Old 10-02-2012, 08:59 PM   #121
Komuso
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 60
Default Full Midi File Meta Event support needed

Specifically Key Signature.

Why can't I set the key signature of a midi track for export?
ref: http://forum.cockos.com/showthread.php?t=110557

Use Case:
Using Reaper to create midi files for use by other programs. Key signature is needed by them as it is a critical piece of information needed for all sorts of file analysis and scoring.

Please can we get full meta event support.
Currently there is no way to access "track 0" meta events as they seem to be created automatically by Reaper on export. We need a dialog that can access these on a per midi track basis (if you export single tracks) including setting of the key signature. Or you could just have one project settings "Midi meta event properties" that can work for single or multi-track midi exports.
ty!
Komuso is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 02:06 PM   #122
run, megalodon
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2,860
Default

I just made an fr for adaptive grid: http://forum.cockos.com/project.php?issueid=4449
run, megalodon is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 02:18 PM   #123
run, megalodon
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2,860
Default

krahosk, I think you're right that a makeover is in order.

What I want is smaller keys since there is no need for them to take up that much space, a nice, small, dockable filter, and when my fr up there^ is implemented, a way to not show the transport bar, because it will have nothing I need.

Last edited by run, megalodon; 11-12-2012 at 01:49 PM.
run, megalodon is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 02:31 PM   #124
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Quote:
Originally Posted by run, megalodon View Post
krahosk, I think you're right that a makeover is in order.

What I want is smaller keys since there is no need for them to take up that much space, a nice, small, dockable filter, and when my fr up there^ is implemented, a way to not show the transport bar, because I will have nothing I need.
click TRACKS to hide, click TOOLS to hide, as the arrows mention. I want a smaller keyboard too!
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 02:34 PM   #125
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,221
Default

I'd have tracks and tools on the right side, personally.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 02:40 PM   #126
run, megalodon
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2,860
Default

Quote:
Originally Posted by krahosk View Post
click TRACKS to hide, click TOOLS to hide, as the arrows mention. I want a smaller keyboard too!
Gotcha, I know our needs overlap, I just wanted to give my personal list because it was slightly different so the devs had some more feedback.
run, megalodon is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 08:59 AM   #127
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
I'd have tracks and tools on the right side, personally.
Yes but in the main window, the tracks are listed on the left. It's for cohesion. Maybe Sonar left you an impression, but their choice was arbitrary.
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 09:17 AM   #128
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,221
Default

Quote:
Originally Posted by krahosk View Post
Yes but in the main window, the tracks are listed on the left. It's for cohesion. Maybe Sonar left you an impression, but their choice was arbitrary.
I still like it more on the right side, even disregarding Sonar. I don't care about TCP when I'm doing MIDI editing.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 09:40 AM   #129
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
I still like it more on the right side, even disregarding Sonar. I don't care about TCP when I'm doing MIDI editing.
You still have to have a reason, and ultimately if you do, we'll check together if it's valid. Whim attempts are not receivable.
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 09:51 AM   #130
mikeroephonics
Human being with feelings
 
mikeroephonics's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2,484
Default

Schwa had mentioned making the List Window dockable from within
the MIDI Editor window some time after v4.0 was released.
I wish we could dock it on both the left & right side as desired.

There's no need for a debate over which side you want it
if the option to dock to BOTH sides is possible.
Or make it so you can dock on the left, right, top and bottom.

I hope this feature is added soon. Resizing windows is
cumbersome when writing music.

Also, Sonar has a cool option where you click a little grey square.
This grey square locks the selected MIDI Item so it will not move.
Think of it like locking Media Items in REAPER but for MIDI notes
WITHIN a Media/MIDI Item.

See it here:
http://media.soundonsound.com/sos/se...lediting.l.jpg

Look on the right side of the above picture.
You'll see a yellow, red & green box.
Next to the colored boxes, you see a while box.
The white box on the right turns grey when you click it.
This white/grey box locks notes on a MIDI Item so they will not move.
(White = unlocked. Grey = locked.)
__________________
Please check out these MIDI requests: http://forum.cockos.com/showthread.php?t=103192
Thanks.

