Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Compatibility

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-19-2020, 11:15 AM   #401
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 11
Default

I just got hold of a Faderport and I'm so pleased with how easy it is to set up and use in Reaper - thank you everyone who's worked on this project!

I really prefer to have all my changes visible on-screen, which means I like to have the FX UI open when I'm making changes e.g. with FX mode. However, FX mode doesn't interact with the UI much at all - meaning I have to:

1. Open the UI for the FX I want to control
2. Select the same FX again on the Faderport in FX mode
3. Click the parameter I want to edit (and Faderport will pick this up automatically, but only if I've done step 2)

Step 2 feels redundant in an ideal world. It would be great if either:

* Faderport's FX mode automatically selected the currently-selected FX (effectively making step 2 happen automatically as part of step 1)
* Faderport's automatic detection of clicked FX parameter could work even if a different FX plugin is selected currently (effectively making step 2 happen automatically as part of step 3)

Is anyone actively developing this driver still? Would the above be easy to do? (Or am I missing something and in fact it's already possible?)
Flix is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2020, 03:40 AM   #402
bernardg
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 1
Default Thanks

Many thanks for this. Just got a Faderport classic second hand and have got the basics working thanks to you. I'll investigate the more detailed stuff that everyone raves about later.
Best wishes. Bernard.
bernardg is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2020, 08:01 AM   #403
Flix
Human being with feelings
 
Flix's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 11
Default

A quick note about automating sends with Faderport, since several posters here have asked about it but I don't think anyone's posted a solution.

It seems like it's not possible directly (with the current driver) but I think there's a workaround for it, which is to:
* create a new track to represent your send
* send from your origin track to this new track (0db post-fader)
* send from this new track to your destination track (0db post-fader)
... as shown in this tutorial by Kenny: https://www.youtube.com/watch?v=lwfqrpmzPFI

That way, your new track basically acts the same way a normal send would, but it's also a complete track and so its volume (including automation) can be adjusted with the Faderport. (It does mean you clutter up the project with extra tracks, so you might not want to do it for everything - but for one or two key sends it might be worth it.)

Hope that helps someone!
Flix is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 11:37 AM   #404
Lucian
Human being with feelings
 
Lucian's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Island of Misfit Toys
Posts: 631
Default

Hello All,
I am trying to resurrect my Faderport classic. I had it working close to 10 years ago so I think the firmware is ok. The dll and ini are in the correct locations and Presonus FaderPort XT is selected in reaper prefs under Control/OSC/web but I get no response with the unit so I am missing something. I did try to check on the presonus website but they now have just a Universal Control App that has a long list of items it can install. I am uninstalling it now to see if that helps.

No difference.
The Output and Stop lights are lit. If I use my mouse and click on play, the light changes on the faderport so it sees manually toggling back and forth from play to stop. Maybe I do need a firmware update but cannot find it as Presonus just has a big catchall app available now.
__________________
Give me back my Loc-Nar ! No, It's my Loc-Nar !
Lucian is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:12 PM   #405
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 26,798
Default

Quote:
Originally Posted by Lucian View Post
Hello All,
I am trying to resurrect my Faderport classic. I had it working close to 10 years ago so I think the firmware is ok. The dll and ini are in the correct locations and Presonus FaderPort XT is selected in reaper prefs under Control/OSC/web but I get no response with the unit so I am missing something. I did try to check on the presonus website but they now have just a Universal Control App that has a long list of items it can install. I am uninstalling it now to see if that helps.

No difference.
The Output and Stop lights are lit. If I use my mouse and click on play, the light changes on the faderport so it sees manually toggling back and forth from play to stop. Maybe I do need a firmware update but cannot find it as Presonus just has a big catchall app available now.
Just the sanity check that you don't have FP enabled in MIDI devices and do only have it enabled in Control/OSC/web.
__________________
Music is what feelings sound like.
karbomusic is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:17 PM   #406
Lucian
Human being with feelings
 
Lucian's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Island of Misfit Toys
Posts: 631
Default

Hi Karbo! Thank you for your ingenious work on this and continued support.

Under Audio/MIDI Devices, Faderport is listed in both input and output panes
Mode: <disabled> ID: 11

C:\Users\Lucian\AppData\Roaming\REAPER\reaper_csur f_fpxt.ini

C:\Users\Lucian\AppData\Roaming\REAPER\UserPlugins \reaper_csurf_fpxt64.dll
__________________
Give me back my Loc-Nar ! No, It's my Loc-Nar !

Last edited by Lucian; 10-22-2020 at 01:39 PM. Reason: More info
Lucian is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:32 PM   #407
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 26,798
Default

Cool.... those should be disabled in MIDI so good. So this is the version picked up where I left off and noticed this in the instructions..

=================
Locate the Reaper Resource Directory. You can find it by starting Reaper and clicking Options > Show Reaper Resource Path in explorer/finder.
Copy reaper_csurf_fpxt.ini to the Resource folder.
Copy the reaper_csurf_fpxt library file (dll for windows; dylib for mac) to the UserPlugins folder. If it doesn’t exist, create it.

Restart Reaper.
Go to Options > Preferences > Control Surfaces and select Faderport XT
Choose PreSonus - Faderport for both MIDI In & Out devices.
Click OK twice.
=================

I'm assuming that first bolded one means put the ini in the root of the resource folder and the dll in the UserPlugins folder? Might try that and putting ini into the same folder as the DLL since being in the wrong and right place won't break anything.

When you restart reaper does FPXT still show up in control surfaces? If reaper is picking up the DLL it should work.
__________________
Music is what feelings sound like.
karbomusic is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 01:35 PM   #408
karbomusic
Human being with feelings
 
karbomusic's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 26,798
Default

Oh yea... as far as firmware I think 1.3.5 was busted - 1.3.8 fixed whatever was busted, I have a copy of 1.3.8 that I saved just incase so PM me if you need it. However, if it worked before and you haven't updated firmware not 100% sure that's the issue.
__________________
Music is what feelings sound like.
karbomusic is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2020, 02:00 PM   #409
Lucian
Human being with feelings
 
Lucian's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Island of Misfit Toys
Posts: 631
Default

Moved the ini into the userplugs folder and restarted Reaper. Still only follows play and stop buttons when clicked with mouse. It sees the faderport tho:

I deal with problems like this at work all day so no worries, I will play around with it.

Edit: Just for laughs I am going to go backwards to your version and see if that sheds any light on my problem. I have moved hard drives as I upgrade machines so maybe I have some artifacts from this that need deleting as I am not sure whose faderport code I was using back then.

Odd, I got your version working. It writes automation but motor won't follow on playback.

More info: I am guessing the firmware update, which can't find the faderport when in update mode, is due to me only having usb 3.0 ports. Could also be why the motor isn't working. I should have a USB 2.0 hub tomorrow so I can experiment further.

Finally got it working. The usb2.0 hub was useless, hooked the faderport up to a different computer with usb 2.0 ports and was able to upgrade the firmware to 1.3.8 and now with the faderport plugged back into my DAW, everything is working.
Attached Images
File Type: png faderport.PNG (2.1 KB, 8 views)
__________________
Give me back my Loc-Nar ! No, It's my Loc-Nar !

Last edited by Lucian; 10-23-2020 at 02:45 PM.
Lucian is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.