Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Compatibility

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-19-2020, 11:15 AM   #401
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 18
Default

I just got hold of a Faderport and I'm so pleased with how easy it is to set up and use in Reaper - thank you everyone who's worked on this project!

I really prefer to have all my changes visible on-screen, which means I like to have the FX UI open when I'm making changes e.g. with FX mode. However, FX mode doesn't interact with the UI much at all - meaning I have to:

1. Open the UI for the FX I want to control
2. Select the same FX again on the Faderport in FX mode
3. Click the parameter I want to edit (and Faderport will pick this up automatically, but only if I've done step 2)

Step 2 feels redundant in an ideal world. It would be great if either:

* Faderport's FX mode automatically selected the currently-selected FX (effectively making step 2 happen automatically as part of step 1)
* Faderport's automatic detection of clicked FX parameter could work even if a different FX plugin is selected currently (effectively making step 2 happen automatically as part of step 3)

Is anyone actively developing this driver still? Would the above be easy to do? (Or am I missing something and in fact it's already possible?)
Flix is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2020, 03:40 AM   #402
bernardg
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 25
Default Thanks

Many thanks for this. Just got a Faderport classic second hand and have got the basics working thanks to you. I'll investigate the more detailed stuff that everyone raves about later.
Best wishes. Bernard.
bernardg is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2020, 08:01 AM   #403
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 18
Default

A quick note about automating sends with Faderport, since several posters here have asked about it but I don't think anyone's posted a solution.

It seems like it's not possible directly (with the current driver) but I think there's a workaround for it, which is to:
* create a new track to represent your send
* send from your origin track to this new track (0db post-fader)
* send from this new track to your destination track (0db post-fader)
... as shown in this tutorial by Kenny: https://www.youtube.com/watch?v=lwfqrpmzPFI

That way, your new track basically acts the same way a normal send would, but it's also a complete track and so its volume (including automation) can be adjusted with the Faderport. (It does mean you clutter up the project with extra tracks, so you might not want to do it for everything - but for one or two key sends it might be worth it.)

Hope that helps someone!
Flix is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 11:37 AM   #404
Lucian
Human being with feelings
 
Lucian's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Island of Misfit Toys
Posts: 646
Default

Hello All,
I am trying to resurrect my Faderport classic. I had it working close to 10 years ago so I think the firmware is ok. The dll and ini are in the correct locations and Presonus FaderPort XT is selected in reaper prefs under Control/OSC/web but I get no response with the unit so I am missing something. I did try to check on the presonus website but they now have just a Universal Control App that has a long list of items it can install. I am uninstalling it now to see if that helps.

No difference.
The Output and Stop lights are lit. If I use my mouse and click on play, the light changes on the faderport so it sees manually toggling back and forth from play to stop. Maybe I do need a firmware update but cannot find it as Presonus just has a big catchall app available now.
__________________
Give me back my Loc-Nar ! No, It's my Loc-Nar !
Lucian is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:12 PM   #405
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 28,217
Default

Quote:
Originally Posted by Lucian View Post
Hello All,
I am trying to resurrect my Faderport classic. I had it working close to 10 years ago so I think the firmware is ok. The dll and ini are in the correct locations and Presonus FaderPort XT is selected in reaper prefs under Control/OSC/web but I get no response with the unit so I am missing something. I did try to check on the presonus website but they now have just a Universal Control App that has a long list of items it can install. I am uninstalling it now to see if that helps.

No difference.
The Output and Stop lights are lit. If I use my mouse and click on play, the light changes on the faderport so it sees manually toggling back and forth from play to stop. Maybe I do need a firmware update but cannot find it as Presonus just has a big catchall app available now.
Just the sanity check that you don't have FP enabled in MIDI devices and do only have it enabled in Control/OSC/web.
__________________
Music is what feelings sound like.
karbomusic is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:17 PM   #406
Lucian
Human being with feelings
 
Lucian's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Island of Misfit Toys
Posts: 646
Default

Hi Karbo! Thank you for your ingenious work on this and continued support.

Under Audio/MIDI Devices, Faderport is listed in both input and output panes
Mode: <disabled> ID: 11

C:\Users\Lucian\AppData\Roaming\REAPER\reaper_csur f_fpxt.ini

C:\Users\Lucian\AppData\Roaming\REAPER\UserPlugins \reaper_csurf_fpxt64.dll
__________________
Give me back my Loc-Nar ! No, It's my Loc-Nar !

