Old 02-24-2019, 10:01 PM   #201
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by lexaproductions View Post
Yeah it does work better thanks. But if I undock it and dock it back, I think it forgets the position and goes back to the side.

Is it just me?
If it was undocked, and you dock it again, it goes to dock #1 by default. Storing to last dock ID is possible though.
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2019, 10:21 PM   #202
lexaproductions
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 412
Default

Would you mind letting me know how? Or at least where I can change the "Dock #1" value to the Dock at the bottom of the window?
__________________
MP 12 Core 3.46GHZ 48GB OSX10.11.6, MBP 15" 2012 OSX10.12, RME Fireface UFX, MCU,
Reaper 5, SD2, Omnisphere, Wave Altiverb, PSP, VB3, Izotope, Scuffham, Soundtoys 5, Slate All Plugins.
lexaproductions is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2019, 11:10 PM   #203
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by lexaproductions View Post
Would you mind letting me know how?
It require including additional variable into configuration and calling it when rising from 0 dock state.
I added this feature into 1.97 build temporary (it can be broken in some case or require click somewhere when docked to store last docked ID).
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate

Last edited by mpl; 02-25-2019 at 05:52 AM.
mpl is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2019, 05:53 AM   #204
todd_r
Human being with feelings
 
todd_r's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 555
Default

It wold be amazing if you could add a feature to detect the pitch of a sample and set the tuning, like this tool for renoise...

https://www.renoise.com/tools/easy-tune

todd_r is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2019, 07:39 AM   #205
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by todd_r View Post
It wold be amazing if you could add a feature to detect the pitch of a sample and set the tuning, like this tool for renoise...

https://www.renoise.com/tools/easy-tune

Although I had a research of various pitch detection techniques, it is still a complex thing to do from Reascript. The only thing I can implement is to simply use spectral peaks for analyzing (this is not a pitch detection). Not sure how good this could be and why this ever needed (ears wok better if you need to tune drums).
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2019, 08:01 AM   #206
Ozman
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 552
Default

Maybe, for drums, the best approach would probably be the way the Sitala vst does. Just showing the peaks in a frequency graph, and allowing one to move it up or down. However if this approach was taken, I'd suggest also showing the pitches at the top (opposite side of the frequencies). This way, users can visually/easily/quickly adjust the pitches themselves.

Last edited by Ozman; 03-07-2019 at 09:01 AM.
Ozman is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2019, 04:29 PM   #207
todd_r
Human being with feelings
 
todd_r's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 555
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
Although I had a research of various pitch detection techniques, it is still a complex thing to do from Reascript. The only thing I can implement is to simply use spectral peaks for analyzing (this is not a pitch detection). Not sure how good this could be and why this ever needed (ears wok better if you need to tune drums).
Yeah, I was thinking more in terms of playing sounds chromatically, so more suited as a separate action than the Reasamplomatic manager
todd_r is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2019, 09:05 AM   #208
todd_r
Human being with feelings
 
todd_r's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 555
Default

Hi,

I have some FR's I love RS5K manager, particulary in combination with the step sequencer. I would be happy to dontate again to any progres...

If there's any edits ade via the MIDI editor then you go back to the RS5K manager the other edits are lost, can the midi itme feedback any changes RS5K manger? And be able to use the Step sequencer on any track, including those without any instances of RS5K on?

Some (hopefully) simpler ones

Double click the swing/delay knob to set to zero

Double click pattern length to enter number manually

Split individual steps to 2 or 3

Steps light up as they are triggered to show playback progress

Thanks
todd_r is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2019, 01:30 PM   #209
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by todd_r View Post
can the midi itme feedback any changes RS5K manger?
Patterns saving into project file individually from MIDI items so feedback is not possible. I can build an action for (trying to) parse MIDI take. This is complex since you may have various step counts + offsets for any note. It also will requre from me to introduce additional offset control parameter (like velocity).

Quote:
And be able to use the Step sequencer on any track, including those without any instances of RS5K on?
Step seqencer is hard linked to RS5k instances by design. You can edit pattern outside parent track after moving to any track though.

Quote:
Double click the swing/delay knob to set to zero
Currently resetting swing is alt+click, delay obey Menu/Mouse modifiers preference. I will probably drop doubleclick support since I`m not good at coding this clearly.

Quote:
Double click pattern length to enter number manually
See 1.98, right click

Quote:
Split individual steps to 2 or 3
Didn`t get what you mean.

Quote:
Steps light up as they are triggered to show playback progress
That probably can be complex and to much unnesessary CPU. You can light up key names in step sequencer/mixer/drumpad though if you have JSFX tracker added to track and enabled in preferences.
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2019, 02:50 PM   #210
todd_r
Human being with feelings
 
todd_r's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 555
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post

Currently resetting swing is alt+click...
Ah, ok

Quote:
Originally Posted by mpl View Post

See 1.98, right click
Amazing thanks

Quote:
Originally Posted by mpl View Post

Didn`t get what you mean.
So you could do stuff like this...

