Old 12-13-2017, 09:40 AM   #1
xpander
Human being with feelings
 
xpander's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Terra incognita
Posts: 3,986
Default v5.70 - December 13 2017

Reaper v5.70: Carry The Zero

+ Arrange: do not allow pencil drawing in collapsed tracks [t=200258]
+ Automation: copy automation item mute state when duplicating regions [p=1909799]
+ Automation: always remove points from underlying envelope when creating automation items
+ Automation: monitor existing automation items when writing into an automation item
+ Automation: option to trim content behind automation items when editing also trims when writing automation
+ Automation: write into selected automation items only
+ Automation: trim overlapping automation items on actions to write current value to envelope and create a new automation item [p=1904138]
+ FLAC: update to FLAC 1.3.2
+ FX: support developer and VST3 category listings in Add FX window
+ FX: display and order FX quick-add menu according to Add FX window preferences
+ FX: optimize/improve TCP/MCP quick-add menu organization [p=1902034]
+ FX: cache JSFX lists, clear cache on refresh in Add FX window
+ Fades: improve behavior of crossfade shape actions [t=200422]
+ Groups: support up to 64 track groups per project
+ JSFX: allow NUL characters in literal strings
+ macOS: autodetect and use customized system open file descriptor limit [p=1899324]
+ macOS: improve disk image window initial size on 10.13
+ macOS: notify Audio Units plug-ins of offline rendering
+ mp3 decoder: use .reapindex for files 12MB or larger (previously was 64MB)
+ MIDI editor: add actions to move cursor to start/end of measure
+ OSC: support bidirectional communication modes
+ Preferences: add option to display/hide arrange view gridlines for project regions/markers and/or time signature changes
+ ReaComp: support TrackFX_GetNamedConfigParm(GainReduction_dB)
+ ReaScript: allow NUL characters in literal strings in EEL
+ Regions: improve edits to overlapping regions
+ Regions: improve tempo envelope behavior when moving and copying regions
+ Regions: support dual edge editing
+ Render: clear "all tracks" in region render matrix when removing track via API [t=199671]
+ Ruler: allow expanding the ruler to display multiple lanes
+ Ruler: add actions to display regions, markers, tempo/time signature changes in lanes (or constrain to a single lane)
+ Ruler: add option to display tempo and time signature changes in separate lanes, or hide them completely
+ Ruler: control+alt+drag on tempo markers adjusts tempo on both sides of marker
+ Ruler: display tempo/time signature changes more like a ruler, less like markers
+ Ruler: add mouse modifier contexts for tempo/time signature markers, project regions, project markers
+ Stretch markers: avoid hangs with invalid stretch marker data
+ Stretch markers: improve loop indicator drawing
+ Tempo envelope: allow points to set time signature and/or metronome pattern without changing tempo
+ Tempo envelope: enable freehand draw (always snaps drawn points to beat, though)
+ Tempo envelope: fix actions to move points up/down, envelope control panel scroll [p=1916815]
+ Tempo envelope: fix behavior when duplicate tempo envelope points exist [t=189365]
+ Tempo envelope: improve behavior when tempo envelope contains markers with "allow partial measure before this marker" enabled [p=1912250]
+ Tempo envelope: fix actions to move points left/right [p=1916815]
+ Tempo envelope: inserting the first tempo change no longer defaults to linear transition mode
+ Tempo envelope: fix "ripple-all affects tempo envelope" option, independent of "envelope points move with media items" option [t=197771]
+ Theme loading: fix toolbar button background preview for zipped themes [p=1799518]
+ Theme loading: increase maximum zipped file count from 2048 to 8192 [p=1919416]
+ Undo: include time selection in marquee undo points [t=200237]
+ VST: ignore various notifications immediately after loading VST2 state [t=199346]
+ VST: support TrackFX_GetNamedConfigParm() with GainReduction_dB to retrieve the current GR from plug-ins that support the Presonus GR API
+ Video: restore floating size for video processor FX windows
+ Video: allow NUL characters in literal strings in video processors
+ Windows: fix full UTF-8 support in preset names
+ Windows: fix issues with non-latin characters in Windows username
+ Windows: fix VST and VLC path autodetection with non-latin characters
+ Windows: fix configuration import with non-latin characters [p=1912540]
+ Windows: fix various issues with non-latin characters in installation path
+ Windows: fix project bay drag and drop of filenames with UTF-8
+ Windows: fix DX plug-in scanning memory leak
+ Windows: support dragging multiple files from other applications that place both file names and file URLs on the clipboard

(List generation help by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode)
xpander is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2017, 09:43 AM   #2
RobU
Human being with feelings
 
RobU's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: R'lyeh
Posts: 665
Default

Lots of nice stuff here - esp. the FX, and ruler/marker/region updates

Cheers, Devs !
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
~Edgar Bergen
RobU is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2017, 11:17 AM   #3
Stella645
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2008
Location: UK
Posts: 431
Default

Was briefly worried when first project after update was stuttering and crackling like crazy. Just needed a reboot though.