Last edited by Lucian; 10-22-2020 at 01:39 PM. Reason: More info
Lucian is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:32 PM   #407
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 28,217
Default

Cool.... those should be disabled in MIDI so good. So this is the version picked up where I left off and noticed this in the instructions..

=================
Locate the Reaper Resource Directory. You can find it by starting Reaper and clicking Options > Show Reaper Resource Path in explorer/finder.
Copy reaper_csurf_fpxt.ini to the Resource folder.
Copy the reaper_csurf_fpxt library file (dll for windows; dylib for mac) to the UserPlugins folder. If it doesn’t exist, create it.

Restart Reaper.
Go to Options > Preferences > Control Surfaces and select Faderport XT
Choose PreSonus - Faderport for both MIDI In & Out devices.
Click OK twice.
=================

I'm assuming that first bolded one means put the ini in the root of the resource folder and the dll in the UserPlugins folder? Might try that and putting ini into the same folder as the DLL since being in the wrong and right place won't break anything.

When you restart reaper does FPXT still show up in control surfaces? If reaper is picking up the DLL it should work.
__________________
Music is what feelings sound like.
karbomusic is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:35 PM   #408
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 28,217
Default

Oh yea... as far as firmware I think 1.3.5 was busted - 1.3.8 fixed whatever was busted, I have a copy of 1.3.8 that I saved just incase so PM me if you need it. However, if it worked before and you haven't updated firmware not 100% sure that's the issue.
__________________
Music is what feelings sound like.
karbomusic is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 02:00 PM   #409
Lucian
Human being with feelings
 
Lucian's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Island of Misfit Toys
Posts: 646
Default

Moved the ini into the userplugs folder and restarted Reaper. Still only follows play and stop buttons when clicked with mouse. It sees the faderport tho:

I deal with problems like this at work all day so no worries, I will play around with it.

Edit: Just for laughs I am going to go backwards to your version and see if that sheds any light on my problem. I have moved hard drives as I upgrade machines so maybe I have some artifacts from this that need deleting as I am not sure whose faderport code I was using back then.

Odd, I got your version working. It writes automation but motor won't follow on playback.

More info: I am guessing the firmware update, which can't find the faderport when in update mode, is due to me only having usb 3.0 ports. Could also be why the motor isn't working. I should have a USB 2.0 hub tomorrow so I can experiment further.

Finally got it working. The usb2.0 hub was useless, hooked the faderport up to a different computer with usb 2.0 ports and was able to upgrade the firmware to 1.3.8 and now with the faderport plugged back into my DAW, everything is working.
Attached Images
File Type: png faderport.PNG (2.1 KB, 141 views)
__________________
Give me back my Loc-Nar ! No, It's my Loc-Nar !

Last edited by Lucian; 10-23-2020 at 02:45 PM.
Lucian is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2020, 01:19 AM   #410
RominRonin
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 4
Default

Hi, I just wanted to thank everyone who has worked on this driver and its previous iterations. This tool has significantly changed my interaction with Reaper and particularly with automation. That would not be possible without your efforts. I hope you understand how appreciated that work was/is.

All the best.
RominRonin is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2020, 03:43 AM   #411
Ideosound
Human being with feelings
 
Ideosound's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: U.K
Posts: 394
Default

Hi,

Is there a way to change what the main fader on the faderport can control?
Obviously currently the physical fader sends MIDI Chan 1 CC 32 and controls track faders as the normal default behaviour.

I want to try to link my fader to control the channel gain on a plugin that would be on every channel. Is this possible?

Thanks
Ideosound is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2020, 12:28 PM   #412
dagovitsj
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: Bergen, Norway
Posts: 24
Default Weird spikes in touch mode?

Hi, first of all - a big thanks for making my Faderport so useful!
I've got it to work in latch mode, but the touch mode is really weird - or more precicely: It gives me weird spikes. I have tried to find info about it in the Reaper forum (Facebook) and in the manual, but I'm stucked.

Please have a look at the screenshot attached.

All the best
__________________
| Win 10 - 64bit | Reaper 5.x64, Cubase 6.5.3., 64 & 32 bit | RAM:32 GB | CPU: Intel Core i7 3,3 GHz | Samsung SSD 860 (1 TB) | Western Digital Black harddisks | Graphics Card: Gigabyte 9800 GT Silent Cell | Gigabyte GA-P55A-UD4 |
dagovitsj is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2021, 10:31 AM   #413
frank_lymm
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 6
Default

Hey guys ! First of all, thank you so much for your work here...

