Old 06-12-2016, 09:35 AM   #1
House W.
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 19
Default Can't use transport function on Alesis VI49

Is there a way to somehow get the transport functions on my Alesis VI49 keyboard to work in Reaper.
I've been looking all over the web on a way to get these function to work in Reaper but there's nothing I could find.
I had an akai MPK49 and I could control start, stop, rec etc. With this Alesis all I can do is play the virtual instruments. I can't use any other function of the Alesis VI49. Is there any way I can fix this issue?
Please help!

Thank you in advance.

Windows 10
Reaper 64x
Alesis VI49
House W. is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2016, 12:21 PM   #2
solger
Human being with feelings
 
solger's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3,202
Default

Quote:
Originally Posted by House W. View Post
Is there a way to somehow get the transport functions on my Alesis VI49 keyboard to work in Reaper...
...With this Alesis all I can do is play the virtual instruments. I can't use any other function of the Alesis...
In Preferences -> Audio -> MIDI Devices did you enable both options for the Alesis MIDI input?:

(o) Enable input (from this device)
(o) Enable input for control messages


Did you already try if opening the Action List and mapping the transport functions manually is working?


There seems to be a software editor available on the product page which also might be worth checking out: http://www.alesis.com/products/view2/vi49

Last edited by solger; 06-12-2016 at 12:30 PM.
solger is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2016, 12:45 PM   #3
Nystagmus
Human being with feelings
 
Nystagmus's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 509
Lightbulb

I'm pretty sure you have to install the official Alesis drivers for that MIDI controller and any other MIDI controllers in that series.

The Q-series is USB Class Compliant, and works without drivers installation, but not the V-series.
Nystagmus is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2018, 05:54 PM   #4
msuscorpio
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2007
Location: Michigan, USA
Posts: 319
Default

Old thread but did you ever get this working?
msuscorpio is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.