Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > newbieland

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-14-2012, 11:30 PM   #1
MusicalMantra
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
Default How to enable ASIO driver in reaper? (Latency issue)

For some reason the current default driver in the program is WaveOut, but this seems to product latency no matter what I do. The problem though is that when I enable ASIO driver there is no sound output. Can someone please explain in a simple yet detailed way, how I go about properly enabling this driver or to see if it is even properly installed on my system? I am on windows vista and the audio interface is Tascam us-122.


By the way I just wanted to add that the reason I am requesting for this to be kept simple is that I am coming off of garage band on osx, which was extremely easy to use. Unfortunately my imac broke down and I now have no option but to try audio programs for windows vista. Please understand I am a musician and garage band made things very easy for me production-wise. This program seems like it might have a pretty big learning curve compared to Garage band, but with that said I want to tackle one issue at a time.

Thank you in advance for patience and responses.
MusicalMantra is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 01:14 AM   #2
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 20,710
Default

First things first.

Have you tried looking in the main prefs menu for the ASIO and Audio Interface settings? (along with everything else)
Top menu bar: Options/Preferences/Audio/Device

If you have the drivers for the Tascam correctly installed, you should see in the Audio System a number of options, one of which should be ASIO.
If you are not even seeing this, you have not installed the Tascam ASIO driver correctly - and possibly the Tascam MIDI driver as well. More of this later.

If you see ASIO as an option, select it and move on to the next dro down box. Here you should see your Tascam ASIO device.

If it is there, select it. You are now routing your reaper audio through the Tascam's ASIO driver.

Next step is to enable your inputs and outputs in the appropriate box, then comes the interesting box.
ASIO configuration.

This should have all the available options for your particular interface.
Since they all vary and this piece of software is actually part of your interface, not reaper, I cant tell you what it will llok like, but there will be a setting for audio buffers. To be on the safe side, start with this set to something fairly large - 512 maybe? You can always lower it later to get better latency performance.

So you should now be able to insert track, enable it for recording and switch on record monitoring (little triangular speaker-like icon in the track controls. Cycles between on off and auto - I always use auto.

Plug in an instrument or mic and you should now have signal.
Come back to us if you dont.

And of course the next step is going to be helping you figure out VST plugins and VSTi instruments.

Note that Reaper comes with very little in the way of bundled instruments but some excellent effects plugins.

YES you have a steep learning curve because Garageband from my experience is really really easy to learn but not very powerful in terms of what you can do with it.
Hopefully you wont get too frustrated but the manual and the video tutorials on Youtube or from Johnny Ginese and Kenny G (Groove3.com) are incredibly helpful.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 04:59 AM   #3
MusicalMantra
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
First things first.

Have you tried looking in the main prefs menu for the ASIO and Audio Interface settings? (along with everything else)
Top menu bar: Options/Preferences/Audio/Device

If you have the drivers for the Tascam correctly installed, you should see in the Audio System a number of options, one of which should be ASIO.
If you are not even seeing this, you have not installed the Tascam ASIO driver correctly - and possibly the Tascam MIDI driver as well. More of this later.

If you see ASIO as an option, select it and move on to the next dro down box. Here you should see your Tascam ASIO device.

If it is there, select it. You are now routing your reaper audio through the Tascam's ASIO driver.

Next step is to enable your inputs and outputs in the appropriate box, then comes the interesting box.
ASIO configuration.

This should have all the available options for your particular interface.
Since they all vary and this piece of software is actually part of your interface, not reaper, I cant tell you what it will llok like, but there will be a setting for audio buffers. To be on the safe side, start with this set to something fairly large - 512 maybe? You can always lower it later to get better latency performance.

So you should now be able to insert track, enable it for recording and switch on record monitoring (little triangular speaker-like icon in the track controls. Cycles between on off and auto - I always use auto.

Plug in an instrument or mic and you should now have signal.
Come back to us if you dont.

And of course the next step is going to be helping you figure out VST plugins and VSTi instruments.

Note that Reaper comes with very little in the way of bundled instruments but some excellent effects plugins.

YES you have a steep learning curve because Garageband from my experience is really really easy to learn but not very powerful in terms of what you can do with it.
Hopefully you wont get too frustrated but the manual and the video tutorials on Youtube or from Johnny Ginese and Kenny G (Groove3.com) are incredibly helpful.
I opened the Tascam US-122 control panel.

This is what I see.

Options-Latency

For this option there is a bar with the numbers 256 512 1024 and 2048

Then below this there is 'USB bandwidth usage' which has two options

These options are Midi and audio enabled and 'Midi enabled, Audio disabled'. The first one is selected.

The other option at the top of is 'Tuner'.

Does this mean that I did not properly install the drivers? It's not that it's not producing output, but only under the forementioned audio driver. Not the ASIO one.

And to answer your other question yes, I used the right pathway to get to the audio options in the program. I pretty much selected options-preferences-device. Like I said the ASIO driver is there for selection but not producing sound output. I tried enabling the different output options too, nothing. The only driver producing sound is the 'Waveout' one. And I wouldn't even mind using this one if I could resolve the latency issue in it. But it seems everyone is recommending the ASIO drivers.

Would you mind giving me some proper advice on how to make sure I download the drovers that include the ASIO audio driver?

Last edited by MusicalMantra; 06-15-2012 at 05:05 AM.
MusicalMantra is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 05:31 AM   #4
Sibben
Human being with feelings
 
Sibben's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sweden.
Posts: 1,316
Default

REAPER's preference choices should clearly indicate that it's the Tascam's ASIO driver. Not just ASIO in general. Does it?
__________________
Analog is the new digital
Sibben is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 11:27 AM   #5
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 20,710
Default

Lightbulb moment.

You DO have some means of actually hearing the ASIO output connected to the outputs of your interface, dont you?

I had one of the original 122s and never did get on with it, but I am pretty sure you can't use ASIO for input and then pipe the output to your soundcard for actual audio output, which of course would mean that you would never hear the audio, whereas using the wave out means you are using the internal sound card.
So.... unless you already have an amp and speakers hooked up to the outs of your Tascam interface and it still is'nt working, that should take care of your problem.

Regarding the buffer setting, if 256 is the smallest you an set, use that. No idea what sort of round trip latency you will get but it HAS to be better than using waveout.

Oh and if you are actually seeing Tascam ASIO as an option in the audio/device/asio config window you have the drivers installed correctly.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 01:56 PM   #6
hugoagogo
Human being with feelings
 
hugoagogo's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
Posts: 30
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
Lightbulb moment.

You DO have some means of actually hearing the ASIO output connected to the outputs of your interface, dont you?
lol...that happened to me first time I used my Tascam US-144. Quick check with the headphones in the US-144 headphone jack and I knew it was hooked up properly and I could move forward from there.
hugoagogo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.