Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > MIDI Hardware, Control Surfaces, and OSC

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-15-2020, 05:21 PM   #1
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default Looking for an 8-channel control surface (Artist Mix, Icon M+)

I am currently using a Faderport 1, which works very good, but I would like to have eight faders in a small footprint. The Icon M+ looks very good, but I am a little concerned about quality. The most important factor for me is fader quality and at this point I would be willing to drop the 1k Avid asks for the Artist Mix (despite of the lack of transport control).
So I looked around and found out that it is not as easy as one would think (of course). I found some Youtube videos where it seems to work, some threads here in the forum where it kind of works, or doesn't work or may work in the future... I am completely lost. Then there is this 120 pages CSI thread that started a gazillion years ago and just confuses me even more.

I am looking for the bare minimum: high quality faders, solo, mute, automation mode control and the name display should be functioning. Transport control would be optimal as well as a button for the mix window. I ruled out Faderport 8 (size) and X-Touch (size, plastic fantastic). Any suggestions would be much appreciated.
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 12:22 AM   #2
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

WHOA, major idea: I could keep the Faderport for Transport and use it in conjunction with the Artist Mix. Would that be possible would they somehow get in the way of each other?
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 03:46 AM   #3
WaveTrans
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 109
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
WHOA, major idea: I could keep the Faderport for Transport and use it in conjunction with the Artist Mix. Would that be possible would they somehow get in the way of each other?
In theory, this combination should work.

Comparable to a controller + extender.

Don´t know how Reaper interacts with the ArtistMix though.

I guess CSI (on page 166 now), is, although confusing at the present state of its development, your best bet; CSI approaches beta-state and the pre-made protocols, for instance concerning MCU, are already giving good function.
WaveTrans is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 06:02 AM   #4
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

Thanks!
I would just try it out, but the ArtistMix is a little expensive for that. I could get a really good used one right now and am extremely tempted to simply take it, but I want to make sure that it will at least give me the core functionality.
Did someone make it work? What are the downsides?
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 06:02 AM   #5
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
WHOA, major idea: I could keep the Faderport for Transport and use it in conjunction with the Artist Mix. Would that be possible would they somehow get in the way of each other?
They won't get in the way, I currently use CSI with this setup here:

2 x Artist Mix -- EuCon protocol
1 x Softube Console 1 -- Midi protocol
1 x Novation Launchpad mini MK3 with RGB support -- Midi protocol
1 x iPhone -- OSC protocol
1 x iPad -- OSC protocol

That's what CSI is all about -- integrating control surfaces
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 06:05 AM   #6
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
Thanks!
I would just try it out, but the ArtistMix is a little expensive for that. I could get a really good used one right now and am extremely tempted to simply take it, but I want to make sure that it will at least give me the core functionality.
Did someone make it work? What are the downsides?
They were out of production as of Oct 31, 2019, end of life is 2024, so a good used one is the way to go
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 06:13 AM   #7
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

Oh, very cool Geoff!
Does everything work (incl. the display and metering)? And most importantly: do the faders behave like they’re supposed to, or are they slow/jittery?
Last question: is a Reaper update likely to break the functionality, as I understand this is all not „official“?
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 06:28 AM   #8
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
Oh, very cool Geoff!
Does everything work (incl. the display and metering)? And most importantly: do the faders behave like they’re supposed to, or are they slow/jittery?
Last question: is a Reaper update likely to break the functionality, as I understand this is all not „official“?
The CSI EuCon support is a work in progress (about 2 months young) -- faders, displays all work, as do Pan/PanWidth, Sends and FX are next up on the list.

Here's a demo from a couple of years back with the Artists in Mackie Mode, it's as fast or faster with EuCon mode

https://www.youtube.com/watch?v=ravhFzHcYKI&t=19s

Here's one from last summer but (without the Launchpad):

https://www.youtube.com/watch?v=byqW...ature=youtu.be
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2020, 06:39 AM   #9
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default


I have the feeling you like controllers! Thanks so much, I will get the ArtistMix! Then I‘ll annoy you about installing CSI
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 03:20 AM   #10
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

I will get the ArtistMix today after work. YES!
I already installed CSI and had a look around. In the setup video there is already an ArtistMix mst in the surfaces folder. The current version doesn’t include that, can I get it somewhere? And do I actually have to install anything from Avid (like their Eucon driver) or is CSI the only thing I need?

EXCITEMENT

Edit: I see! I’ll probably have to add it as EuConSurface.

Last edited by NotChuckNorris; Yesterday at 03:33 AM. Reason: No patience
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 03:36 AM   #11
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
I will get the ArtistMix today after work. YES!
I already installed CSI and had a look around. In the setup video there is already an ArtistMix mst in the surfaces folder. The current version doesn’t include that, can I get it somewhere? And do I actually have to install anything from Avid (like their Eucon driver) or is CSI the only thing I need?

