Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Feature Requests

View Poll Results: Post-Fader FX?
Sounds great! 102 94.44%
No way. 6 5.56%
Voters: 108. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2019, 02:16 AM   #161
bezusheist
Human being with feelings
 
bezusheist's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 701
Default

So...it took me like 5 minutes to copy the airwindows code into a JSFX and make a console plugin with faders...
Why he doesn’t put a gain fader on his ? pure stupidity, nothing else. There is no reason, real or imaginary, that he couldn’t put a gain on his plugins...so go bitch at him instead of making it reapers fault...
__________________
trahpyzzup
bezusheist is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 03:25 AM   #162
PaulRain
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 58
Default

and why will it be useful to have the gain in the plugin?
I'm not sure you understand the issue.
PaulRain is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 03:32 AM   #163
bezusheist
Human being with feelings
 
bezusheist's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 701
Default

I understand perfectly...
__________________
trahpyzzup
bezusheist is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 07:43 AM   #164
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 497
Default

Quote:
Originally Posted by bezusheist View Post
So...it took me like 5 minutes to copy the airwindows code into a JSFX and make a console plugin with faders...
Why he doesn’t put a gain fader on his ? pure stupidity, nothing else. There is no reason, real or imaginary, that he couldn’t put a gain on his plugins...so go bitch at him instead of making it reapers fault...
Any chance you will share that JSFX console plugin with us, please? :-D
Thanks ;-)
akademie is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 08:09 AM   #165
bezusheist
Human being with feelings
 
bezusheist's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 701
Default

attached is the first version of console. all other versions share the same basic function (sin(x) > asin(x)). there is an input gain for the channel and an output gain for the buss.
you can change the gain range by editing the code...
i could do the other versions but honestly i don't feel like trying to sort through his clusterfuck of code to get the important stuff.
Attached Files
File Type: zip console.zip (1.8 KB, 24 views)
__________________
trahpyzzup
bezusheist is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 08:21 AM   #166
Luster
Human being with feelings
 
Luster's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 547
Default

Quote:
Originally Posted by bezusheist View Post
I understand perfectly...

With all due respect - nope.


Your argument was already mentioned by mschnell.
If you don' t need faders for mixing then this might be perfect for you but there other people out there and they might work in a way you cannot imagine.

Edit: But thanks for the efforts and bumping the thread also. :-)
Luster is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 08:24 AM   #167
bezusheist
Human being with feelings
 
bezusheist's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 701
Default

i was specifically talking about the airwindows stuff...(replying to poster)
(having the gain w/in the plugin)

(*the guy is an idiot for releasing a gain dependent plug-in without a gain control...)
__________________
trahpyzzup
bezusheist is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 08:50 AM   #168
Luster
Human being with feelings
 
Luster's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 547
Default

Quote:
Originally Posted by bezusheist View Post
i was specifically talking about the airwindows stuff...(replying to poster)
(having the gain w/in the plugin)

(*the guy is an idiot for releasing a gain dependent plug-in without a gain control...)

Personally for me the gain in the plugin wouldn't change much - still can't use the faders and have to open up a plugin window just to change the volume of a track.



Calling someone an idiot because of this is a bit much don't you think?
Luster is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 09:23 AM   #169
PaulRain
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 58
Default

Still believe the gain in the plugin is totally useless.
I mix with faders, like I believe most people do.
If I want to open a plugin to set the level of the track I will probably anyway use something else but this is not the topic.

So, in case I'm stupid and don't understand what you mean, please explain why a Gain (while I think gain is not the right thing, it is probably a trim what you mean) will solve the issue with Airwindows Console.
PaulRain is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 09:32 AM   #170
bezusheist
Human being with feelings
 
bezusheist's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 701
Default

Quote:
Originally Posted by PaulRain View Post
So, in case I'm stupid and don't understand what you mean, please explain why a Gain (while I think gain is not the right thing, it is probably a trim what you mean) will solve the issue with Airwindows Console.
no, i mean gain...it goes both ways (+/-).
the "real" issue, and not some personal preference issue, is that you need to control the input level to the "channel". you can do that with a gain slider/knob in the plug-in or the DAW, it makes no difference...technically.

so, no, it does not solve the personal preference issue...but it does solve the "real" issue.

edit: i guess post fader efx is the best answer to the overall problem
__________________
trahpyzzup

Last edited by bezusheist; 01-16-2019 at 03:00 AM.
bezusheist is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2019, 09:51 AM   #171
PaulRain
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 58
Default

I'm probably missing something.
As far as I understand what I need is a way to not change the level of the signal between Console Channel and Console Buss, the Gain in the plugin still, for what I understand, does not solve anything.
If the Gain control in the plugin is before the coding it will mess up the gain-staging, if it is after the coding it will mess up the relationship between Channel and Buss.
PaulRain is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2019, 02:48 AM   #172
Slapclap
Human being with feelings
 
Slapclap's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 54
Default

Post fader inserts would make me a happy man...
Slapclap is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2019, 11:57 AM   #173
stillshaded
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 47
Default

posted a new thread about this, but then I found this one... oops.