Last edited by mikeroephonics; 11-12-2012 at 10:08 AM.
mikeroephonics is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 10:06 AM   #131
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,221
Default

Quote:
Originally Posted by krahosk View Post
You still have to have a reason, and ultimately if you do, we'll check together if it's valid. Whim attempts are not receivable.
It's not a whim, it's a preference. It just doesn't look nice nor functional to me the way you mocked it up. Too much weight is placed on the left side and too much empty space remains to the left of CC lanes in your mockup. I prefer things to be more balanced. If each toolbar is dockable all over the place wherever the user wants, that would be good enough.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 01:47 PM   #132
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
It's not a whim, it's a preference. It just doesn't look nice nor functional to me the way you mocked it up. Too much weight is placed on the left side and too much empty space remains to the left of CC lanes in your mockup. I prefer things to be more balanced. If each toolbar is dockable all over the place wherever the user wants, that would be good enough.
That would be nice, dockable anywhere.

So the ME would have a:

- dockable track list window only (I mean without the MIDI channels as it is now)
- dockable "tools" window (grid, note, scale, mode and MIDI channel selection)

These dockable elements could be placed at the same palces as the toolbars can. Same rule: left, right, bottom, top.

- new revamped CC selection pane.
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 02:09 PM   #133
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,221
Default

Ideally, filter window should be dockable as well (and expanded with new functionality, there are FRs for that), and all the MIDI toolbars too.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 08:08 PM   #134
run, megalodon
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2,860
Default

This would be great for me:



You'd maybe gain a whole nother octave with that stuff out of the way. That would make a serious different in the amount of navigating I have to do and thus the overall ease of working.

Last edited by run, megalodon; 11-13-2012 at 11:18 PM.
run, megalodon is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 10:59 AM   #135
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Quote:
Originally Posted by run, megalodon View Post
This would be great for me:



You'd maybe gain a whole nother octave with that stuff out of the way. That would make a serious different in the amount of navigating I have to do and thus the overall ease of working.
True. That would gain another octave -- and a couple of measures with those narrow piano keys.

As you demonstrate, we don't really need another transport bar in the ME too. Removing that is a space-saver and avoids redundancy.

Quite so: the toolbar strip can be docked - and removed - in the main screen. It's useful. Why not in the ME screen as well?

The ME GUI needs some flexibility like the main track screen.

Last edited by krahosk; 11-16-2012 at 08:30 PM.
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 11:08 AM   #136
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,221
Default

I'd like for Channel dropdown, event info and hovered time position displays to be on the BOTTOM, not on the TOP where MIDI toolbar is:




It simply makes more sense, and adds more room for toolbar buttons!
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 11:23 AM   #137
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

We should get this thread STICKIED and underlined in BLACK and then highlighted in dayglow orange.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 11:27 AM   #138
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,221
Default

This thread is already stickied, ivansc.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 11:53 AM   #139
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,551
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
I'd like for Channel dropdown, event info and hovered time position displays to be on the BOTTOM, not on the TOP where MIDI toolbar is:

It simply makes more sense, and adds more room for toolbar buttons!
Yes, this has been mentioned more than a few times. There's all kind of room for it on the bottom and it's hard to understand why it was put on the top in the first place.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 03:41 PM   #140
hamish
Human being with feelings
 
hamish's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: The Reflection Free Zone
Posts: 3,026
Default

Quote:
Originally Posted by krahosk View Post
As you demonstrate, we don't really need another transport bar in the ME too. Removing that is a space-saver and avoids redundancy.
ME transport is not redundant, it can be independent of the main transport and allows a type of per-item 'soloing'.

That some people use, and would be quite pissed if it were removed ; )
hamish is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 03:47 PM   #141
run, megalodon
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2,860
Default

Quote:
Originally Posted by hamish View Post
ME transport is not redundant, it can be independent of the main transport and allows a type of per-item 'soloing'.