Thanks for the update
Stella645 is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2017, 12:34 PM   #4
Musicianaire
Human being with feelings
 
Musicianaire's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 49
Default

That there's an impressive list of fixes and stuff. I've had Reaper less than a week, and already getting some good updates. ...you knew I was comin', right?
__________________
Make today make a difference!
Musicianaire is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2017, 04:12 PM   #5
bmanic
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 430
Default

Huh? Didn't we already have bi-directional control for OSC??
bmanic is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2017, 04:55 PM   #6
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,604
Default

Quote:
Originally Posted by bmanic View Post
Huh? Didn't we already have bi-directional control for OSC??
Bi-directional over a single port, e.g. if you send to a device it can now reply to sender, and similarly you can reply to the device that last sent to you (simplifying the configuration in many instances). Previously you had to manually specify local port and remote host/port.
Justin is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2017, 07:56 PM   #7
cassembler
Human being with feelings
 
cassembler's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas, TX
Posts: 210
Default

Quote:
Originally Posted by Musicianaire View Post
That there's an impressive list of fixes and stuff. I've had Reaper less than a week, and already getting some good updates. ...you knew I was comin', right?
Welcome to the party, these guys are a 'Best Dev Team of the Decade' candidate methinks.
__________________
It helps if the hitter thinks you're a little crazy
- Nolan Ryan
cassembler is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2017, 10:07 PM   #8
AugerJ
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 282
Default

Thanks for the new features implemented
(not exclusively in this release),
thanks!
AugerJ is online now   Reply With Quote
Old 12-14-2017, 01:59 PM   #9
foxAsteria
Human being with feelings
 
foxAsteria's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Axis Mundi
Posts: 4,249
Default

Quote:
Originally Posted by xpander View Post
+ Preferences: add option to display/hide arrange view gridlines for project regions/markers and/or time signature changes
At long last, thank you, Reaper Overlords! (but would it be too much to ask that this affects regions & the Navigator as well?)
__________________
TwilightMysterySchool

Last edited by foxAsteria; 12-15-2017 at 01:19 PM.
foxAsteria is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 03:14 AM   #10
hockeynutt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 2
Default Cursor

Have 5.70. My issue is I cannot seem to place the cursor anywhere in my audio and play. it only lets me place cursor in certain spots I have reset factory settings and still no change. Help please!!
hockeynutt is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 05:12 AM   #11
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 20,423
Default

Hold Shift to position cursor without snapping.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 06:29 AM   #12
hockeynutt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 2
Default

Evil Dragon
Your suggestion worked. I had snapping enabled which was the issue. I thank you for this, much appreciated!
hockeynutt is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 09:07 AM   #13
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,469
Default

What's new in REAPER 5.70 tutorial

https://www.youtube.com/watch?v=NmA96xRLWzA



Blog post

https://reaperblog.net/2017/12/whats...er-categories/
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 09:36 AM   #14
multibody
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2016
Location: Germany
Posts: 10
Default

Thanks a lot! Without these videos I would have no clue what the changelog means.
multibody is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 09:45 AM   #15
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,469
Default

Quote:
Originally Posted by multibody View Post
Thanks a lot! Without these videos I would have no clue what the changelog means.
It's the only way I can figure them out as well. Even then…
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 11:35 AM   #16
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 11,292
Default

Thanks Jon.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums
Elk Videos->Opening / Snooze / Bull Fight / End Credits
Tod's Music->Check out my playlist
Tod is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 12:58 PM   #17
o_e
Human being with feelings
 
Join Date: May 2016
Posts: 164
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
thank you too!
Just made a little donation for your efforts..
o_e is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2017, 01:38 PM   #18
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,469
Default

Quote:
Originally Posted by o_e View Post
thank you too!
Just made a little donation for your efforts..
Thank you very much. I was wondering where that came from
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2017, 12:06 AM   #19
lolilol1975
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 1,429
Default

Quote:
Originally Posted by Musicianaire View Post
That there's an impressive list of fixes and stuff. I've had Reaper less than a week, and already getting some good updates. ...you knew I was comin', right?
Ah ah you need to have a look at past releases, then
The most epic one was 5.50

