Old 12-05-2019, 08:35 AM   #1
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default Reaper 6 Armed Meters Issue

Hi. I've noticed that by default all meters for armed tracks during playback show pure blood red with no colors. This is very difficult to work with. And of course the workaround to wanting to see "normal" mainly all green and peak red meters is just to unarm tracks you want to see and meter normally but this is tedious in large projects.

How can I set Reaper to show all meters ALWAYS using the traditional all green meters, then yellow and red as needed when clipping etc.?

The pure blood red metering with armed tracks is just overkill when I have 20 + tracks armed and I want a quick glance at metering. I have to unarm them then rearm them over and over to meter. This is not good.

Thanks!
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 07:22 PM   #2
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Please, anyone? My eyes just cannot get used to seeing blood red meters all the time when recording and armed. I always think there is something "wrong" or clipping and it's impossible to read red numbers over a red solid bar over red background meterings.

Please. Thank you.

I've tried to hack the theme but is it a PNG or a preference for armed meter colors please? I only see the normal meter strips for PNG in the theme zip.
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 07:33 PM   #3
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

I found this in the rtconfig. Can anyone tell me how to keep the meters the same as unarmed? For RecArmed.

For both MCP and TCP.


Thank you please.

Code:
set tcp.meter                   			- - - + meter_sec * scale [5 2 -5 -5] [0 0 tcp.mute{2}] [0 0 tcp_padding{0}] h<soloFlip_h{0} * scale [0 0 18] [0]
	  set tcp.meter.vu.div                    	[1]
	  set tcp.meter.readout.color             	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [100 100 100 255 255 183 171 255]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.bottom    	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.top       	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.bottom  	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.top     	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 07:38 PM   #4
ashcat_lt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,515
Default

My recording meters have always been red, and the only way to meter anything that’s already recorded is to disarm, so I’m not sure what you’re talking about. Ctrl+Click any record arm button to toggle all tracks. (???)
ashcat_lt is online now   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 07:51 PM   #5
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Quote:
Originally Posted by ashcat_lt View Post
My recording meters have always been red, and the only way to meter anything that’s already recorded is to disarm, so I’m not sure what you’re talking about. Ctrl+Click any record arm button to toggle all tracks. (???)
I would like the Reaper 5 default metering colors while armed just like unarmed colors. The greens, yellows, and red clips with no blood red background and solid red meters from top to bottom please. I believe it's an rtconfig edit but I need help from a kind soul who knows how.

Thank you.
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 07:55 PM   #6
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Quote:
Originally Posted by ashcat_lt View Post
My recording meters have always been red, and the only way to meter anything that’s already recorded is to disarm, so I’m not sure what you’re talking about. Ctrl+Click any record arm button to toggle all tracks. (???)
I can't imagine tracking a live show and looking at blood red meters on a blood red background meter with blood red numbers all night long. Quickly try to see if I'm clipping on a track or not in the mixer. I just can't do that. Who?

I hope someone can help me work again.
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 09:06 PM   #7
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: ASU`ogacihC
Posts: 1,578
Default

For my own usage all I had to do was take 3 meter files from my v5 theme and put them in my v6 theme.

meter_strip_h.png
meter_strip_v.png
meter_strip_v_rms.png

I never liked REAPER 5 meters so used the ones from this theme

The numbers are still red, but doesn't bother me.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 02:29 AM   #8
synkrotron
Human being with feelings
 
synkrotron's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Warrington, UK
Posts: 990
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
For my own usage all I had to do was take 3 meter files from my v5 theme and put them in my v6 theme.
Interesting food for thought... Thanks
__________________
Bandcamp // YouTube // SoundCloud
synkrotron is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 03:08 AM   #9
androo
Human being with feelings
 
androo's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Leuven, BE
Posts: 89
Default

Ahh, joy, those meters look much better, thanks.
androo is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 03:59 AM   #10
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
For my own usage all I had to do was take 3 meter files from my v5 theme and put them in my v6 theme.

meter_strip_h.png
meter_strip_v.png
meter_strip_v_rms.png

I never liked REAPER 5 meters so used the ones from this theme

The numbers are still red, but doesn't bother me.
Wow thank you thank you!!! Yes

Red numbers are FINE, but the red on red on red on red BUT with black numbers??! is just crazy. There is no way this can be called "easy to read", especially from across a studio or a long night of live tracking.

Reaper 5 vs 6 metering images. Why this change is beyond me but I'd prefer to have the old green yellow red meters as we'll all used to. Thank you!!



Reaper 6 has blood red meters and invisible black metering numbers while armed and tracking. Yikes. Look quick, without seeing the clipping red box, quickly see what your levels are and how close you are to clipping. Staring at blood red all session long haha good luck.
Below shows the Reaper 5 and more distinction between.