So i'll add my plus one.

ahem....

+1
stillshaded is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2019, 02:51 PM   #174
GB99
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 1
Default

This would definitely make my workflow easier, so a +1 from me.
GB99 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2019, 12:11 PM   #175
Gass n Klang
Human being with feelings
 
Gass n Klang's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Detmold - Germany
Posts: 559
Default crucial for binaural mixes

I want to give this a bump again. I'm doing binaural stuff at the moment and really need this feature for that for a simple reason: the binaural panner has to be post-fader. Otherwise sends (to reverbs e.g.) won't work, as the stereo reverb needs a "normal" signal that is binauralized after processing. Sending a binaural signal to a reverb will result in a strang sounding reverb that has to be binauralized again...
Off course you can add tracks that sit between the source track and the fx track and are used for binaural panning only (and pre-fx send the signal to the reverb). But as you need a binaural panner on every track, you'd have to create one "workaround-track" for EVERY channel.
Gass n Klang is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2019, 06:39 PM   #176
silksow
Human being with feelings
 
silksow's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Los Angeles
Posts: 18
Default

+1 Yep. Yep yep!
__________________
i7-4790K - 16 GB - Manjaro Linux Xfce - RME UFX
"Recording engineers do not die. They are dragged into the earth by the sheer weight of their balls." -- Malcolm Chisholm 1929-2003
silksow is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2019, 10:19 PM   #177
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 7,249
Default

Quote:
Originally Posted by Gass n Klang View Post
I'm doing binaural stuff at the moment and really need this feature for that for a simple reason: the binaural panner has to be post-fader.
This is (the only ?) really decent reason for post Fader FX I heard of, but as I do think it's really worthwhile, I do support it even though IO'm sure I'll never use something like this.

But I think an additional "Post Fader FX" chain is not a too nice option. It might be more desirable and "Reaperish" and obvious to have a kind of "Fader" pseudo FX that can be placed in any location of the FX chain and can be routed via the normal pin-routing means - and at best would be able to receive Midi (and also automation and "Learn") messages in the normal way, any plugin is handled by the Reaper infrastructure.

Also see this request -> https://forum.cockos.com/showthread....0&page=30#1169

-Michael

Last edited by mschnell; 05-28-2019 at 05:48 AM.
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2019, 06:49 PM   #178
ANDYZ
Human being with feelings
 
ANDYZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 16
Default

Quote:
Originally Posted by ReaDave View Post
Can't believe I missed this one. So, a big +1 from me on this too.


This is great......
The whole mixer area of Mixbus\32C is a workflow masterpiece.

Ability to recreate it in Reaper would be fantastic.

Sadly Reapers devs have the mentality to complicate things instead of simplifying. Otherwise they would be counting the number of clicks needed to perform this or that=production time and fatigue (and medical costs to repair carpal tunnel syndrome or stiff neck syndrome).
ANDYZ is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2019, 09:46 PM   #179
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 7,249
Default

Quote:
Originally Posted by ANDYZ View Post
Sadly Reapers devs have the mentality to complicate things instead of simplifying.
Welcome to the Reaper forums !

"Simplified" necessarily dictates a dedicated predefined workflow. Happily there are DAWs to do this for users who like exactly this kind of workflow..

Allowing the user to choose / define his or her own workflow necessarily needs a higher degree of complexity. Exactly this is what we love Reaper for,.
-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2019, 09:56 PM   #180
ANDYZ
Human being with feelings
 
ANDYZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 16
Default

Quote:
Originally Posted by mschnell View Post
Welcome to the Reaper forums !

"Simplified" necessarily dictates a dedicated predefined workflow. Happily there are DAWs to do this for users who like exactly this kind of workflow..

Allowing the user to choose / define his or her own workflow necessarily needs a higher degree of complexity. Exactly this is what we love Reaper for,.
-Michael
But Michael...I need MORE complexity that it is now to allow to refine\create simple workflow aka Mixbus mixer.
Id like to have means to design in-mixer channelstrips that look good and easy to use from the mixing standpoint. Meaning less clicks and more flow. Exactly as Harrison Mixbus did.