Also make sure to watch EpicSounds videos explaining new features.
lolilol1975 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2017, 06:42 AM   #20
Musicianaire
Human being with feelings
 
Musicianaire's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 49
Default

Quote:
Originally Posted by lolilol1975 View Post
Ah ah you need to have a look at past releases, then
The most epic one was 5.50

Also make sure to watch EpicSounds videos explaining new features.
Watched his video for the latest one; will check out the 5.50 list and video (I assume there's one for that release as well?)
__________________
Make today make a difference!
Musicianaire is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2017, 07:30 AM   #21
okarowarrior
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 7
Default

I used to use the tempo/time signature marker also as... a marker. It seems now i will have to add MARKERS to the tempo MARKERS in order to see more easily where those changes are.
I must say I dont like this change.
okarowarrior is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2017, 08:41 AM   #22
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,469
Default

Quote:
Originally Posted by Musicianaire View Post
Watched his video for the latest one; will check out the 5.50 list and video (I assume there's one for that release as well?)
Playlist
https://www.youtube.com/playlist?lis...3YI9aN12D00f3P

or on the website
https://reaperblog.net/category/reaper-updates/
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2017, 08:54 AM   #23
Musicianaire
Human being with feelings
 
Musicianaire's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Nova Scotia, Canada
Posts: 49
Default

Thanks, Epic! I shall devour those right now.
__________________
Make today make a difference!
Musicianaire is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2017, 04:56 AM   #24
IXix
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2007
Location: mcr:uk
Posts: 3,240
Default

I love my REAPER. It's a source of constant joy.
IXix is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2017, 08:24 AM   #25
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 270
Default

Thanks Great Work, as usual.

Just missing the playlist Pro Tools style and thats all :P hehehehe
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060
pepe44 is online now   Reply With Quote
Old 12-17-2017, 02:34 PM   #26
Desty Nova
Human being with feelings
 
Desty Nova's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 55
Default

Too bad that there is no Notation editor improvement...
Again, you can't read when having several accidentals in the same system. They are all over each other.
Desty Nova is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2017, 04:40 AM   #27
HugoRibeiroDotCom
Human being with feelings
 
HugoRibeiroDotCom's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Earth
Posts: 889
Default

Quote:
Originally Posted by xpander View Post
+ Ruler: allow expanding the ruler to display multiple lanes
+ Ruler: add actions to display regions, markers, tempo/time signature changes in lanes (or constrain to a single lane)
+ Ruler: add option to display tempo and time signature changes in separate lanes, or hide them completely
+ Ruler: control+alt+drag on tempo markers adjusts tempo on both sides of marker
+ Ruler: display tempo/time signature changes more like a ruler, less like markers
+ Ruler: add mouse modifier contexts for tempo/time signature markers, project regions, project markers
It would also be nice if you could Cmd(Ctrl) drag to copy the tempo/time signatures
like duplicating items instead of having to create new ones. Also be able to select them and copy/paste. It would be cool for projects that have a lot of the same tempo and time sig changes.
Hope I'm able to expressing myself right.

cheers
__________________
Get Real Live Drum Tracks @ www.hugoribeiro.com
Macbook Pro | Motu 8Pre (x2) | Apogee Duet 2
Sonor Drums | Sabian Cymbals | Remo Drumheads | Vater Drumsticks
HugoRibeiroDotCom is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2017, 02:29 PM   #28
timothys_monster
Human being with feelings
 
timothys_monster's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Xalapa, Mexico
Posts: 669
Default

All nice 'n dandy, but REAPER is becoming bloat ware. I mean, 11.1 MB? How long will I have to wait for the download with my 56k modem...
timothys_monster is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2017, 05:45 PM   #29
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 270
Default

Quote:
Originally Posted by timothys_monster View Post
All nice 'n dandy, but REAPER is becoming bloat ware. I mean, 11.1 MB? How long will I have to wait for the download with my 56k modem...
Ahahahah
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060
pepe44 is online now   Reply With Quote
Old 12-19-2017, 08:59 AM   #30
LugNut
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: So Florida
Posts: 704
Default Arrange window disappears when secting Edit Region 5.70

Hi,
Anyone getting this with 5.70?
I create a region, rt click on it and select edit...boom arrange window disappears. Thank God I have screen sets!
LugNut is online now   Reply With Quote
Old 12-19-2017, 09:28 AM   #31
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,469
Default

Quote:
I create a region, rt click on it and select edit...boom arrange window disappears. Thank God I have screen sets!
haven't run into that but that brings up a good point. I think Ruler height should probably be stored with screensets
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2017, 11:30 AM   #32
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 9,510
Default

Quote:
Originally Posted by LugNut View Post
Hi,
Anyone getting this with 5.70?
I create a region, rt click on it and select edit...boom arrange window disappears.

