Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER for macOS X

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-17-2016, 04:30 AM   #1
Meinardas
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Default UAD satellite (thundebolt) frequently freezes Reaper or vice versa

UAD satellite OCTO (thundebolt) frequently freezes Reaper (or vice versa ).
When i work with UAD plug-ins on reaper projects it freezes frequently a lot!
Even when rendering projects! And there is no way to render longer song ( about 3-4 minutes ) without freez.
Mac OS mouse symbol Rainbow is continuously rotating all the time.
And the only way to exit reaper is to force shut down reaper in mac dock.

But when i bypass all of UAD plugins reaper works without any freezes.

And i tried to disable Antivipative FX processing in Reaper's preferences.
When i did so reaper cannot play any audio at all. So it cannot be deactivated.

I'm on MacPRO 2016; latest OS version - El Capitan v 10.11.6; latest reaper, latest UAD software.

Any thoughts?

And sorry for my English.
Meinardas is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2016, 07:25 AM   #2
cyrano
Human being with feelings
 
cyrano's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium
Posts: 4,954
Default

Have you ever had Protools installed?
__________________
Go outside. Now!
You need it.
cyrano is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2016, 07:36 AM   #3
Meinardas
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Default

No, never.
Meinardas is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2016, 10:23 AM   #4
cyrano
Human being with feelings
 
cyrano's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium
Posts: 4,954
Default

That eliminates one cause of trouble.

I'm out. Too little experience with that Mac and I've never had to troubleshoot this UAD.

Defective Thunderbolt cable?

Another VST capable DAW on hands to try? Another Mac nearby?
__________________
Go outside. Now!
You need it.
cyrano is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2016, 02:12 PM   #5
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 5,094
Default

Quote:
Originally Posted by Meinardas View Post
UAD satellite OCTO (thundebolt) frequently freezes Reaper (or vice versa ).
When i work with UAD plug-ins on reaper projects it freezes frequently a lot!
Even when rendering projects! And there is no way to render longer song ( about 3-4 minutes ) without freez.
Mac OS mouse symbol Rainbow is continuously rotating all the time.
And the only way to exit reaper is to force shut down reaper in mac dock.

But when i bypass all of UAD plugins reaper works without any freezes.

And i tried to disable Antivipative FX processing in Reaper's preferences.
When i did so reaper cannot play any audio at all. So it cannot be deactivated.

I'm on MacPRO 2016; latest OS version - El Capitan v 10.11.6; latest reaper, latest UAD software.

Any thoughts?

And sorry for my English.
First, did you try to disable "extra buffering" in the UAD Meter & Control Panel software ? (It's in the "Configuration" pane of that software).
Or, if it was already disabled, enable it and see what happens in Reaper ?

Furthermore, would be indeed handy if you have acces to another DAW and check UAD plugins in that DAW.
If your problem presists in that other DAW, than we can rule out Reaper as the the problem.
Your problem has to be solved on a step by step basis.
So would be nice if you can rule out Reaper as the cause, first thing on the checklist.
Maybe try Adobe Audition as test daw ? You can demo Audtion for a 30 day free period i believe.
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2016, 07:18 AM   #6
Meinardas
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 9
Default

Yes, of course i tried to disable Extra buffenring in the UAD control panel and anable it again.
No changes. Same results.
I have copy of Cubase PRO, so I'l try to work in it.
Meinardas is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2016, 07:39 AM   #7
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 11,122
Default

This may actually be a bug on our side, specifically with regard to the latest version of the UAD driver. We're looking into it, but if it is, we should be able to fix this for the next REAPER release.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2016, 08:13 AM   #8
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 5,094
Default

Great, many thanks schwa !
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2016, 07:48 PM   #9
Don Schenk
Human being with feelings
 
Don Schenk's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 253
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
This may actually be a bug on our side, specifically with regard to the latest version of the UAD driver. We're looking into it, but if it is, we should be able to fix this for the next REAPER release.
Interesting. I am using an Apollo Quad, and when used on a mix by adding the UAD-2 plug-ins to FX in Reaper, all works fine for me. rMBP, TB to Apollo.

@Meinardas, there is a UAD user's forum (the un-official UAD forum). You can find it at http://uadforum.com

Maybe someone there will have an idea for you.

BTW: Meinardas, your English is good - much better than the English many Americans speak and write.

:- Don
Don Schenk is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2016, 03:54 PM   #10
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,881
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
This may actually be a bug on our side, specifically with regard to the latest version of the UAD driver. We're looking into it, but if it is, we should be able to fix this for the next REAPER release.
While you're at it with UA, can you see if you can figure out why AU instances of UAD plugins are always taxing the UAD DSP whereas VST instances only tax the UAD DSP when the item needs the UAD for playback or rendering?

I'm speaking of item FX instances and not track/channel instances.

It would be nice if the AU behaved like VST so it's not so easy to max out the DSP usage in a session.

I don't like mixing AU and VST plugins on an item because it seems that I get little playback glitches when moving from the GUI of a AU plugin to VST plugin inserted on the same item.

Thanks.
__________________
iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD • MacOS 10.15.7 RME AES HDSPe
Mac Pro 3.3 GHz Intel Core • 176GB RAM • SSD • MacOS 10.15.7 RME AES HDSPe
https://www.mysteryroommastering.com/ - https://www.justincarlperkins.com/

Last edited by MRMJP; 11-19-2016 at 04:17 PM.
MRMJP is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2020, 09:15 PM   #11
reinaldo
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2019
Location: Jacksonville, FL
Posts: 10
Default

Quote:
Originally Posted by Meinardas View Post
UAD satellite OCTO (thundebolt) frequently freezes Reaper (or vice versa ).
When i work with UAD plug-ins on reaper projects it freezes frequently a lot!
Even when rendering projects! And there is no way to render longer song ( about 3-4 minutes ) without freez.
Mac OS mouse symbol Rainbow is continuously rotating all the time.
And the only way to exit reaper is to force shut down reaper in mac dock.

But when i bypass all of UAD plugins reaper works without any freezes.

And i tried to disable Antivipative FX processing in Reaper's preferences.
When i did so reaper cannot play any audio at all. So it cannot be deactivated.

I'm on MacPRO 2016; latest OS version - El Capitan v 10.11.6; latest reaper, latest UAD software.

Any thoughts?

And sorry for my English.
Did you ever find a solution for this? I'm experiencing the same issue. Thanks in advance!
reinaldo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.