EXCITEMENT
1) You must add the eucon dll/dylib to the same location as the CSI dll/dylib.

2) You don't need an .mst anymore, just set it up as a EuCon in CSI -- AND THEN -- install eucon in general control surfaces panel.

Haha cross post edit -- yes you are right.
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 03:58 AM   #12
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
1) You must add the eucon dll/dylib to the same location as the CSI dll/dylib.
Just to be clear (sorry for being dumb, trying to wrap my head around this): I install Avids Eucon driver, I add your Eucon dll to the CSI folder, I create the Eucon Surface, I add the Eucon surface to surface prefs?

Can the Faderport just stay as is, or do I have to assign Midi channels or anything like that?
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 05:12 AM   #13
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
Just to be clear (sorry for being dumb, trying to wrap my head around this): I install Avids Eucon driver, I add your Eucon dll to the CSI folder, I create the Eucon Surface, I add the Eucon surface to surface prefs?
Install EuControl.

Make sure your surface shows up in EuControl.

You have already installed base CSI, so you're good to go there

Add the reaper_csurf_EuCon dll to the same location as the reaper_csurf_integrator dll.

Go to Control Surface Integrator panel and add a EuCon -- the defaults are fine for now.

Go back to the Control/OSC/Web select and add EuCon.


Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
Can the Faderport just stay as is, or do I have to assign Midi channels or anything like that?
You should be able to leave the Faderport alone.
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 02:55 PM   #14
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
Install EuControl.

Make sure your surface shows up in EuControl.

You have already installed base CSI, so you're good to go there

Add the reaper_csurf_EuCon dll to the same location as the reaper_csurf_integrator dll.

Go to Control Surface Integrator panel and add a EuCon -- the defaults are fine for now.

Go back to the Control/OSC/Web select and add EuCon.
It seemed to work at first, but as soon as I drag and dropped some audio files in to Reaper I can the surface only sees 8 tracks. The bank buttons do nothing. When I select some tracks with the mouse the surface sees them but looses the tracks before the selected one. I hope can get it to work as THIS. IS. AWESOOOME!
Oh it also won’t adjust the fader level to the actual level of some tracks, but not all. Hmm...

Last edited by NotChuckNorris; Yesterday at 02:56 PM. Reason: Typo
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 03:43 PM   #15
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
It seemed to work at first, but as soon as I drag and dropped some audio files in to Reaper I can the surface only sees 8 tracks. The bank buttons do nothing. When I select some tracks with the mouse the surface sees them but looses the tracks before the selected one. I hope can get it to work as THIS. IS. AWESOOOME!
Oh it also won’t adjust the fader level to the actual level of some tracks, but not all. Hmm...
You will want to use the bank buttons on the Faderport, not the ones on the Mix.

Sounds like the config is a bit off, please post the contents of your CSI.ini file.
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 04:05 PM   #16
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

CSI.ini looks like this:

Code:
Page "HomePage" FollowMCP NoSynchPages UseScrollLink NoTrackColoring { 39 255 45 }
EuConSurface "EuCon" 1 8 "EuCon" NoZoneLink 8 16 0
Metering is also not working (although that's the least of the problems)
Banking with the Faderport does nothing to the ArtistMix
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 04:47 PM   #17
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
CSI.ini looks like this:

Code:
Page "HomePage" FollowMCP NoSynchPages UseScrollLink NoTrackColoring { 39 255 45 }
EuConSurface "EuCon" 1 8 "EuCon" NoZoneLink 8 16 0
Metering is also not working (although that's the least of the problems)
Banking with the Faderport does nothing to the ArtistMix
The Faderport must be installed through CSl, not the regular way, you should see both the EuCon AND the Faderport in CSI.ini.
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 11:45 PM   #18
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

I removed the Faderport and webremote completely, so the only entries are CSI and Eucon. No change. :/
The ArtistMix also won’t recognize the tracks that open with my template. It shows the names but faders stay down. I have to move the level with the mouse, then the AM fader moves into position. Still it only sees channels in buckets of 8. Do I have the CLA Mixhub edition? :P
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Today, 03:55 AM   #19
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
I removed the Faderport and webremote completely, so the only entries are CSI and Eucon. No change. :/
The ArtistMix also won’t recognize the tracks that open with my template. It shows the names but faders stay down. I have to move the level with the mouse, then the AM fader moves into position. Still it only sees channels in buckets of 8. Do I have the CLA Mixhub edition? :P
First off, my bad on the Faderport, it's not in the build.

The fader initialization is a known bug, along with Sends (Auxes) not working yet .

As a workaround for the fader issue, don't open Reaper directly, open your projects by double clicking the .rpp file, the faders work normally then.

On the Faderport, I'd say you're now in good shape, time to join the main thread and ask for a Faderport set of files -- they're a great bunch of folks and will get you going pronto
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old Today, 07:56 AM   #20
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
First off, my bad on the Faderport, it's not in the build.