__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 04:00 AM   #11
synkrotron
Human being with feelings
 
synkrotron's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Warrington, UK
Posts: 990
Default

they look orange to me...
__________________
Bandcamp // YouTube // SoundCloud
synkrotron is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 04:11 AM   #12
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Quote:
Originally Posted by synkrotron View Post
they look orange to me...
Ok. Blood red orange with dark black meters. Still, unreadable by default IMO by comparison to earlier colorings. Just look at the black numbers
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 10:17 AM   #13
lucas_LCS
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 832
Default

You can remove the record/armed text color change on the meters by deleting the "?recarm" entry along with the bracket and numbers that immediately follow it.
It's highlighted in red in the code below:
Code:
set tcp.meter                   			- - - + meter_sec * scale [5 2 -5 -5] [0 0 tcp.mute{2}] [0 0 tcp_padding{0}] h<soloFlip_h{0} * scale [0 0 18] [0]
	  set tcp.meter.vu.div                    	[1]
	  set tcp.meter.readout.color             	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [100 100 100 255 255 183 171 255]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.bottom    	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.top       	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.bottom  	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.top     	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
Compare with the edited version:
Code:
set tcp.meter                   			- - - + meter_sec * scale [5 2 -5 -5] [0 0 tcp.mute{2}] [0 0 tcp_padding{0}] h<soloFlip_h{0} * scale [0 0 18] [0]
	  set tcp.meter.vu.div                    	[1]
	  set tcp.meter.readout.color             	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [100 100 100 255 255 183 171 255]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.bottom    	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.top       	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.bottom  	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.top     	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
lucas_LCS is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2019, 02:43 PM   #14
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Quote:
Originally Posted by lucas_LCS View Post
You can remove the record/armed text color change on the meters by deleting the "?recarm" entry along with the bracket and numbers that immediately follow it.
It's highlighted in red in the code below:
Code:
set tcp.meter                   			- - - + meter_sec * scale [5 2 -5 -5] [0 0 tcp.mute{2}] [0 0 tcp_padding{0}] h<soloFlip_h{0} * scale [0 0 18] [0]
	  set tcp.meter.vu.div                    	[1]
	  set tcp.meter.readout.color             	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [100 100 100 255 255 183 171 255]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.bottom    	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.top       	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.bottom  	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.top     	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
Compare with the edited version:
Code:
set tcp.meter                   			- - - + meter_sec * scale [5 2 -5 -5] [0 0 tcp.mute{2}] [0 0 tcp_padding{0}] h<soloFlip_h{0} * scale [0 0 18] [0]
	  set tcp.meter.vu.div                    	[1]
	  set tcp.meter.readout.color             	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [100 100 100 255 255 183 171 255]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.bottom    	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.top       	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.bottom  	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.top     	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
Holy cow thank you. Is it that easy?? I will try now
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 11:43 AM   #15
Omicron9
Human being with feelings
 
Omicron9's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 52
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
For my own usage all I had to do was take 3 meter files from my v5 theme and put them in my v6 theme.

meter_strip_h.png
meter_strip_v.png
meter_strip_v_rms.png

I never liked REAPER 5 meters so used the ones from this theme

The numbers are still red, but doesn't bother me.

Li'l help? I've located/copies the three files you mentioned in the v.5 theme. Then what? I've tried to copy them into the v6 theme zip file, but can't. So how do I put those three files into the v.6 theme, and to where should they be copied?

Thanks in advance,
-09
__________________
"Signature line free since 2017!"
Omicron9 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 12:34 PM   #16
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: ASU`ogacihC
Posts: 1,578
Default

Quote:
Originally Posted by Omicron9 View Post
So how do I put those three files into the v.6 theme, and to where should they be copied?
I open v6 theme with Winrar (any zip app should work), and open the "Default_6.0_unpacked" folder inside, then drag-drop the files into it. Start REAPER (Or just refresh theme?) to see changes.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 12:41 PM   #17
Omicron9
Human being with feelings
 
Omicron9's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 52
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
I open v6 theme with Winrar (any zip app should work), and open the "Default_6.0_unpacked" folder inside, then drag-drop the files into it. Start REAPER (Or just refresh theme?) to see changes.
Yeah, I tried that earlier and got an "Access denied" error (Windows 10). Thanks for the instructions, tho. I'm using 7Zip if that matters. I'll DL Winrar and see if that works.

<later>

Installed Winrar and was able to copy those files in as you directed, but no difference in the theme. The three files did copy over and I can see them in the "Default_6.0_unpacked" folder.

Thanks again,
-09
__________________
"Signature line free since 2017!"

Last edited by Omicron9; 12-09-2019 at 12:47 PM.
Omicron9 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 12:47 PM   #18
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: ASU`ogacihC
Posts: 1,578
Default

Quote:
Originally Posted by Omicron9 View Post
Yeah, I tried that earlier and got an "Access denied" error (Windows 10). Thanks for the instructions, tho. I'm using 7Zip if that matters. I'll DL Winrar and see if that works.

Thanks again,
-09
Never seen that, Exit Reaper first? Or maybe start your zip app as admin? Right click exe / shortcut > Run As as admin.