That some people use, and would be quite pissed if it were removed ; )
Yeah, it has it's uses. One nice thing is that if you hit the start button it takes you to the beginning of the item rather than the start of the song. But I don't use that. It would be nice if you could get rid of it just when you didn't need that. Maybe it could be optionally off when docked, but present when moved to it's own window.
run, megalodon is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 08:35 PM   #142
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Quote:
Originally Posted by run, megalodon View Post
Yeah, it has it's uses. One nice thing is that if you hit the start button it takes you to the beginning of the item rather than the start of the song. But I don't use that. It would be nice if you could get rid of it just when you didn't need that. Maybe it could be optionally off when docked, but present when moved to it's own window.
Like the main screen: Transport can be hidden, toolbar can be hidden. I understand the MIDI transport has its use for per item control, but I don't use it either.
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 08:56 PM   #143
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Has this ever been pointed out: the chords selection is in the "scale" drop down menu. It's a different thing and should have a menu on its own.
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 09:00 PM   #144
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,692
Default

Quote:
Originally Posted by krahosk View Post
OH, yes it has...
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 07:37 AM   #145
BM1000
Human being with feelings
 
Join Date: May 2012
Posts: 44
Default

I would like to be able to extend notes into other notes both ways. Now you can only do this in one direction:



EDIT. The same thing when dragging the note instead of extending.
Attached Images
File Type: gif MIDI Lice1.gif (46.6 KB, 758 views)

Last edited by BM1000; 11-19-2012 at 07:44 AM.
BM1000 is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 08:21 AM   #146
nilhartman
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 46
Default

I just posted this FR.

I'd love/need that feature in Reaper, so useful when working with MIDI :



http://forum.cockos.com/showthread.php?t=113621

Mapping/MIDI Macros would be fantastic as well.

I'd happily ditch Live whenever both (Min/max and Macros) are possible in Reaper.
nilhartman is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 10:00 AM   #147
gpunk_w
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,208
Default

A simple one to fix i suspect (Although probably not high up the list haha)
Can we have a separate font for the MIDI editor timeline please so it doesn't look like ass when you use a small font
__________________
Reaper scripters, that is all !!!!!!!!!!!!!!!!
gpunk_w is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2012, 09:39 AM   #148
lalo
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 119
Default

Hi,
i know that we have ReaMidiControl.
But i really like to have envelopes in midi piano roll view to edit CC's and Velocity ( the velocity envelope should be only based on square/stepped points )
what do you think ?
__________________
alfonso "lalo" santimone
www.soundcloud.com/alfonsosantimone
www.elgallorojorecords.com
lalo is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2013, 05:58 PM   #149
Gargaj
Human being with feelings
 
Gargaj's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by buoya View Post
- MIDI notes snap to visible grid option.
- Resizable Piano Roll
- Removing the piano role from inline editing(You cant add in the first note of the bar because the pianos there..)
I know this is a 1.5y post, but were there steps towards these issues? MIDI notes not snapping to visible grid (especially during inline editing) are driving me nuts.
__________________
http://gargaj.umlaut.hu/
Gargaj is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 08:31 AM   #150
dimbow
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 198
Default STILL SOME BASIC MIDI ISSUES- 2013

1) Splitting midi items currently creates two separate notes if there are notes overhanging the right boundary. WHHHHY! Note should just stay in original box, with original duration. SURELY!!!

2) Please enable mulitple editing of items in piano roll without having to glue items first or click about.

3) In piano roll, NEED to have ability to set grid to triplet values (in the dropdown box)

4) In piano roll, REALLY NEED ability to easily deselect a particular note from a collection (eg. after a drag over a batch of notes and you catch one you don't want)

I'm no programmer, so I know I sound pompous, but these are SERIOUS issues with Reaper. PLEASE GUYS sort it out. They've been around for far far too long now

Last edited by dimbow; 03-27-2013 at 08:40 AM.
dimbow is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 08:35 AM   #151
ramses
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 594
Default

Check the prerelease forum. Many things MIDI is getting worked on at the moment. :-)
ramses is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 08:43 AM   #152
dimbow
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 198
Default

STILL SOME BASIC MIDI ISSUES- 2013


1) Splitting midi items currently creates two separate notes if there are notes overhanging the right boundary. WHHHHY! Note should just stay in original box, with original duration. SURELY!!!