Attached Images
File Type: png tripl.png (31.5 KB, 548 views)
todd_r is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2019, 05:15 AM   #211
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by todd_r View Post
So you could do stuff like this...
Added a possibility to override auto width, see Menu/GUI options.
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2019, 09:19 AM   #212
todd_r
Human being with feelings
 
todd_r's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 555
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
Added a possibility to override auto width, see Menu/GUI options.
Thanks! I'll check it out asap
todd_r is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2019, 02:55 AM   #213
todd_r
Human being with feelings
 
todd_r's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 555
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
Added MIDI choke support (controlled from RS5k manager GUI). This requere RS5k manager update itself and also RS5k manager tracker JSFX update.
Nice thanks!
todd_r is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2019, 09:24 AM   #214
todd_r
Human being with feelings
 
todd_r's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 555
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
Added a possibility to override auto width, see Menu/GUI options.
Not quite sure how this works. What I meant was being able to split an individual step into 2 to gets 32nd notes, or into 3 to get triplets. Maybe it would be too difficult
todd_r is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2019, 02:15 AM   #215
Supremo
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 8
Default

Hi Michail! Thanks for this awesome script, really helpful! Could you please explain how I can change the RS5K manager background color so that it fits better to my reaper theme? What values should I edit in the script to change the background color to r:30 g:33 and b:38?


Many thanks!
Supremo is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2019, 11:56 AM   #216
Supremo
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 8
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
See lines 521-531 in GUI_draw() function in /FX specific/RS5k_manager functions/mpl_RS5k_manager_GUI.lua. You have to deal with RGB innitial values (clamped to [0..1]), but you probably have to edit also a gradient increment for RGB values in X and Y direction as well as alpha channel.

Note, you`ll lost your changes on next update. Later this week I`ll force background RGBA to script configuration, so you`ll be able to edit background color from reaper.ini.
Many thanks Michail! Looking forward!
Supremo is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2019, 11:38 AM   #217
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by Supremo View Post
Hi Michail! Thanks for this awesome script, really helpful! Could you please explain how I can change the RS5K manager background color so that it fits better to my reaper theme? What values should I edit in the script to change the background color to r:30 g:33 and b:38?
Added option to set background color (see Menu/GUI options))
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2019, 03:46 PM   #218
Sweetfoot
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 15
Default Amazing work

Amazing work! This script makes me see RS5K in a new light!

There's a couple features I'd love to see added:

It would be really useful to be able to select more than one pad at a time

It would be great to be able to define a group of pads (ideally by lasso selection), and have any pad played within that group send a note-off to all other pads in that group; this would be really useful for sliced samples, where you want each slice to play full length (ignoring note-offs) until another slice is played, causing the first to get cut off. This would also be an easy way to set up a hihat choke

When running the "Export selected items to RS5K instances on slected track" script it would be great to be able to define the note base with MIDI input in addition to typing in the note number (i.e. hit a pad or key on a midi controller)

Finally, it would be really convenient to be able to use a pad or key on a MIDI controller to select its corresponding pad in the manager, and/or float it's associated RS5k instance. Possibly with a modifier+MIDI input?

Thank you in advance!
Sweetfoot is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2019, 04:03 PM   #219
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Bamboozle, North Carolina
Posts: 1,937
Default

Quote:
"Export selected items to RS5K instances on slected track"
these actions are throwing up a message that says ~ "Must be using reaper 5.4 + for this to work" and i'm on the latest pre...
__________________
° using REAPER as host/arranger/sequencer to write instrumental beat music.
° striving for a loop-based, controller-centric midi recording/editing workflow.
° reluctantly switched to using Ableton for live performance and actually enjoying it
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 08-11-2019, 03:19 AM   #220
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
these actions are throwing up a message that says ~ "Must be using reaper 5.4 + for this to work" and i'm on the latest pre...
Not related to RS5K manager, but should be fixed now.
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2019, 06:41 AM   #221
tapemelancholy
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 6
Default Chokes

Hi!
Thanks for your work!
Now I am trying to setup drum rack for finger drumming but chokes not working. What can be wrong?

tapemelancholy is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2019, 08:12 AM   #222
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Maybe. Chokes didn't tested well.
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2019, 10:41 AM   #223
MCCY
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 291
Default

This thing is so fantastic!!! Very nice 'n easy workflow!!! Is it possible, to add samples directly from the arrangement? Drag 'n drop somehow? There was a key combination in another context, forgot that, but I'm pretty sure....
MCCY is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2019, 10:44 AM   #224
MCCY
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 291
Default

YES YES YES!!!!! hold Alt & apple!!!!
MCCY is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2019, 10:23 AM   #225
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by MCCY View Post
This thing is so fantastic!!! Very nice 'n easy workflow!!! Is it possible, to add samples directly from the arrangement? Drag 'n drop somehow? There was a key combination in another context, forgot that, but I'm pretty sure....
You can use script mpl_Export selected items to RS5k instances on selected track (use original source).lua (this works separately from RS5K manager, but manager handles stuff imported by script too)
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate

