COCKOS
CONFEDERATED FORUMS
Cockos : REAPER : NINJAM : Forums
Forum Home : Register : FAQ : Members List : Search :
Old 07-17-2008, 07:24 PM   #1
Alex18
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 22
Default Cracks while playing?

Alright, well recently, today I kept being told i'm having popping/cracking noises whenever im on transmit and they're quite obnoxious. I desperately need help on fixing this, this is about all i know cause i cant hear them myself. I've checked my connection, people say my drums sound good there's just random pops i guess, maybe one of my cords has an issue but im going to try that next, please post! need help.
Alex18 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2008, 09:55 AM   #2
pljones
Human being with feelings
 
pljones's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: London, UK
Posts: 597
Default

Have you tried recording locally to see if it's an issue before hitting NINJAM?

If that's clean, then it's down to an interaction between your PC, NINJAM and the network...
__________________
Quote:
Originally Posted by Tony Williams
...Playing fast around the drums is one thing. But to play with people for others, to listen to, that's something else. That's a whole other world.
pljones is online now   Reply With Quote
Old 07-18-2008, 10:56 AM   #3
Alex18
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 22
Default

I tried recording locally in Reaper and it worked perfectly fine, i also tried rebooting as someone suggseted and that didnt work either. I tried using three different mics and they all gave popping but i know all three are good.
Alex18 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2008, 03:24 PM   #4
pljones
Human being with feelings
 
pljones's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: London, UK
Posts: 597
Default

You've had your set up working okay, haven't you, Alex? Have you changed anything, including your ISP and soundcard settings, at all?

If you can record locally into Reaper with no problems but playing online is getting glitches, IMO it sounds like a problem with network latency.

Have any of your sessions where people have complained been recorded to AutoJam? Have you listened back and heard the crackling? Do you have the session files locally for comparison?

Lots of questions... few answers..!
__________________
Quote:
Originally Posted by Tony Williams
...Playing fast around the drums is one thing. But to play with people for others, to listen to, that's something else. That's a whole other world.
pljones is online now   Reply With Quote
Old 07-18-2008, 04:10 PM   #5
Alex18
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 22
Default

Haven't changed my ISP or Soundcard settings at all, haven't changed my ninjam settings at all. I just listened to one of the autojam recordings and I hear a buzz, so thats whats happening... hmm
Alex18 is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2008, 12:59 AM   #6
pljones
Human being with feelings
 
pljones's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: London, UK
Posts: 597
Default

Could you link a couple of streams, one showing the problem and one before it was happening?

I just listen to a few "Alex" streams with - presumably - you drumming and they sounded okay...
__________________
Quote:
Originally Posted by Tony Williams
...Playing fast around the drums is one thing. But to play with people for others, to listen to, that's something else. That's a whole other world.

Last edited by pljones; 07-19-2008 at 01:03 AM.
pljones is online now   Reply With Quote
Old 07-19-2008, 02:26 AM   #7
Brennan
hey man
 
Brennan's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 331
Default

Could be clipping I suppose. I always put the Utility/limiter plugin right before the ReaNINJAM plugin just in case.
Brennan is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2008, 03:50 AM   #8
3mph
Human being with feelings
 
3mph's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Denmark
Posts: 265
Default

In my experince there's 3 possible reasons for cracks/pops during jamming:

1. High CPU-load
2. High network load (often with many jammers like on ninbot)
3. Supernatural or irrational causes

Here's some things to do:

ad 1. Cut off FX, input channels, set ReaNINJAM on a track instead of the master bus, kill other tasks etc etc

ad 2. Mute users who don't play, kill other porgrams that uses the network

ad 3. When you've found a fix for the problem, NEVER buy a new computer or component and.. er.. well.. pray.


Cracks/pops killed my interest in NINJAM :-(
__________________
Music is everybody's possession. It's only publishers who think that people own it. (Lennon)
3mph is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2008, 12:02 PM   #9
Alex18
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 22
Default

I have fixed it, one of my FX was causing it.
Thanks once again everyone!

Last edited by Alex18; 07-19-2008 at 12:03 PM. Reason: added thanks?
Alex18 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.