2) Please enable mulitple editing of items in piano roll without having to glue items first or click about.

3) In piano roll, NEED to have ability to set grid to triplet values (in the dropdown box)

4) In piano roll, REALLY NEED ability to easily deselect a particular note from a collection (eg. after a drag over a batch of notes and you catch one you don't want)
dimbow is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 08:48 AM   #153
Ollie
Super Moderator (no feelings)
 
Ollie's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: On or near a dike
Posts: 9,733
Default

Quote:
Originally Posted by dimbow View Post
1) Splitting midi items currently creates two separate notes if there are notes overhanging the right boundary. WHHHHY! Note should just stay in original box, with original duration. SURELY!!!

2) Please enable mulitple editing of items in piano roll without having to glue items first or click about.

3) In piano roll, NEED to have ability to set grid to triplet values (in the dropdown box)

4) In piano roll, REALLY NEED ability to easily deselect a particular note from a collection (eg. after a drag over a batch of notes and you catch one you don't want)

I'm no programmer, so I know I sound pompous, but these are SERIOUS issues with Reaper. PLEASE GUYS sort it out. They've been around for far far too long now
2. Coming soon
3. Select "straigh/dotted/triplet/swing" in the corresponding dropdown box
4. Hold the mouse modifier key you assigned to add notes to selection to (CTRL by default IIRC) remove it from selection by clicking it
Ollie is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 10:43 AM   #154
dimbow
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 198
Default

oh cripes. Thank you for the advice. Couldnt find 3 in the dropdown box but will look again I guess.

Any news on issue 1?
dimbow is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 11:02 AM   #155
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,221
Default

Nothing happening currently regarding 1).
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 11:28 AM   #156
dimbow
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 198
Default

re: 1..... ridiculous
dimbow is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2013, 03:38 PM   #157
heda
Human being with feelings
 
heda's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Spain
Posts: 5,352
Default

I am also curious about 1)


another question:
the action in MIDI editor "View: Toggle auto-view-scroll on playback"
also affects the autoscroll of the main arrangement window.

question: Is there a way to be able to turn off the auto scroll for the midi editor but maintain it in the main window?
heda is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2013, 04:46 AM   #158
mardus
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 3
Default

Quote:
Originally Posted by nilhartman View Post
I just posted this FR.

I'd love/need that feature in Reaper, so useful when working with MIDI :



http://forum.cockos.com/showthread.php?t=113621

Mapping/MIDI Macros would be fantastic as well.

I'd happily ditch Live whenever both (Min/max and Macros) are possible in Reaper.
Oh yes PLEASE! This is well thought out in Live.
And also the named CC-s (http://forum.cockos.com/project.php?issueid=1773 / voted)
mardus is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2013, 10:50 PM   #159
medicine tactic
Human being with feelings
 
medicine tactic's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: central Texas
Posts: 962
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Nothing happening currently regarding 1).
Many of you probably know this already, but you can get something close to the behavior you want by turning off the option "Allow trim of MIDI items when splitting" in Preferences -> Media -> MIDI.

Of course, then splitting items doesn't split up the MIDI data. But at least it's not cutting notes in two! (which I can't imagine anyone wanting apart from as an occasional novelty effect)
medicine tactic is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2013, 11:02 PM   #160
jnif
Human being with feelings
 
jnif's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 2,042
Default

Quote:
Originally Posted by medicine tactic View Post
Many of you probably know this already, but you can get something close to the behavior you want by turning off the option "Allow trim of MIDI items when splitting" in Preferences -> Media -> MIDI.

Of course, then splitting items doesn't split up the MIDI data. But at least it's not cutting notes in two! (which I can't imagine anyone wanting apart from as an occasional novelty effect)
No, turning off that option does not help much.
It is not even close to the preferred behavior.
Notes still stop playing at the end of item and new notes start in the beginning of item right at split point. All this means that playback is screwed up after splitting. And it is impossible to get correct playback in looped MIDI items.

jnif

Last edited by jnif; 04-03-2013 at 11:10 PM.
jnif is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.