Note, You can also delete those meter png files from the v6 theme, the meters would then use the meter colors set in the theme tweaker.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 12:55 PM   #19
Omicron9
Human being with feelings
 
Omicron9's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 52
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
Never seen that, Exit Reaper first? Or maybe start your zip app as admin? Right click exe / shortcut > Run As as admin.

Note, You can also delete those meter png files from the v6 theme, the meters would then use the meter colors set in the theme tweaker.
Installed Winrar and was able to copy those files in as you directed, but no difference in the theme. Reaper was closed during the file copy. The three files did copy over and I can see them in the "Default_6.0_unpacked" folder.

Thanks again,
-09
__________________
"Signature line free since 2017!"

Last edited by Omicron9; 12-09-2019 at 01:00 PM.
Omicron9 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 01:11 PM   #20
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

How do you get your meters to have those lines in them instead of the solid blocks of color?
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 01:12 PM   #21
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: ASU`ogacihC
Posts: 1,578
Default

Quote:
Originally Posted by Omicron9 View Post
but no difference in the theme.
I just use default size, but if you're using 150% or 200% then you probably need to change the files in the 150/200 sub folders.


FYI, I'm not a themer!
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2019, 03:26 PM   #22
xpander
Human being with feelings
 
xpander's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Terra incognita
Posts: 5,199
Default

Quote:
Originally Posted by lowellben View Post
How do you get your meters to have those lines in them instead of the solid blocks of color?
Theme tweaker; search for interlaced VU meters.
xpander is online now   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 06:55 AM   #23
Omicron9
Human being with feelings
 
Omicron9's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 52
Default

After replacing those three files in the v.6 theme, I'm still getting the orange meter levels. I tried the theme tweaker, but no luck.

TIA,
-09
__________________
"Signature line free since 2017!"
Omicron9 is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 08:12 AM   #24
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Quote:
Originally Posted by lucas_LCS View Post
You can remove the record/armed text color change on the meters by deleting the "?recarm" entry along with the bracket and numbers that immediately follow it.
It's highlighted in red in the code below:
Code:
set tcp.meter                   			- - - + meter_sec * scale [5 2 -5 -5] [0 0 tcp.mute{2}] [0 0 tcp_padding{0}] h<soloFlip_h{0} * scale [0 0 18] [0]
	  set tcp.meter.vu.div                    	[1]
	  set tcp.meter.readout.color             	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [100 100 100 255 255 183 171 255]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.bottom    	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.top       	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.bottom  	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.top     	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] ?recarm [255 64 0 255 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
Compare with the edited version:
Code:
set tcp.meter                   			- - - + meter_sec * scale [5 2 -5 -5] [0 0 tcp.mute{2}] [0 0 tcp_padding{0}] h<soloFlip_h{0} * scale [0 0 18] [0]
	  set tcp.meter.vu.div                    	[1]
	  set tcp.meter.readout.color             	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [100 100 100 255 255 183 171 255]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.bottom    	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.lit.top       	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [0 0 0 170 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.bottom  	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
	  set tcp.meter.scale.color.unlit.top     	?hide_meter_values{0} [0 0 0 0 0 0 0 0] [255 255 255 60 0 0 0 0]
Is this code supposed to only remove the red metering number font? Or actually remove the solid red metering colorings bars themselves? I am confused. Thanks.
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 08:25 AM   #25
lucas_LCS
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 832
Default

Quote:
Originally Posted by lowellben View Post
Is this code supposed to only remove the red metering number font? Or actually remove the solid red metering colorings bars themselves? I am confused. Thanks.
It removes the record/armed text color change when the track is armed.

The meter colors themselves are controlled by the following image files:
meter_strip_h.png
meter_strip_v.png
meter_strip_v_rms.png
(used on MCP Master only)

::
lucas_LCS is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2019, 08:27 AM   #26
lowellben
Human being with feelings
 
lowellben's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: They put me in a home.
Posts: 3,250
Default

Quote:
Originally Posted by lucas_LCS View Post
It removes the record/armed text color change when the track is armed.

The meter colors themselves are controlled by the following image files:
meter_strip_h.png
meter_strip_v.png
meter_strip_v_rms.png
(used on MCP Master only)

::
Ohhhhhhh I see now. Thank you. I appreciate it. How does someone only change the font of the meter numbers themselves? Like, say I wanted them to be solid white, or 16px stuff like that. Is that an rtconfig or a PNG?
__________________
47.8% of statistics are made up.
lowellben is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 12:17 AM   #27
lucas_LCS
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 832
Default

Quote:
Originally Posted by lowellben View Post
Ohhhhhhh I see now. Thank you. I appreciate it. How does someone only change the font of the meter numbers themselves? Like, say I wanted them to be solid white, or 16px stuff like that. Is that an rtconfig or a PNG?
You're welcome.
I could be mistaken, but I don't think the font for the Meter numbers are changeable, except for color.

You can change the color by changing the the first 4 sets of numbers between the last set of brackets
The "255 255 255 60" set that is there already is bright white, I believe.

::
lucas_LCS is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.