Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER for Linux

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2018, 05:06 PM   #1
Equal
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 35
Default extra mouse buttons not recognized + shortcuts

Hi guys,

A question, for some odd reason my shortcut shift + space is not working. All the other shortcuts with shift + combinations do work.

Also, I am not able to assign actions to my alternate mouse buttons ( button 9 and 8 I believe). Reaper recognizes them as left click and mouse wheel.

I am running ubuntu 18.04 and in my os the extra mouse keys are recognized.

Anybody some idea's?

Many thanks!
Equal is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 07:23 PM   #2
JamesPeters
Human being with feelings
 
JamesPeters's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Near a big lake
Posts: 1,961
Default

This sort of thing is probably due to Linux "stealing" some shortcuts. You can change this using the "Window Manager Tweak" app.

First mentioned on this forum here:

https://forum.cockos.com/showpost.ph...0&postcount=32
__________________
http://petersamplification.com
Core i3-6300 - MSI B150M Mortar w/ Intel HD530 - 8 GB RAM - Asus Xonar DX - MX Linux (MX-17.1_x64) - REAPER for Linux
JamesPeters is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2018, 03:47 PM   #3
Equal
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 35
Default

Thanks for the tip.
I have this app also installed, but unfortunately no response. Still shift+space does not respond in reaper.
Equal is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2018, 04:30 PM   #4
JamesPeters
Human being with feelings
 
JamesPeters's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Near a big lake
Posts: 1,961
Default

I just tried assigning shift+space to an action and wasn't able to do it either. (I'd never tried it when using Windows, so I don't know the expected behavior, but I can confirm what you're saying.) Shift+space isn't being used by my Linux install (as a system shortcut) either.

If I had extra mouse buttons I'd test those too. You might want to check what sort of support your mouse has in Linux just in case. See if it's a Reaper thing or not.
__________________
http://petersamplification.com
Core i3-6300 - MSI B150M Mortar w/ Intel HD530 - 8 GB RAM - Asus Xonar DX - MX Linux (MX-17.1_x64) - REAPER for Linux
JamesPeters is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2018, 02:40 AM   #5
Equal
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 35
Default

I will. Thanks for checking shift + space for me though!
Equal is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2018, 03:03 AM   #6
Jack Winter
Human being with feelings
 
Jack Winter's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Luxembourg/Spain
Posts: 1,684
Default

Does it show button presses for all the buttons if you test with the "xev" program? On my distro to be found in the xorg-xev package.
__________________
Reaper for Linux Documentation (WIP). Software: Archlinux/KDE, Fabfilter FX, Komplete 8, Nebula, Schwa/Stillwell, T-racks Max/Amplitube/SVX, etc. Gear: i7-2600k/4700HQ/16GB, RME Multiface/Babyface, Behringer X32, Genelec 8040,etc. :)
Jack Winter is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2018, 03:52 AM   #7
Equal
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 35
Default

Quote:
Originally Posted by Jack Winter View Post
Does it show button presses for all the buttons if you test with the "xev" program? On my distro to be found in the xorg-xev package.
Yes they are recognized. Here is the output:
left front button (on side) is 8
left back button (on side) is 9
Equal is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2018, 10:53 AM   #8
Jack Winter
Human being with feelings
 
Jack Winter's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Luxembourg/Spain
Posts: 1,684
Default

If xev sees them, then there are X events created for them.

I just tried and also don't seem to be able to bind them to anything in reaper. My best guess is that this needs to be fixed in reaper. I suppose that it does work in windows?
__________________
Reaper for Linux Documentation (WIP). Software: Archlinux/KDE, Fabfilter FX, Komplete 8, Nebula, Schwa/Stillwell, T-racks Max/Amplitube/SVX, etc. Gear: i7-2600k/4700HQ/16GB, RME Multiface/Babyface, Behringer X32, Genelec 8040,etc. :)
Jack Winter is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2018, 05:05 AM   #9
Equal
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 35
Default

Yes both things (shift+space and mouse buttons) work in my windows version of reaper.
I made a report in the linux bugs thread.
Equal is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.