Old 05-08-2018, 11:49 AM   #1
sprawlic
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 2
Default VST plugins suddenly disappeared...

Hi guys, I'm having an issue where certain plugins aren't showing up anymore. I only use 64bit vst and vst3's. I have cleared cache and rescanned as well as tried relisting the folders, changing the order of the folder list and still Reaper won't see the plugins. Whats strange is these plugins were fine and I was using them regularly. I don't understand why this would. My only thoughts were that maybe the latest update caused it?

Anyway i'm not sure what to do. I got clients waiting for mixes and I can't even load the sessions.

Any help would be greatly appreciated.

I'm on Windows 10/64bit. Reaper 5.80
sprawlic is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 02:48 PM   #2
Not_Here
Human being with feelings
 
Not_Here's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: West Coast - Sun again, Sun today, Sun tomorrow...
Posts: 551
Default

Are they Waves plugins by any chance? If so see this thread
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=205784

If not, then maybe the same method might work for what ever brand plugins you are using?
__________________
Rockin the Not_Room... Kali LP6 |iLoud |Mackie Big Knob |2i2 |Bugera |Ibanez |Amplitube |PRS Supermodels |iRig Stomp I/O |ARC 2.5 |
Not_Here is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 03:13 PM   #3
Eggmond
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3
Default

This has happened to me. Around 1/3 of my vsts are gone including all my amp sims
Eggmond is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2018, 10:48 AM   #4
sprawlic
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 2
Default

No they aren't all waves plugins. Its totally random. For instance one of the plugins that is missing is "Neutron Transient Shaper". All the other neutron plugins are there but not Transient Shaper. Doesn't make sense at all. I don't understand why Reaper would suddenly decide to not see certain plugins. I'm at a loss. Totally screwing with my week right now.
sprawlic is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2018, 11:53 AM   #5
lunker
Human being with feelings
 
lunker's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lucas, TX, USA (via Luleň, Sweden)
Posts: 874
Default

You didn't happen to accidentally install the 32-bit version of Reaper when you meant to install the 64-bit version, did you?

If you do that, only the 32-bit VSTs will show up, so could result in the behaviour you are seeing (depending on whether you have a mix of 32-bit and 64-bit VSTs).
__________________
Best Regards, Ernie "lunker" Lundqvist
REAPER (non commercial license)
BDSM (Bad Dog Studio Musicians)
lunker is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2018, 06:36 PM   #6
RDBOIS
Human being with feelings
 
RDBOIS's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: It changes
Posts: 1,211
Default

Interesting you should mention this, because yesterday I noticed some of my VSTs were missing for the very first time. I was going to write a post about it!

They came back when I <copy> and <pasted> the .dll files. But that fix was not very satisfying - I prefer to know what is going on!

I did some research and found someone mentioning that Reaper can block some VSTs when they crash - I think there is a .ini file in the Resource section that hold some - code - in this regards that can be modified. I didn't follow this path to the end - did not modify the code - so I can't valide.

I also read somewhere that it is a good practice to have all 32 plugins in a separate folder than the 64. Then have Reaper scan 32 first then 64 - or the other way around - depending on the Reaper version (32 or 64).

I also read that it was best to NOT put VST plugins in the Reaper > Plugin folder. So I copied all of the non-reaper plugins into a new folder called MyPlugins. When I reloaded Reaper, I went to the preference setting and told it to scan this new folder.

Once all was done all the VSTs were back. But I already knew that would work because <copy> + <paste> worked.

Anyway. Very strange that this also just happened to me at the same time as you...

I hope we can shed light on these occurrences...
RDBOIS is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2019, 12:18 PM   #7
Lahenhessu
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 8
Default Plugins disappear

Happend for the 1st time for me. A lot of plugins disappeared. I installed a new Waves plugin yesterday. Um wondering if this is a waves problem or if it has to do with reapers last update..
Lahenhessu is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2019, 11:06 AM   #8
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 513
Default

Happen to me yesterday, could not find the exact cause but what i did was

1-remove all VST┤s folders from reaper, clear reaper cache and rescan. (no plugins found - correct);
2-use cCleaner to clean windows registry;
3-Reboot;
4-apply the VST folders again;
5- Clear and rescan reaper VST plugins;

Took a while but all came back to life.
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060
pepe44 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.