Old 06-30-2018, 11:22 AM   #1
jonboper
Human being with feelings
 
jonboper's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Appleton, WI
Posts: 155
Default Playback rate dropped -- SOLVED

So this is weird. About to render a podcast episode, made selection, opened render options, played beginning of file to make sure selection started in the right place, and the playback rate was suddenly at maybe a quarter speed.

Closed project, opened it up, same.

Checked project settings, look fine. Didn't do anything that I'm aware of. Total mystery to me, but I need to render this episode asap, so any help would be greatly appreciated.

Last edited by jonboper; 06-30-2018 at 07:55 PM.
jonboper is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2018, 07:55 PM   #2
jonboper
Human being with feelings
 
jonboper's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Appleton, WI
Posts: 155
Default

Solved my own problem. Don't know how I touched it, since I didn't even know it was there, but the "Rate" knob was at .015. The knob is located next to the BPM and the time sig in the transport, for anyone looking that doesn't know...

Edit. Looking back at the sequence of events I probably accidentally hit it when I was hovering over and zooming out to finish the selection. User error, but totally undetectable until the horrifying results played back at me like Will Ferrell on ketamine.

Last edited by jonboper; 06-30-2018 at 08:38 PM.
jonboper is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 03:15 AM   #3
martifingers
Human being with feelings
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,541
Default

We have all done this (or at least I have.) So easy to do in the heat of working.
I wonder if it might help if the rate window could go red or blink or something when not set to 1?
martifingers is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 06:17 AM   #4
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 22,890
Default

You can hide playrate (right-click transport) - which I do because I always found a way to change it without realizing.
karbomusic is online now   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 07:06 AM   #5
FnA
Human being with feelings
 
FnA's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,104
Default

Quote:
Originally Posted by martifingers View Post
I wonder if it might help if the rate window could go red or blink or something when not set to 1?
It has a color available in the theme tweak window (find via Action List). In the theme that I use, the color blending is not very good, and bright red ends up being not very bright at all. (I use the control a lot so I'm used to looking out for it.)
FnA is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 11:30 AM   #6
martifingers
Human being with feelings
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,541
Default

Silly me. Typical of REAPER to have (at least two!) solutions already available.
martifingers is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.