The fader initialization is a known bug, along with Sends (Auxes) not working yet .

As a workaround for the fader issue, don't open Reaper directly, open your projects by double clicking the .rpp file, the faders work normally then.

On the Faderport, I'd say you're now in good shape, time to join the main thread and ask for a Faderport set of files -- they're a great bunch of folks and will get you going pronto
Unfortunately double clicking the project file has no effect. I made a quick video with my phone (sorry, it's handheld) to show you what's happening:

https://drive.google.com/open?id=1xH...FpjaHJ2xTnrJcu

The project was loaded by double clicking the .rpp file and is untouched when the video starts. The first seven channels are all at 0dB in Reaper. Funnily enough the fader for the first channel with audio on it is set correctly. But the Surface doesn't see any other channels and sadly is of no use at this state. I still have hope because in your videos yours seem to fly and work perfectly fine, so there has to be a solution
Maybe I should try Mackie protocol?

Edit: Maybe this is of any importance:

EuControl 20.1.0.50
ArtisMix Firmware 1.5.6.0
Reaper 6.03
CSI and your Eucon plugin are the latest versions

Edit 2: Just realized that Pan isn't working either. It shows up in the display but has no effect in Reaper and vice versa.
Edit 3: Only the L+R option doesn't work (which I have Reaper set to). Normal Pan and Pan + Width does work.

Last edited by NotChuckNorris; Today at 08:17 AM. Reason: Added info
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Today, 08:59 AM   #21
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
Unfortunately double clicking the project file has no effect. I made a quick video with my phone (sorry, it's handheld) to show you what's happening:

https://drive.google.com/open?id=1xH...FpjaHJ2xTnrJcu

The project was loaded by double clicking the .rpp file and is untouched when the video starts. The first seven channels are all at 0dB in Reaper. Funnily enough the fader for the first channel with audio on it is set correctly. But the Surface doesn't see any other channels and sadly is of no use at this state. I still have hope because in your videos yours seem to fly and work perfectly fine, so there has to be a solution

The issue is at exactly 0 db as you see, the track that has audio is not at 0 db.

In the video I see you using the Mix banking, that only banks internally, within the Mix itself -- as stated earlier, you will need to add the Faderport to control the banking.

For now there is another way -- you could go into CSI config and tell EuCon it has any number of Channels -- let's say you entered 64 Channels.

You could then use the Mix banking controls, try it, nothing will break


Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
Edit 2: Just realized that Pan isn't working either. It shows up in the display but has no effect in Reaper and vice versa.
Edit 3: Only the L+R option doesn't work (which I have Reaper set to). Normal Pan and Pan + Width does work.
Yes, only Pan and PanWidth are implemented, L R Pan is on the list.
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old Today, 09:22 AM   #22
NotChuckNorris
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
The issue is at exactly 0 db as you see, the track that has audio is not at 0 db.

In the video I see you using the Mix banking, that only banks internally, within the Mix itself -- as stated earlier, you will need to add the Faderport to control the banking.

For now there is another way -- you could go into CSI config and tell EuCon it has any number of Channels -- let's say you entered 64 Channels.

You could then use the Mix banking controls, try it, nothing will break


Yes, only Pan and PanWidth are implemented, L R Pan is on the list.
Okay, I think I am beginning to slowly start to start to understand
The AM "buffers" the number of channels set in the config, beginning from the selected channel.

Still trying to add metering in the Zone file, but I dont know how to "talk" to the meters, as there is no file with "widgets" inside. I guess it's coded into the Eucon file. Is there a reference to look up how Eucon "widgets" are called? I tried to add the TrackOutputMeter action to the Zone file and tried everyting like DisplayMeter|, OutputMeter|, InputMeter|, etc. Didn't find the correct string yet, glad I took the week off
NotChuckNorris is online now   Reply With Quote
Old Today, 10:17 AM   #23
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 4,137
Default

Quote:
Originally Posted by NotChuckNorris View Post
Okay, I think I am beginning to slowly start to start to understand
The AM "buffers" the number of channels set in the config, beginning from the selected channel.

Still trying to add metering in the Zone file, but I dont know how to "talk" to the meters, as there is no file with "widgets" inside. I guess it's coded into the Eucon file. Is there a reference to look up how Eucon "widgets" are called? I tried to add the TrackOutputMeter action to the Zone file and tried everyting like DisplayMeter|, OutputMeter|, InputMeter|, etc. Didn't find the correct string yet, glad I took the week off
I don't think we even did meters in the original one back in 2014.

I'll check into it.

As you are discovering, this is alpha software -- hopefully soon beta -- and as such still has lots left to do.
__________________
CSI - You can donate here: geoffwaddington.ca
Alpha software: https://stash.reaper.fm/v/36903/CSI%20alpha.zip
EuCon software: https://stash.reaper.fm/v/37947/reaper_csurf_EuCon.zip
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.