Old 11-20-2019, 06:18 AM   #1
emann
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 41
Default Problem playing in time or some other setting please?

Hello,

quite new with reaper but trying to familiarize myself with it.

So I am set up with a zoom h6 audio interface routing into reaper with my guitar attached to the zoom. Everything is set up and working ok with regards to routing and having metronome routed to my headphones and the sound routed to two monitors.

I am trying to keep my time with the metronome at 90 bpm (or whatever bpm for that case) and playing a blues shuffle G, C, D but no matter how slightly I vary my strumming speed I cannot align the waveform with the beat of reaper...I am attaching a screen shot to show what I mean and I am not sure if it is because of myself not playing in time or some setting (learning on latency still!) or some other modification I can do in the software itself.

As you can note the waveform mostly always starts a bit earlier and I cannot get it to start on the vertical line which I believe denotes the start of the bar and the beats in the bar with the tick of the metronome.

I would appreciate any help you can provide please.
Thanks to all.
Attached Files
File Type: pdf ReaperCapture.pdf (45.1 KB, 22 views)
emann is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2019, 06:32 AM   #2
Fabian
Human being with feelings
 
Fabian's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Sweden
Posts: 5,601
Default

Maybe there is some issue with the delay that your interface reports to Reaper. First of all, make sure you are using ASIO, click the text in the upper right corner of Reaper and on the dialog that appears select ASIO. Maybe you have to install the ASIO driver, if you haven't already, it can be downloaded from the Zoom H6 web site.

If you already have ASIO, or installing it does not fix the issue, you could try different buffer size settings. Those are also available from that same dialog as the ASIO setting. In addition, there are settings in the preferences for manually adjusting the offset, I think if you search the settings (using the small search box to the lower left on the Preferences dialog) for "offset" you will find them

Looking at the picture, it looks quite consistent timing-wise, just with an offset. I would suggest to just slip edit the waveform, Alt+drag on Windows, so that it better fits the grid.
__________________
// MVHMF
I never always did the right thing, but all I did wasn't wrong...
Fabian is online now   Reply With Quote
Old 11-20-2019, 06:36 AM   #3
domzy
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,734
Default

maybe try recording with "preserve PDC in recorded item.." ticked (right click the record button of the track)
domzy is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2019, 07:48 AM   #4
emann
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 41
Default

Thanks to all for suggestions.

Will check later with new settings. I am using ASIO4ALL drivers and do not have any issues, as far as I am aware on the setup. As for the buffer, should I increase or decrease this number. Also if I go for offset, do I increase or decrease the offset. Not sure to understand slip edit the waveform...I hold ALT and drag with the mouse to align? does the command quantise help to do this?

Will also try PDC recording...what does this actually do please.
emann is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2019, 02:19 PM   #5
emann
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 41
Default

So I confirm using ASIO as driver and also tried the option preserve PDC in recorded item.

I was not sure to what number to modify the buffer or offset and hence I opted to give you a screen shot of these settings.

https://photos.app.goo.gl/oZkdSEkSVKAD5aQR8 (copy and paste in browser)

I tried the ALT+Drag and it works fine however I would very much prefer that the system is setup with myself playing on the metronome beat and the waveform being placed correctly at the start of the bar.

So I need more help and hope these screen shots can indicate something to you. Let me know if i need to provide more information.

thanks to all who can chime in.
emann is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2019, 08:00 PM   #6
dug dog
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2009
Location: Ontario Canada
Posts: 1,049
Default

Here's a slick method for calculating the required offset.

https://reaperblog.net/2018/11/rec_latency_offset/
dug dog is online now   Reply With Quote
Old 11-21-2019, 12:47 AM   #7
grinder
Human being with feelings
 
grinder's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: New Zealand
Posts: 2,219
Default

If that is an acoustic guitar recording I would consider it as perfectly acceptable in my world the blush/bloom of an acoustic guitar chord occurs after
the strum... nice timing to me.

Grinder
grinder is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2019, 01:46 AM   #8
emann
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 41
Default

@dugdog: that is an interesting post...will look into it.

@grinder: that is good to know...so you consider it ok and no need to do any modifications?...what about if i layer over soloing practice on an electric guitar in another track...i guess i would still follow the click of the metronome and the same should happen or would it sound offset and not on the same tempo.
emann is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.