or something from a new/inexperienced coder.
Good luck!
4duhwinnn is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 01:32 AM   #11
osxmidi
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 536
Default

Quote:
Originally Posted by silksow View Post
Yeesh. My situation is devolving. Was having no problems with plugins using LinVst, but now super weird stuff is happening. I have instances of some of these I was working with just yesterday that are playing back fine but if I insert a new one on an existing track it cuts the audio on that track and throws errors that mean nothing to me, like:

Code:
0094:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x100f0 00000000): stub
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x100f0 233 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x100f0 4a 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x100f0 49 1 (nil)
0094:err:ole:CoGetClassObject class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
0094:err:ole:create_server class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
0094:err:ole:CoGetClassObject no class object {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} could be created for context 0x6
0099:fixme:ver:GetCurrentPackageId (0xd9fdc0 (nil)): stub
0094:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x200f0 00000000): stub
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x200f0 233 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x200f0 4a 1 (nil)
0094:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x200f0 49 1 (nil)
Still crashing on Clear cache/rescan, but that's devolved into appearing to find everything fine and then

Code:
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
JUCE Assertion failure in juce_XmlElement.cpp:72
Segmentation fault (core dumped)
I have no idea where to even start debugging here. Am I going to have to roll back the last update? Just reinstall Wine/LinVst?

It seems like a JUCE plugin error from plugins built with JUCE such as obxd etc.
osxmidi is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2019, 12:01 PM   #12
silksow
Human being with feelings
 
silksow's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Los Angeles
Posts: 32
Default

Quote:
Originally Posted by osxmidi View Post
It seems like a JUCE plugin error from plugins built with JUCE such as obxd etc.
I have at least one issue narrowed down to LinVst, I think. It's only with Windows VSTs, and only on tracks with particular routing.

When I open a regular track using MJUC, for example, I see:

Code:
003f:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x60114 00000000): stub
003f:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x60114 233 1 (nil)
003f:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x60114 4a 1 (nil)
003f:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x60114 49 1 (nil)
and then, when I close the fx window:

Code:
(reaper:23911): Gdk-WARNING **: 10:40:38.950: gdk_window_set_user_time called on non-toplevel
However, there is no problem with the function of the VST. In contrast, I have a drum folder with an instance of RS5K receiving midi from instrument tracks (kick, snare, etc.) and sending audio back to them. It's on these instrument tracks where using LinVst plugins cuts the audio, no matter where it is in the chain. If I bypass the effect, no problem. It's like the plugin mutes track channels 1+2.

Here's what I see when I insert a LinVst plugin on one of these drum tracks:

Code:
DSSI VST plugin server v0.986
Copyright (c) 2012-2013 Filipe Coelho
Copyright (c) 2010-2011 Kristian Amlie
Copyright (c) 2004-2006 Chris Cannam
LinVst version 2.5
Loading  /media/storage/Audio/VST plugins/.winvst/drive_c/VSTPlugIns/MJUC.dll
00c6:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x80118 00000000): stub
00c6:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x80118 233 1 (nil)
00c6:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x80118 4a 1 (nil)
00c6:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x80118 49 1 (nil)
00c6:err:ole:CoGetClassObject class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
00c6:err:ole:create_server class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
00c6:err:ole:CoGetClassObject no class object {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} could be created for context 0x6
00cb:fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x170fdb0 (nil)): stub
Make any sense to you?
__________________
i7-4790K - 16 GB - Manjaro Linux Xfce - RME UFX
"Recording engineers do not die. They are dragged into the earth by the sheer weight of their balls." -- Malcolm Chisholm 1929-2003
silksow is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2019, 06:14 AM   #13
osxmidi
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 536
Default

Quote:
Originally Posted by silksow View Post
I have at least one issue narrowed down to LinVst, I think. It's only with Windows VSTs, and only on tracks with particular routing.

When I open a regular track using MJUC, for example, I see:

Code:
003f:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x60114 00000000): stub
003f:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x60114 233 1 (nil)
003f:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x60114 4a 1 (nil)
003f:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x60114 49 1 (nil)
and then, when I close the fx window:

Code:
(reaper:23911): Gdk-WARNING **: 10:40:38.950: gdk_window_set_user_time called on non-toplevel
However, there is no problem with the function of the VST. In contrast, I have a drum folder with an instance of RS5K receiving midi from instrument tracks (kick, snare, etc.) and sending audio back to them. It's on these instrument tracks where using LinVst plugins cuts the audio, no matter where it is in the chain. If I bypass the effect, no problem. It's like the plugin mutes track channels 1+2.

Here's what I see when I insert a LinVst plugin on one of these drum tracks:

Code:
DSSI VST plugin server v0.986
Copyright (c) 2012-2013 Filipe Coelho
Copyright (c) 2010-2011 Kristian Amlie
Copyright (c) 2004-2006 Chris Cannam
LinVst version 2.5
Loading  /media/storage/Audio/VST plugins/.winvst/drive_c/VSTPlugIns/MJUC.dll
00c6:fixme:win:RegisterTouchWindow (0x80118 00000000): stub
00c6:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x80118 233 1 (nil)
00c6:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x80118 4a 1 (nil)
00c6:fixme:msg:ChangeWindowMessageFilterEx 0x80118 49 1 (nil)
00c6:err:ole:CoGetClassObject class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
00c6:err:ole:create_server class {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} not registered
00c6:err:ole:CoGetClassObject no class object {4ce576fa-83dc-4f88-951c-9d0782b4e376} could be created for context 0x6
00cb:fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x170fdb0 (nil)): stub
Make any sense to you?
If a plugin doesn't pass it's processed vst midi events on then the next plugin doesn't get them as far as I know.

The messages look like usual Wine messages as far as I can tell, I don't know much about the ole errors and if they mean anything.
osxmidi is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2019, 11:53 AM   #14
4duhwinnn
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 408
Default

I installed linvst 2.51 for Manjaro Arch linux,
using the yay package manager.

But I couldn't find linvst.so,
linvstconvert, or linstconverttree anywhere.
Maybe the maintainer of the Arch build will read this...

I copied the missing files from an un-archived
debian package found at the linvst website. Seems to work OK,
while the Arch jackd often gets zombified, using both
the linux version, and the windows version in wine.
The Reaper listing vanishes from qjackctl, while reaper gui
remains open, but inneffective.

For example, plugins Fathom 64 bit, Genesis, and M-theory
(both 32 bit synthedit) work fine in Mint 18,
but instantly zombify jackd in Arch,
with the main differences being Mint has
winestaging 4.10/kernel 4.4
While Arch has wine-staging 4.9/kernel 4.14

Arch success is a mixed bad, Reaktor works for running
instruments/ensembles, U-he products work, Ob-xd from
discoDSP works, while some instruments
work until a preset is loaded, some will load presets,
but then crash on selecting some other preset...
some synthedit plugins work fine, some call the
zombie hordes...

Cheers

Last edited by 4duhwinnn; 06-18-2019 at 11:56 AM. Reason: mow
4duhwinnn is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2019, 07:22 PM   #15
silksow
Human being with feelings
 
silksow's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Los Angeles
Posts: 32
Default Solution

In case anybody else has this problem, updated 1st post with my solution - it was skei's LADSPA wrapper.
__________________
i7-4790K - 16 GB - Manjaro Linux Xfce - RME UFX
"Recording engineers do not die. They are dragged into the earth by the sheer weight of their balls." -- Malcolm Chisholm 1929-2003
silksow is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.