Last edited by mpl; 08-27-2019 at 08:20 PM.
mpl is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2019, 11:44 AM   #226
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Also added mpl_Collect and replace selected tracks RS5k instances samples into project folder.lua script, I remember someone ask here for such thing (actually when you save project, REAPER copy samples to /Samples and replace related rs5k links)
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2019, 09:56 AM   #227
Ozman
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 552
Default

Quote:
Originally Posted by todd_r View Post
Yeah, I was thinking more in terms of playing sounds chromatically, so more suited as a separate action than the Reasamplomatic manager
Actually, I think that having Pitch Detection algos in RS5K would be a great request for Reaper 6 or so.
When sampling for chromatic playing, pitch detection is pretty much a requirement.
A shame that most samplers do not even mess with that aspect of sampling.
They can simply allow the user to select the algorithm (and audition them),
much like one would do for choosing Timestretch algorithms.
Also, maybe, based on the transients, peaks, noise, and general spectral data,
RS5K could automatically choose a suggested pitch detection mode.

And for drum samples, Sitala's approach, dragging the tallest peak left and right,
is probably the best I've seen for drum sampling.
Maybe if one day Reaper does add pitch detection modes to RS5K,
maybe RS5K Manager can be allowed to force a default pitch detection (peak based) pitch detection mode.

There's so much that can be done in Reaper regarding sampling.
Hopefully, someday, it becomes a dev priority.
Ozman is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2019, 09:02 PM   #228
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by Ozman View Post
Actually, I think that having Pitch Detection algos in RS5K would be a great request for Reaper 6 or so.
When sampling for chromatic playing, pitch detection is pretty much a requirement.
A shame that most samplers do not even mess with that aspect of sampling.
They can simply allow the user to select the algorithm (and audition them),
much like one would do for choosing Timestretch algorithms.
Also, maybe, based on the transients, peaks, noise, and general spectral data,
RS5K could automatically choose a suggested pitch detection mode.

And for drum samples, Sitala's approach, dragging the tallest peak left and right,
is probably the best I've seen for drum sampling.
Maybe if one day Reaper does add pitch detection modes to RS5K,
maybe RS5K Manager can be allowed to force a default pitch detection (peak based) pitch detection mode.

There's so much that can be done in Reaper regarding sampling.
Hopefully, someday, it becomes a dev priority.
Is that all somehow up to me? I can`t do anything with REAPER build-in sampler. All I can is just a front-end around existing features.

I can make a script to "fix" pitch offset of corresponding RS5k focused instance sample to have C3 as base note. Or have proper base note shifted respectively. But it is a stupid waste of time, because it is an awful workflow implementation (as RS5k manager is and RS5k in some cases specifically), wouldn`t be rewarded btw - I will just spend my time for the thing noone will use.
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2019, 05:40 AM   #229
Ozman
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 552
Default

Quote:
Originally Posted by mpl View Post
Is that all somehow up to me? I can`t do anything with REAPER build-in sampler.
All I can is just a front-end around existing features.

I can make a script to "fix" pitch offset of corresponding RS5k focused instance sample to have C3 as base note.
Or have proper base note shifted respectively. But it is a stupid waste of time,
because it is an awful workflow implementation (as RS5k manager is and RS5k in some cases specifically),
wouldn`t be rewarded btw - I will just spend my time for the thing noone will use.
Exactly.
That's why I really hope that RS5K gets some love from Reaper devs.
It's like the real antiquity of the whole DAW.
And if they do upgrade it some, yet do not really integrate it with the arrangement and other parts of the DAW,
then they can atleast have API methods for programmers,
like as yourself, to utilize whatever new tools they put in it.

Honestly, if it was up to me, all of 2020 would be about about rebuilding a robust native Sampler. I can go on and on.
But overall, thank you mpl, for making RS5K so much more usable.
It's definitely up to the Reaper devs, though, to bring Sampling in Reaper into 2020 vision.
Ozman is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2019, 06:43 AM   #230
mplay
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2009
Location: Curaçao
Posts: 244
Default

Just an idea, to me it would be awesome if it was possible to add a swing knob which is mappable to a controller. The idea is to choose a groove file for the swing and have the swing knob control the percentage of how much the position and maybe even the velocity changes. Would love to hear if you'd be interested in adding this Mpl!
mplay is online now   Reply With Quote
Old 09-01-2019, 07:58 AM   #231
mpl
Human being with feelings
 
mpl's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 2,524
Default

Quote:
Originally Posted by mplay View Post
Just an idea, to me it would be awesome if it was possible to add a swing knob which is mappable to a controller. The idea is to choose a groove file for the swing and have the swing knob control the percentage of how much the position and maybe even the velocity changes. Would love to hear if you'd be interested in adding this Mpl!
There is mpl_QuantizeTool for such cases.
__________________
SoundCloud | MPL Scripts discussion | ReaPack | Donate
mpl is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2019, 11:54 PM   #232
skidexa
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 2
Default

Hi Mpl, I'm experiencing this issue with RS5K manager, are you able to help?
Attached Images
File Type: png reaper.png (52.1 KB, 3 views)
skidexa is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2019, 11:58 PM   #233
skidexa
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 2
Default

^^^Never mind, fixed it. I had to install the various functions from Reapack. Thanks
skidexa is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.