Old 09-17-2018, 07:15 AM   #1
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,276
Default v5.96pre5 - September 17 2018

v5.96pre5 - September 17 2018
  • + Keyboard: add global hotkey override section
  • + MIDI editor: optimize multi-context undo system
  • + WALTER: meter text colors support alpha field (0-255) if theme version is 6 or higher
  • # Keyboard: remove 'override all contexts' section
Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 07:34 AM   #2
nofish
Human being with feelings
 
nofish's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: home is where the heart is
Posts: 8,232
Default

No more crash here now also with SWS installed.
(Prev. report:
https://forum.cockos.com/showpost.ph...46&postcount=9)


Just for testing I assigned 'Space' in the 'Global hotkey overrides' section (I know it's actually probably not such a good idea as it then stops working in text fields) but I was hoping it maybe solves the 'spacebar pass through' issue for bridged plugins.

https://forum.cockos.com/showthread....ss#post2027922

I then tried with bridged MSED (embedded GUI) but spacebar is still not passed through after tweaking a parameter on MSED if MSED still has focus afterwards.
Any change this could be made happen ?
nofish is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 07:46 AM   #3
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 1,299
Default

No crash here anymore, as well!
If text fields could be excluded, that would be perfect!
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 07:58 AM   #4
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 4,692
Default

Yes Yes !
This version doesn't give a crash anymore for me.

Now i can finally call up Virtual Midi Keyboard window with shortcut K, while a Plugin Window has focus.
And i can use spacebar for play/stop , whatever window has focus.

AMAAZZZZZZINGGGGGGGGGG COCKOS !!!
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 08:13 AM   #5
Triode
Human being with feelings
 
Triode's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 448
Default

I look forward to trying this out.

To those who have already: Is the pass-through switchable with an action yet? This would allow naming tracks via a macro to allow typing temporarily
__________________
Brush and Beater Drums Online: www.outoftheboxdrums.co.uk
Triode is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 08:29 AM   #6
bFooz
Human being with feelings
 
bFooz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Slovakia
Posts: 673
Default

This is a kind of a thing was being fixed already, so I'm puting it here.

The end of the previous item jumps in notation view. Project attached.

Attached Files
File Type: rpp item-end-bug.RPP (4.4 KB, 12 views)
__________________
Donations | Mixing & Mastering Services
bFooz is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 09:17 AM   #7
bFooz
Human being with feelings
 
bFooz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Slovakia
Posts: 673
Default

Cannot grab the left edge of this item in notation. (The project is the same one as before for another bug)

https://forum.cockos.com/attachment....0&d=1536778229
__________________
Donations | Mixing & Mastering Services
bFooz is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 09:39 AM   #8
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dunth, NC
Posts: 1,640
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
[list][*]+ Keyboard: add global hotkey override section
haha, i had my actions sorted by "description" so the readmes were baffling at first
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 11:34 AM   #9
HighVoltage
Human being with feelings
 
HighVoltage's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 347
Default

Is there a possibility to have one of the global command id's NOT steal the key that you have pressed?
I mean it would send it to the active window/whatever and also to the main window.

I would not mind at all using space for play/stop and also being able to write the character once in while when saving presets. I don't care if it plays and stops in the mean time

I would just imagine one of the lines having a comment that it doesn't steal the key.

But coming to think of it, then reaper should really know if you are focused on the main window, cause in that case it would send the key duplicated... hmmm


EDIT: I just realized it alleady detects if you are inside a text field. Quite ironically it doesn't work in the Actions filter field

EDIT2: And it still doesn't work in Kontakt, the only thing i would have loved this option for...

Last edited by HighVoltage; 09-17-2018 at 11:42 AM.
HighVoltage is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 11:50 AM   #10
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 9,700
Default

Quote:
Originally Posted by bFooz View Post
Cannot grab the left edge of this item in notation. (The project is the same one as before for another bug)
I am able to grab the left edge of the item, although the mouse hit region is very small.

schwa is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 11:52 AM   #11
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 22,160
Default

Quote:
Originally Posted by HighVoltage View Post
Is there a possibility to have one of the global command id's NOT steal the key that you have pressed?
I mean it would send it to the active window/whatever and also to the main window.

I would not mind at all using space for play/stop and also being able to write the character once in while when saving presets. I don't care if it plays and stops in the mean time

I would just imagine one of the lines having a comment that it doesn't steal the key.

