Old 12-01-2020, 01:18 AM   #1
rampage2
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 14
Default Pitch bend semitones scale in automation

Hi , this is the only thing I envy about Cubase 11 : perfect bends
Is there a macro around doing it ? Will it be implemented in Reaper's new versions?
thanks

Last edited by rampage2; 12-02-2020 at 06:54 AM.
rampage2 is online now   Reply With Quote
Old 12-01-2020, 10:13 AM   #2
ashcat_lt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 5,879
Default

How bout you explain what you actually want. I googled, even watched the video about scale assistant. It said nothing about pitch bend, and most of what it did show can be done in Reaper one or more ways.

Anyway the range of the pitch bend is dependent on the instrument receiving the midi.
ashcat_lt is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2020, 10:29 AM   #3
rampage2
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 14
Default

Ok, there's a new function in Cubase in which I can see semitones position and name in the automation lane .
I mean : let's say I set a guitar pitch bend of + or - 12 semitones , if I want to draw the line I can see in the lane the exact point of the semitones so that , always as an example , if I want to draw a - 5 semitones line I know easily where to draw the end point
I hope I explained it right
rampage2 is online now   Reply With Quote
Old 12-01-2020, 02:29 PM   #4
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 18,946
Default

Have a look at adding the Pitch Envelope to the audio clip.
__________________
DarkStar ... interesting, if true. . . . Inspired by ...
DarkStar is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2020, 12:29 AM   #5
rampage2
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 14
Default

Quote:
Originally Posted by DarkStar View Post
Have a look at adding the Pitch Envelope to the audio clip.
Yes , but it's only for audio files, midi is the one that I'd like to have , do
you know some Reapack actions that can do that ?
Thanks
rampage2 is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2020, 03:41 AM   #6
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,701
Default

Are you sure Cubases pitchbend control is actually adjusting the range of MIDI data?

Interesting, as this has always been one of the classic PITAses in the days of MIDI sequencers.

One of the few things I struggled with in Bars n Pipes Pro till they came up with a data range control tool.
I dont actually use pitchbend much any more in MIDI, but I will check all this out at the weekend, since it IS something that Reaper ought to be able to deal with elegantly.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2020, 06:47 AM   #7
rampage2
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 14
Default

Hi this is the article in Cubase page and it's what I meant

https://new.steinberg.net/cubase/new-features/

Perfect Bends

Cubase 11 brings a huge improvement to the Key Editorís functionality. You can now create ramps and curves in the CC and Pitch Bend lanes, just like you are used to with automation. Set your pitch bend steps to semitones and you will always be perfectly in tune. All of your CC edits can also be conveniently copied to another MIDI track, while MIDI notes can now be deleted with a simple, fast double-click.
rampage2 is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2020, 06:53 AM   #8
rampage2
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 14
Default

And this is is a Youtube video explaining it, especially the pitch bend editing part from 2'47''
https://www.youtube.com/watch?edufil...&v=PyH2u6xUp00
rampage2 is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2020, 09:33 AM   #9
ashcat_lt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 5,879
Default

That is pretty cool. Unfortunately I donít know of a way to do that in Reaper atm. Iíd imagine somebody could script a sort of alternate pitch bend utility that could do it, but of course thatís not quite as convenient as having it just built into the midi editor. I think itís worth a feature request, but keep in mind that the devs tend to prefer relatively well spelled out proposals.
ashcat_lt is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2020, 01:02 PM   #10
androo
Human being with feelings
 
androo's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Leuven, BE
Posts: 166
Default

That's a cool feature. I might do more automation with that way of working. Legacy is a PITA. Make a feature request, for sure.
androo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.