I am very content with Reapers edit window possibilities, just dont like mixer window for now.
ANDYZ is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2019, 03:46 PM   #181
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 7,249
Default

I have no experience with doing Reaper GUI design and edit-mode scripting. But I do know that incredible stuff is possible.

Regarding the Mixer design, did you check out the "HEDA mixer" -> https://reaper.hector-corcin.com/app/hedamixer ?

-Michael

Last edited by mschnell; 06-03-2019 at 03:55 PM.
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2019, 04:45 PM   #182
ANDYZ
Human being with feelings
 
ANDYZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 16
Default

Quote:
Originally Posted by mschnell View Post
I have no experience with doing Reaper GUI design and edit-mode scripting. But I do know that incredible stuff is possible.

Regarding the Mixer design, did you check out the "HEDA mixer" -> https://reaper.hector-corcin.com/app/hedamixer ?

-Michael
I am new to the forum but not new to Reaper at all. I think I checked every possible customization/script/theme, its a fun by itself. I run Symbiosis theme which was the only one I was able to connect to.

The design representation of the software is not clicking with me, Id say Reaper vibe resembles a pile of random dusty tools in a rusty shed instead of neat well-organized production shop.

Reaper is way ahead in possibilities over other DAWs and it makes it a great DAW. I am sure one day it will be possible (because why not?) to design what I would like it to have:

Harrison Mixbus\32C mixer window workflow because I am spoiled by how it feels and looks, especially the fact that I dont need to open countless windows (Reapers FX parameters/sends suck now because they are too small and crowded and not customizable in size, so yeah I miss the channelstrip deep design option):





I hope the devs and users will read this post and support this option of workflow.
ANDYZ is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2019, 10:41 PM   #183
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 7,249
Default

I seem to understand that a new feature that is going to be in the released version soon is the possibility to use scripts in the GUI design. This might help to give you the possibility to create something like you describe.

(As said I am not an expert on this at all.)

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2019, 02:24 AM   #184
Reno.thestraws
Human being with feelings
 
Reno.thestraws's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Belgium
Posts: 9,621
Default

With routing flexibilty of REAPER, Post Fader FX is not so useful

IMHO, it will bring more problem (with sends) than solution
Reno.thestraws is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2019, 07:08 AM   #185
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 7,249
Default

Quote:
Originally Posted by Reno.thestraws View Post
IMHO, it will bring more problem (with sends) than solution
That is why a Gain/Pan pseudo plugin (defining the location and routing of the fader in the current FX-chain) seems to make more sense than an additional FX-chain behind the traditional fader.



-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2019, 02:50 PM   #186
silksow
Human being with feelings
 
silksow's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Los Angeles
Posts: 18
Default

Quote:
Originally Posted by mschnell View Post
That is why a Gain/Pan pseudo plugin (defining the location and routing of the fader in the current FX-chain) seems to make more sense than an additional FX-chain behind the traditional fader.
I don't know that anyone has proposed a unanimously perfect solution. I think the simplest way is just to have the same drop down menu on FX as there is on sends. If the default is pre-fader, people who don't dig the idea wouldn't even notice. "Simplest" in terms of GUI, I mean - I think something would've been implemented by now if it didn't imply routing madness behind the scenes, heh.
__________________
i7-4790K - 16 GB - Manjaro Linux Xfce - RME UFX
"Recording engineers do not die. They are dragged into the earth by the sheer weight of their balls." -- Malcolm Chisholm 1929-2003
silksow is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2019, 10:05 PM   #187
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 7,249
Default

As it seems that you easily can do a plugin that is a fader/pan on it's own behalf - but of course does not show it's GUI where we are accustomed to see the fader and pan knobs, the Audio routing seems straight forward, while the "Gui linkage" is a new concept.

Maybe the most flexible way would be to have such a plugin - providing Volume and "Pan" with two or more channels - that can be placed wherever you like - even multiple times -, and features it's own GUI - allowing the usual "atomation" etc parameter linking -, and additionally features a "Main Volume" toggle option, that links it to the track's basic Volume/pan controls, while disabling the traditional function of these.

-Michael

Last edited by mschnell; 06-16-2019 at 10:12 PM.
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2019, 03:07 AM   #188
Luster
Human being with feelings
 
Luster's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 547
Default

Quote:
Originally Posted by mschnell View Post
That is why a Gain/Pan pseudo plugin (defining the location and routing of the fader in the current FX-chain) seems to make more sense than an additional FX-chain behind the traditional fader.

In principle both variants you are describing will end up being the same. The Mixbus screenshots shows a simple but perfect solution already.
Luster is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.