Old 01-19-2018, 11:34 AM   #1
LugNut
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: So Florida
Posts: 937
Default a way to make midi items look like they used to?

Hi,
As stated.
I can dig other ppl liking the new midi item peaks and note display and CC lanes in arrange. But I can't stand it. Is there a way to get the old "look" back.
I'm not not at comp now...but will post screenie. Maybe my theme needs adjustment?

Nothing personal, just midi:-)

Thanks
Guido




Last edited by LugNut; 01-22-2018 at 10:14 AM.
LugNut is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2018, 12:01 PM   #2
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,883
Default

You will likely need some adjustment in the theme, usage of some colors was shifted around.

Everything looks much better now. Really.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 01-19-2018, 08:50 PM   #3
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,694
Default

I missed the change… a picture would help
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 12:00 PM   #4
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 15,214
Default

I too greatly like how they look now...
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 01:21 PM   #5
xpander
Human being with feelings
 
xpander's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Terra incognita
Posts: 5,265
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
I missed the change… a picture would help
Above v5.70 with the default theme, below the same in v5.71pre13.

xpander is online now   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 01:31 PM   #6
fladd
Human being with feelings
 
fladd's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 969
Default

Quote:
Originally Posted by xpander View Post
Above v5.70 with the default theme, below the same in v5.71pre13.

Interesting. How do you switch to the new look? Or is this on Windows only? Because on Mac OS midi items still look the same.
__________________
www.fladd.de/sound
fladd is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 01:31 PM   #7
FnA
Human being with feelings
 
FnA's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,173
Default

It might change when you xpand it
FnA is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 01:35 PM   #8
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,883
Default

CCs show in peaks when an item is a bit taller now, they show with more detail and actually follow which CC is selected in the MIDI editor, which is kinda nice.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 01:43 PM   #9
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,319
Default

Was posting this in the pre-threads as well. I can see the new behaviour has it advantages in some situations, but most of the time I would definitely go for the old look. I need to see a quick overview of my CCs, when composing. Only being able to see the CCs on an enlarged track is a no go for me.

Maybe best of both worlds would be a good idea:

- if the item is small, show the overlays as they used to be.
- if the track is bigger, show them in seperate lanes, as in the new version
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is online now   Reply With Quote
Old 01-21-2018, 02:02 PM   #10
xpander
Human being with feelings
 
xpander's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Terra incognita
Posts: 5,265
Default

Quote:
Originally Posted by FnA View Post
It might change when you xpand it
Haha, good one, thanks. I expanded both only 3 clicks just to keep them the same size...not really to show the CCs as well. But now I feel obliged to do that as well. Just a sec fellows...

xpander is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:19 AM   #11
LugNut
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: So Florida
Posts: 937
Default

Hi,
Updated first post w screens. Sorry for my lack of gimp skills.
I would just like to know what to do to get it like before.

Also ,if i may,
I have these dark horizontal lines in the main arrange area between tracks visible ONLY when in a time selection. Which dam color is that one ^^

Thanks
LugNut is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 10:45 AM   #12
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,883
Default

Yeah, in your case you should just hide the extra lanes in MIDI editor and you're golden.

CCs look much better and are more informative in the latest pres.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 11:02 AM   #13
LugNut
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: So Florida
Posts: 937
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Yeah, in your case you should just hide the extra lanes in MIDI editor and you're golden.

CCs look much better and are more informative in the latest pres.
Sorry man, but I disagree about the look better.
Go thru all my midi items and hide the CCS then edit items....turn em on /off, for this?
Naww,apologies but.. I'm just one guy. Sure wish it was optional. The midi notes sometimes look like big black blobs. The velocity indicators are much thicker also..
Thanks for the input guys.
LugNut is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 11:25 AM   #14
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,966
Default

The new MIDI look makes it possible to specify which CC lanes to display in the arrange view. I think this makes it easier to see, at a glance, CC curves for relevant CCs within and across multiple items.

