Old 11-15-2017, 09:09 AM   #1
BlackScreen
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 29
Default ALAC files not working on Windows

Hey guys,
I discovered that opening ALAC files in REAPER is not really possible.
I can place it in the timeline, the length is right but there is no peak information and also no audio audible when playing the timeline.
This is only true for the Windows version - on Mac everything works.
So, please fix this as I am using ALAC for my library of CDs.
Also the export function for ALAC would be really great, if possible.
BlackScreen is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2017, 03:37 PM   #2
Gass n Klang
Human being with feelings
 
Gass n Klang's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Detmold - Germany
Posts: 367
Default

ALAC = Apple Lossless Audio Codec

Try FLAC
Gass n Klang is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2017, 03:45 PM   #3
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 19,740
Default

Yep, just use FLAC.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2017, 10:45 PM   #4
Reynaud
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 73
Default

Quote:
Originally Posted by Gass n Klang View Post
ALAC = Apple Lossless Audio Codec

Try FLAC
ALAC is open source and cross platform (OS X, Windows and UNIX), here’s the source:

git clone https://github.com/macosforge/alac.git ALAC

No reason why it shouldn’t work within Reaper on Windows too.

FLAC and ALAC should be bit indentical, so little advantage there for preferring one over the other.
Reynaud is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2017, 11:24 PM   #5
BlackScreen
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 29
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Yep, just use FLAC.
I know about FLAC and use it regularly, but ALAC is a must when using iTunes.
As I said, it is working fine on my Mac, so it should also work on my windows pc.
BlackScreen is online now   Reply With Quote
Old 11-16-2017, 07:16 AM   #6
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 6,789
Default

Quote:
Originally Posted by BlackScreen View Post
I know about FLAC and use it regularly, but ALAC is a must when using iTunes.
As I said, it is working fine on my Mac, so it should also work on my windows pc.
Mac Os High Sierra got built-in support for FLAC files, finally...

The support for ALAC files in Reaper on Mac Os may come from some OS component that is not available on Windows, so it's not that weird if they don't work on Windows. However, considering the source code for the format is indeed open source, there should be no reason for Cockos not to include cross platform support for it.
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 11-16-2017, 11:47 AM   #7
sisaso
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 89
Default

Alac files are playing fine on Win10. I am on Build 1709. Importing into reaper or just drag and drop works. And there is a MSAlacEncoder.dll in the windows folder. I have no clue, if that helps you .
sisaso is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.