I used this feature with my Faderport classic and everything was just fine.
Now i bought a Faderport V2 and the XT is not working anymore.

Does Faderport XT work with the Faderport V2 ?

Thanks !
Greetings from Austria !
frank_lymm is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2021, 11:15 AM   #414
tompad
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2010
Location: Fjugesta, Sweden
Posts: 570
Default

Quote:
Originally Posted by frank_lymm View Post
Hey guys ! First of all, thank you so much for your work here...

I used this feature with my Faderport classic and everything was just fine.
Now i bought a Faderport V2 and the XT is not working anymore.

Does Faderport XT work with the Faderport V2 ?

Thanks !
Greetings from Austria !
I dont think it works for the new Faderport V2....
__________________
ToDoList Obliques MusicMath Donation Some of mine and my friends music projects on Spotify
tompad is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2021, 02:30 PM   #415
Cathartic
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2021
Posts: 1
Default

Quote:
Originally Posted by tompad View Post
I dont think it works for the new Faderport V2....
Same here. I was not able to find a way to get the Faderport V2 to work with XT. Right now I am experimenting with CSI.
Cathartic is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 12:19 AM   #416
tompad
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2010
Location: Fjugesta, Sweden
Posts: 570
Default

ReaLearn is something to test also, has happened a LOT with that since the start. https://forum.cockos.com/showthread.php?t=178015
__________________
ToDoList Obliques MusicMath Donation Some of mine and my friends music projects on Spotify
tompad is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2021, 11:14 PM   #417
willpadgett
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 15
Default

Has anyone gotten their Faderport v1 to work with motors again? Mine's been nonfunctional for a few months, I think since installing that fancy enhanced pan pot driver...now I can't figure out which driver I had or how to install it. Or maybe factory reset the faderport?
willpadgett is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2021, 02:23 AM   #418
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 18
Default

I haven't ever had any problems with the motor. Is your unit powered correctly? Most functions work with just USB power but the motor needs the external power supply.
Flix is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2021, 09:36 AM   #419
willpadgett
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 15
Default

Whoa...I just unplugged/replugged the power pin and the wall wart, and the motor is working again. LOL. Here I was convinced it was a software problem. Thanks!!
willpadgett is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2021, 09:17 AM   #420
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 18
Default

No problem! Glad I could help
Flix is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2021, 05:54 PM   #421
willpadgett
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 15
Default

Since I'm 1 for 1 on great solutions in this thread...

Has anyone truly figured out how to make "Select next/previous track" actions update control surfaces? I really wish I could use my keyboard's arrow keys in combination with the faderport so I could mix with both hands more quickly. Right now, I have to click on a track for the faderport to understand that's the track in focus. Or, use the arrow keys on the faderport, which is very clunky and slow.
willpadgett is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2021, 02:16 PM   #422
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 18
Default

Will, sorry, I only just saw your last post. However, I'm not sure I can help - my Faderport responds as I'd expect when I use the actions to select next / previous track. Its fader jumps to the volume value for the newly-selected track.

I guess you've checked that you're using the most up-to-date driver for the Faderport, from the first post in this thread. Other than that I'm not sure what to suggest, sorry
Flix is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 06:12 AM   #423
Ideosound
Human being with feelings
 
Ideosound's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: U.K
Posts: 394
Default

Quote:
Originally Posted by willpadgett View Post
Since I'm 1 for 1 on great solutions in this thread...

Has anyone truly figured out how to make "Select next/previous track" actions update control surfaces? I really wish I could use my keyboard's arrow keys in combination with the faderport so I could mix with both hands more quickly. Right now, I have to click on a track for the faderport to understand that's the track in focus. Or, use the arrow keys on the faderport, which is very clunky and slow.
I've just looked into this as this would be useful, rather than use select next /previous track actions assigned to your keyboard, use:

Track: Go to next track
Track: Go to previous track

This updates the faderport without having to click on the track again...
Ideosound is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 06:28 AM   #424
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 18
Default

Oh wow I didn't even realise there was a difference between those actions! I'm going to check my set-up and see which I'm using. Good spot, Ideosound
Flix is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.