Can't reproduce! Could you post a small project that demonstrates the problem please?
schwa is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2017, 07:44 AM   #33
LugNut
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: So Florida
Posts: 704
Default

Hi,

Just so you know im not crazy^^
And sorry if the image is too big..

Winxp sp3



Attached Files
File Type: rpp RegionPoof.RPP (2.9 KB, 17 views)

Last edited by LugNut; 12-20-2017 at 08:10 AM.
LugNut is online now   Reply With Quote
Old 12-20-2017, 07:54 AM   #34
heda
Human being with feelings
 
heda's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Spain
Posts: 4,655
Default

Quote:
Originally Posted by LugNut View Post
Hi,

Just so you know im not crazy^^
And sorry if the image is too big..
I cannot reproduce either. win7 x64.
I think it may be useful if you attach the Reaper.ini file too.
__________________
HeDaScripts for REAPER | VIP Donations
heda is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2017, 01:31 PM   #35
foxAsteria
Human being with feelings
 
foxAsteria's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Axis Mundi
Posts: 4,249
Default

Quote:
Originally Posted by LugNut View Post
Just so you know im not crazy^^
Doesn't happen here either (win7 x64)
__________________
TwilightMysterySchool
foxAsteria is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2017, 04:27 PM   #36
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 10,604
Default

Quote:
Originally Posted by LugNut View Post
Hi,

Just so you know im not crazy^^
And sorry if the image is too big..

Winxp sp3



Can't duplicate here on winxp sp1.

Does it do it without reaper_sws installed?

Does it do it with a stock reaper.ini?
Justin is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2017, 11:00 PM   #37
Paul Eye
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2006
Location: Helsinki, Finland
Posts: 73
Default

If you set the transport cursor position info to "Use time tuler unit" everything else works as expected apart from "Measures.Beats (minimal) / Minutes:Seconds" which shows only Measures.Beats in the transport.
I'm sure it worked in 5.62 as a project I'm working on uses this setting and suddenly after updating to 5.70 the Minutes:Seconds info is gone from the transport. Edit: did a portable test install of 5.62, same there.

Last edited by Paul Eye; 12-21-2017 at 01:45 AM.
Paul Eye is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2017, 12:09 AM   #38
LugNut
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: So Florida
Posts: 704
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Can't duplicate here on winxp sp1.

Does it do it without reaper_sws installed?

Does it do it with a stock reaper.ini?
I will check. But it definitely looks like its on my end. Thx for confirming. Sorry for the waste of time.

Edit..just for completeness I'm reporting back. I took the sws plug out of plug ins..didn't do an official uninstall..and no improvement. Tried a portable install...no improvement. Must be my system somewhere. I can use the shift dbl click to edit regions so need to bother you guys further.
And Merry Christmas!

Edit 2...the vanishing window goes to my second monitor. And it will also do it when using INSERT/MIDI ITEM. If i disable the second monitor in nvidia ctrl panel there is no issue.The monitors are in configure seperatly mode.Maybe an old video driver?
This will be my last post on this issue in this thread..sorry.

Last edited by LugNut; 12-29-2017 at 10:29 AM.
LugNut is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 02:35 AM   #39
muflon
Human being with feelings
 
muflon's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: czech republic
Posts: 1
Default quick add fx problem

Hello people,

I currently switched to the new 5.70 version of reaper and I seem to have this little problem, that quick add fx menu doesn't show some of the plugins in my custom folders, even some of the folder are missing there, though everything is fine in the add fx window....any ideas? Thanks!
Attached Images
File Type: jpg quik ad fx_.jpg (53.9 KB, 38 views)
muflon is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2018, 03:19 AM   #40
godly
Human being with feelings
 
godly's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Belgium - Gent
Posts: 598
Default

There's a major CPU problem with 5.7 I downgraded to 5.61 (because that version apparently does not have the video leak fix).
And all works as before.
I got long lasting CPU spikes up to 25% and resulted in glitches.
I couldn't find a problem in my setup or file dough, even with all tracks muted the problem was there.
I have 1 mp3 audio track, 2 synths and 1 video track,...

With version 5.61 it only goes up to 5% !
godly is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.