I wrote the script "js_Select CC lanes to show in selected MIDI items" to facilitate changing CC lane visibility in multiple items together.
juliansader is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2018, 11:25 AM   #15
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,883
Default

Chances are it might not be happening so...
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 01-24-2018, 05:49 AM   #16
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,319
Default

Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
The new MIDI look makes it possible to specify which CC lanes to display in the arrange view. I think this makes it easier to see, at a glance, CC curves for relevant CCs within and across multiple items.

I wrote the script "js_Select CC lanes to show in selected MIDI items" to facilitate changing CC lane visibility in multiple items together.
That's definitely a great thing, to choose, which CCs are shown in the arrange view. But it still would be great, if we had a view with stacked CCs.

Let me explain:
Especially, when you are working on orchestral stuff, e.g. strings, CC1 is used for "dynamic" and CC11 as "main volume". Both are used in conjunction for more realistic dynamics. When I'm recording Violins 1 for example, I like to see the dynamics of Violins, Violas, Celli, etc... to create a homogenous dynamic shape. However, with the new CC view, this takes a lot of space.

I hope it's understandable what I'm trying to say
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 05:32 AM   #17
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dundle, Louisiana
Posts: 2,206
Default

(ahh - here it is, i was looking for this conversation)

i have a use case where i'd rather see the CC data at any zoom level. here, items with only CC data disappear at low zoom levels and appear as if they were empty items. this could lead to them accidentally being deleted by overzealous cleanup.



the single notes are triggering looped samples. the CC cuts it off. very simple, binary midi track. i'd rather not have to zoom in on it vertically just to see the end trigger.
__________________
° using REAPER as host/arranger/sequencer to write instrumental beat music.
° striving for a loop-based, controller-centric midi recording/editing workflow.
° colored tracks/items: optionally respect "selected track/item" theme color
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 05:38 AM   #18
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,883
Default

In pre14a now there's always at least one CC lane shown, at any zoom level.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 05:41 AM   #19
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,319
Default

At least one: yes, at any zoom level: no. Not yet at least.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 05:55 AM   #20
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,883
Default

Works over here:

EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 05:57 AM   #21
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dundle, Louisiana
Posts: 2,206
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
In pre14a now there's always at least one CC lane shown, at any zoom level.
ooh, yeah and i love the shading. thanks.
__________________
° using REAPER as host/arranger/sequencer to write instrumental beat music.
° striving for a loop-based, controller-centric midi recording/editing workflow.
° colored tracks/items: optionally respect "selected track/item" theme color
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 06:01 AM   #22
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dundle, Louisiana
Posts: 2,206
Default

my title got cropped, but what theme element controls the cool CC shading? it doesn't appear very well on my lighter tracks.

__________________
° using REAPER as host/arranger/sequencer to write instrumental beat music.
° striving for a loop-based, controller-centric midi recording/editing workflow.
° colored tracks/items: optionally respect "selected track/item" theme color
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 06:06 AM   #23
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,319
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Works over here:

Wow okay, then either it's the theme I'm using or a bug. Will double check.

EDIT:

doesn't work here, although the preference is set:


What's also strange: there is only a CC1 lane, but in the item 2 are shown.
The first one is the expanded and the 2nd one is the combined, I guess.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...

Last edited by _Stevie_; 01-25-2018 at 06:15 AM.
_Stevie_ is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 06:30 AM   #24
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,531
Default

Quote:
Originally Posted by _Stevie_ View Post
What's also strange: there is only a CC1 lane, but in the item 2 are shown.
The first one is the expanded and the 2nd one is the combined, I guess.
It looks like maybe you are on pre14, rather than the current pre14a?
schwa is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 06:34 AM   #25
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,531
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
my title got cropped, but what theme element controls the cool CC shading? it doesn't appear very well on my lighter tracks.
It's just an alpha applied to the peaks color, not themeable yet.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2018, 06:46 AM   #26
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,319
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
It looks like maybe you are on pre14, rather than the current pre14a?
Eek, although I'm checking for new releases regularly, this slipped my attention, mea culpa!

EDIT: just checked 14a, oh guys, I love you! Awesome work! Thanks so much for listening
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...

Last edited by _Stevie_; 01-25-2018 at 07:15 AM.
_Stevie_ is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.