Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > Dstruct's Casa De Nitpicks

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2022, 03:37 AM   #1
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 3,351
Default BPM indication is misleading. Should rather be QNPM

A beat is the basic unit of time and has no other meaning than that. It is not hard-wired to any musical note.

What consists a beat is defined in the tempo marking of a piece.

Example:



This means that one dotted quarter note is considered to be the beat and it fits 50 times in a minute.


THE NITPICK:

Reaper considers a beat as always being a quarter note. Example:
- Set BPM to 120 and the time signature to 4/4 and listen to the metronome
- Now change the time signature to 8/8 and listen again. The metronome doubled in speed.

Since there is no setting that defines what musical note is a beat, one would expect that the denominator of the time signature would be the beat. So, no matter if the time signature is 8/8 or 4/4, one would expect that the metronome would beat at the same speed.


PROPOSAL:

Add a setting where the user can define the musical note of a beat. In order to be backwards compatible with existing projects, if it is not set (overridden) by the user then Reaper assumes it is a quarter note (as it has been doing for all this time).
__________________
Most of my scripts can be found in ReaPack.
If you find them useful, a donation would be greatly appreciated! Thank you! :)

Last edited by amagalma; 01-20-2022 at 09:09 AM.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 03:45 AM   #2
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 3,351
Default

A musical example:





These two measures DO NOT last the same. The first one lasts double the time of the second. They have the same BPM value but the beat is set to a different musical note. (the first one would be 30BPM if the beat were a quarter note as in the second measure)


I created this nitpick/feature request after this thread
__________________
Most of my scripts can be found in ReaPack.
If you find them useful, a donation would be greatly appreciated! Thank you! :)

Last edited by amagalma; 01-20-2022 at 09:15 AM.
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 11:37 AM   #3
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 13,395
Default

Right click a time signature marker and change the BPM basis.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 01:04 PM   #4
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 3,351
Default

Oh, so embarrassing! Requesting something that is already there!...


However, if there is no time signature marker and the only place to enter the BPM is at the transport, this feature is missing, isn't it?
__________________
Most of my scripts can be found in ReaPack.
If you find them useful, a donation would be greatly appreciated! Thank you! :)
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 01:15 PM   #5
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 13,395
Default

I suppose, but this is an area where advanced features are in an advanced section of the program. If you have enough domain knowledge to want to set a custom beat basis, you are probably dealing with time signature changes or notation anyway.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 05:32 PM   #6
GameAudioRvlzzr
Human being with feelings
 
GameAudioRvlzzr's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 191
Default

I did not know this, thank you
GameAudioRvlzzr is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2022, 10:07 AM   #7
amagalma
Human being with feelings
 
amagalma's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 3,351
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
I suppose, but this is an area where advanced features are in an advanced section of the program. If you have enough domain knowledge to want to set a custom beat basis, you are probably dealing with time signature changes or notation anyway.

Well.. now I know :P... but I still find it not optimal (which means that it is something I have to remember: "oh, if I want to use a time signature with a different denominator than a quarter in Reaper, I have to insert a time signature in the start of the piece. I can't just do it in the transport because the metronome will not play at the correct speed")
__________________
Most of my scripts can be found in ReaPack.
If you find them useful, a donation would be greatly appreciated! Thank you! :)
amagalma is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2022, 07:24 AM   #8
DrKev
Human being with feelings
 
DrKev's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Paris, France
Posts: 259
Default

Thanks for this thread. It will make a difference in my life! BTW, a simple work around is to add a time signature marker to the beginning of a empty project or template and save as new default template.
__________________
Musician / Guitar Teacher/ Guitar Tech / ex-Physicist (hence the Dr in DrKev)
DrKev is online now   Reply With Quote
Old 02-25-2022, 08:09 AM   #9
DVDouglas
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2019
Posts: 51
Default

It is great information, so it is no setting that defines what musical note is a beat, one would expect that the denominator of the time signature would be the beat
__________________
I use tiktok video download for funny days
DVDouglas is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2022, 02:28 PM   #10
acebone
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Copenhagen, Denmark
Posts: 199
Default

I was not aware of this behaviour, but Amalgama is right:

If you have your clock set to 75 and your meter to x/8 - there should be 75 1/8s in a minute = 75 beats.

I don't think that the solution with a tempomarker is adequate. As it is now, you could look at project, and go "aha, it's 8/8, and the tempomarking is 100" and still have no idea what tempo the project was actually at without having to check for tempomarkers first. no musician would look at a time-signature + BPM and then email the composer asking what the timebase was.

It's great that Reaper is not preventing you from creating a project where you can trust the 'bpm'-label, but that label should be reliable pr. default. It says 'BPM' - so it ought to be BPM


I consider it a bug,

Last edited by acebone; 04-22-2022 at 02:45 PM.
acebone is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2022, 08:15 AM   #11
tonalstates
Human being with feelings
 
tonalstates's Avatar
 
Join Date: Jun 2020
Posts: 333
Default

Agree ^ +1
tonalstates is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.