Old 07-13-2019, 11:33 AM   #1
MaXyM
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 314
Default Reloading theme

In various guides, the only method of reloading a theme is to load another one and then our theme again. Kinda annoying but if there is no other option...

There is!

Recently I figured out, that I can re-load current theme by selecting it again in menu Options/Themes. It causes loading theme again.

You can ask, what's the difference. The main difference is that scrollable areas like MCP stays at its position (considering new loaded version of the theme doesn't change sizes) which is helpful when doing screenshots for A/B comparison.


Now question, is it possible to Load the same theme using some hot-key via action or so?
MaXyM is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 12:10 PM   #2
jrengmusic
Human being with feelings
 
jrengmusic's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 555
Default

Create a custom action
  • Load next theme
  • Load previous theme

Or write a ReaScript to load theme by its name.
__________________
JRENG! | M E T R I C
jrengmusic is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 12:12 PM   #3
solger
Human being with feelings
 
solger's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3,763
Default

Have a look at using SWS Resources for this:

1) Go to Extensions > Resources and select [Theme] at the top
2) Double-click or right-click on a slot in order to load a Theme into it
3) Load a Theme slot via the corresponding Action like, as example: SWS/S&M: Resources - Load theme, slot 1 for slot 1
__________________
ReaLauncher
solger is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 12:37 PM   #4
foxAsteria
Human being with feelings
 
foxAsteria's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Oblivion
Posts: 7,121
Default

ctrl+alt+pgup, then ctrl+alt+pgdn is pretty fast...that what i do.
__________________
Myy Wyyrd Muzyyk
foxAsteria is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 12:39 PM   #5
Lokasenna
Human being with feelings
 
Lokasenna's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Calgary, AB, Canada
Posts: 6,280
Default

To clarify, the OP wants to directly reload the same theme - specifically NOT going to another theme and then back, as changing themes can mess with your layout.
Lokasenna is online now   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 01:19 PM   #6
jrengmusic
Human being with feelings
 
jrengmusic's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 555
Default

To clarify, what OP wants exactly simply does not exist natively.

Switching theme back and forth is known technique by themers to refresh theme. That’s even what WT suggest in 2. Common tweaks to a REAPER theme thread.

Quote:
Originally Posted by White Tie View Post
Required knowledge : Refreshing the theme

If you've made changes to any theme files using external tools, you need to tell Reaper to refresh the theme. This is done by changing to a different theme, and then back again. Use the shortcuts Ctrl+Alt+PGDOWN (switch to next theme) and then Ctrl+Alt+PGUP (switch to previous theme).
(If you do a lot of theme work, you may want to make a custom action containing these two commands, and assign it to a shortcut and/or toolbar button.)
__________________
JRENG! | M E T R I C
jrengmusic is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 01:25 PM   #7
foxAsteria
Human being with feelings
 
foxAsteria's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Oblivion
Posts: 7,121
Default

Wouldn't just double clicking the original theme file while it's still loaded work?
__________________
Myy Wyyrd Muzyyk
foxAsteria is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 01:26 PM   #8
MaXyM
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 314
Default

Quote:
Originally Posted by jrengmusic View Post
To clarify, what OP wants exactly simply does not exist natively.

Switching theme back and forth is known technique by themers to refresh theme. That’s even what WT suggest in 2. Common tweaks to a REAPER theme thread.
I know what WT has written. I mentioned it in my OP if you missed it. But guess how old this message is

Anyway how can you say that it doesn't exist natively, if it works as I said? Have you checked it?

Maybe it's new addition added to Reaper recently. Who knows, but:

Quote:
Originally Posted by foxAsteria View Post
Wouldn't just double clicking the original theme file while it's still loaded work?
Yes, you are right. I figured it out several months ago indeed.
If file extension is mapped to Reaper, then It does the job the same way I described. Unfortunately stand-alone installations doesn't make file extensions assignments to the program (I could add it manually though).
At the end I would like to be able to execute this action from Repear - it's just workflow optimization matter.

BTW it's frightening how some people are not able to read/understand the OP, suggesting ways which are already mentioned in OP as unwanted ones.

Last edited by MaXyM; 07-13-2019 at 01:44 PM.
MaXyM is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 01:49 PM   #9
Lokasenna
Human being with feelings
 
Lokasenna's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Calgary, AB, Canada
Posts: 6,280
Default

Quote:
Originally Posted by jrengmusic View Post
To clarify, what OP wants exactly simply does not exist natively.

Switching theme back and forth is known technique by themers to refresh theme. That’s even what WT suggest in 2. Common tweaks to a REAPER theme thread.
To clarify, now that I've had a chance to look, it's existed natively since several months before White Tie posted that thread but nobody bothered to do anything with it.

I've just uploaded Lokasenna_Refresh current theme to ReaPack.
Lokasenna is online now   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 01:53 PM   #10
foxAsteria
Human being with feelings
 
foxAsteria's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Oblivion
Posts: 7,121
Default

Quote:
Originally Posted by MaXyM View Post
BTW it's frightening how some people are not able to read/understand the OP, suggesting ways which are already mentioned in OP as unwanted ones.
A lot of us are just lazy and reply purely to the subject...guilty.
__________________
Myy Wyyrd Muzyyk
foxAsteria is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 02:03 PM   #11
MaXyM
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 314
Default

Quote:
Originally Posted by Lokasenna View Post
I've just uploaded Lokasenna_Refresh current theme to ReaPack.
Amazing Lokasenna! Thank you so much
MaXyM is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 11:01 PM   #12
solger
Human being with feelings
 
solger's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3,763
Default

Quote:
Originally Posted by Lokasenna View Post
To clarify, now that I've had a chance to look, it's existed natively since several months before White Tie posted that thread but nobody bothered to do anything with it.

I've just uploaded Lokasenna_Refresh current theme to ReaPack.
Nice

Didn't know reloading a Theme was already also possible natively (besides using SWS Resources).
__________________
ReaLauncher
solger is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2019, 01:34 AM   #13
+NRG
Human being with feelings
 
+NRG's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 560
Default

When I'm working on a theme I have the theme development/tweaker open. There's a 'Reload images' button on the bottom left...


__________________
“Where words fail, music speaks”
+NRG is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2019, 02:15 AM   #14
MaXyM
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 314
Default

Great tip also.

The name of button is bit misleading because it refreshes whole theme (I've just checked that it applies changed rtconfig). For sure useful if the window is open.
MaXyM is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2019, 02:22 AM   #15
+NRG
Human being with feelings
 
+NRG's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 560
Default

Quote:
Originally Posted by MaXyM View Post
Great tip also.

The name of button is bit misleading because it refreshes whole theme (I've just checked that it applies changed rtconfig). For sure useful if the window is open.
Yes, I use it for image changes and rtconfig changes. Also, the ‘Show in explorer’ button (bottom right) opens the image folder of the selected theme (if it’s unpacked)...
__________________
“Where words fail, music speaks”
+NRG is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.