Old 11-28-2018, 06:11 PM   #1
ted
Human being with feelings
 
ted's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: High Rock, NC
Posts: 245
Default how do i fix this midi hardware setup error?

o.k. here is,,,,

when i startup the recording computer, reaper does not recognize any midi...
the error is in midi hardware settings...

new, unknown, midi hardware settings have been enabled: e.g. - !!! NA Enabled
& the working midi hardware set has been disabled...

to fix, the !!! NA gets deleted & the working midi is enabled.
thus, all is good for that session.

next time i start recording computer i have to go thru
this exercise, again...

this been going on for a while & still i cannot find
the fix for... if you have any ideas, please, let me hear from you.

regards.
Ted

added: all this started with update 5.963
an install prior to 5.963 works fine.

today 11/29/18 - when i opened Reaper...midi hardware settings were correct... i have seen this before,too...
then, maybe next time opened, midi hardware settings screwed, again..

thank you!
__________________
Music is what feelings sound like...

Last edited by ted; 11-29-2018 at 04:45 PM. Reason: adding new info
ted is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2018, 04:13 AM   #2
Knob Twiddler
Human being with feelings
 
Knob Twiddler's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Leuven
Posts: 61
Default

Delete all the N/A stuff and restart Reaper. It recognices the controllers again.
That is how I do it.
Knob Twiddler is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2018, 07:47 AM   #3
nofish
Human being with feelings
 
nofish's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: home is where the heart is
Posts: 8,335
Default

As Knob Twiddler said.
More info here:
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=209673
nofish is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2018, 07:59 AM   #4
ted
Human being with feelings
 
ted's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: High Rock, NC
Posts: 245
Default Knob

received your reply & tried your fix.
does or changes nothing for me...

this error is determined during the boot phase of computer...
this is a certainty. what is strange is sometimes a boots recognizes correct midi hardware setting, most boots finds wrong settings..

my best guess is somewhere there are 2 files same name that doe not test date to find latest version, therefore it uses @ random this unknown file in the boot process...all that it can be,, programs only run as programed...

or-

maybe, a registry error?

either way, just a guess.. i am no way qualified to determine, exactly, what is happening that causes this error.

but, by your response, am i 2 assume u have or have had same problem...
there must be many more. in another reaper forum, my post, same subject... there i am told to just "forget" the bad settings & they will simply disappear. 4 me that is not so...

i have 9 years invested in Reaper.. this new twist, 4 me, is clearly a frustrating situation 4 sure...

Regards,
__________________
Music is what feelings sound like...
ted is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2018, 01:20 PM   #5
Knob Twiddler
Human being with feelings
 
Knob Twiddler's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Leuven
Posts: 61
Default

Quote:
Originally Posted by ted View Post

this error is determined during the boot phase of computer...
this is a certainty. what is strange is sometimes a boots recognizes correct midi hardware setting, most boots finds wrong settings..

my best guess is somewhere there are 2 files same name that doe not test date to find latest version, therefore it uses @ random this unknown file in the boot process...all that it can be,, programs only run as programed...
Do a test, power on your stuff before you start your pc and do a test with everything off when starting the pc. I think your problem lies in the booth process as you say. It has to do with your devices power on/off before you start your pc. While booting, windows is giving your devices a number I think.
Knob Twiddler is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.