But coming to think of it, then reaper should really know if you are focused on the main window, cause in that case it would send the key duplicated... hmmm


EDIT: I just realized it alleady detects if you are inside a text field. Quite ironically it doesn't work in the Actions filter field

EDIT2: And it still doesn't work in Kontakt, the only thing i would have loved this option for...

Use Shift+Space when typing in plugins then. Works always. Needs some getting used to.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 12:02 PM   #12
Triode
Human being with feelings
 
Triode's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 448
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
v5.96pre5 - September 17 2018
[list][*]+ Keyboard: add global hotkey override section
Sorry but where is this setting? I can't see it in the prefs...

EDIT: Ah found it in its own key commands category. No worries
__________________
Brush and Beater Drums Online: www.outoftheboxdrums.co.uk

Last edited by Triode; 09-17-2018 at 12:08 PM. Reason: Solved
Triode is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 12:26 PM   #13
bFooz
Human being with feelings
 
bFooz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Slovakia
Posts: 673
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
I am able to grab the left edge of the item, although the mouse hit region is very small.
Here nothing. I'm on Win7 x64, Reaper x86. Have Wacom connected, but the gif was recorded with mouse.

__________________
Donations | Mixing & Mastering Services
bFooz is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 12:35 PM   #14
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 1,299
Default

Quote:
EDIT: I just realized it alleady detects if you are inside a text field. Quite ironically it doesn't work in the Actions filter field
Doesn't work for renaming tracks, though.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...

Last edited by _Stevie_; 09-17-2018 at 10:38 PM.
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 01:54 PM   #15
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 765
Default

This is sort of weird, see first time I open global keys, after load a script the list changes/adds some other actions?
EDIT, I see those same actions in Custom actions on first usage also, I guess this is normal.


Win7 / x64

Be aware if you use same shortcut in Global and Main for different scripts then its possible both will run one after the other, or use same shortcut for same script and the script may run twice!

Last edited by Edgemeal; 09-17-2018 at 02:07 PM.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 02:00 PM   #16
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 1,299
Default

I don't think this dialogue is meant to add scripts. Instead you add "keys" by assigning them to the IDs.
Maybe the load button should be grayed out altogether.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 10:29 PM   #17
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 4,692
Default

So i added the keys "Space" and "K" to the global override list.

I open Reaper Action List, to find an Action, which contains a space and/or letter K
Ofcourse, this goes totally wrong now, cause when i type in "Space" and/or "K"
in the find field in Action List, Reaper goes in Play and or Virtual Keyboard window comes up (assigned to "K").

So seems logical to me that global override should be temporarily deactivated when typing in a text field.
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 10:40 PM   #18
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 1,299
Default

Quote:
Originally Posted by vanhaze View Post
So i added the keys "Space" and "K" to the global override list.

I open Reaper Action List, to find an Action, which contains a space and/or letter K
Ofcourse, this goes totally wrong now, cause when i type in "Space" and/or "K"
in the find field in Action List, Reaper goes in Play and or Virtual Keyboard window comes up (assigned to "K").

So seems logical to me that global override should be temporarily deactivated when typing in a text field.
Yep, my thoughts exactly
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 11:50 PM   #19
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,276
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
This is sort of weird, see first time I open global keys, after load a script the list changes/adds some other actions?
EDIT, I see those same actions in Custom actions on first usage also, I guess this is normal.
I see the same on Win 10. I suppose it should show all the actions/custom actions/scripts from the Main section.
Or it works like "Misc: Pass through key to main window" for MIDI Editor section? Like we just add shortcuts we want to use globally and they are taken from Main section?
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2018, 11:56 PM   #20
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,276
Default

Quote:
Originally Posted by vanhaze View Post
So seems logical to me that global override should be temporarily deactivated when typing in a text field.
Agreed.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 01:13 AM   #21
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 22,160
Default

Quote:
Originally Posted by vanhaze View Post
So seems logical to me that global override should be temporarily deactivated when typing in a text field.
Then it's not a "global override".

https://forum.cockos.com/showpost.ph...41&postcount=8

Just don't use it for single keys.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 01:43 AM   #22
lou latch
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 93
Default

Wouldn't it make sense (if possible) to interrupt the global override while the mouse pointer is at the textfield position? As it is there anyway, normally, when we select it to type something?

Or the other way round, only use keyboard input for textfields while the mouse is sitting there?

I'm sure there are cases where it might be problematic, but...
lou latch is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 05:33 AM   #23
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dunth, NC
Posts: 1,640
Default

having it disabled by text field would leave people wondering why it wasn't disabled by fx text field, so that's a bad idea in my opinion.
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 05:36 AM   #24
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 1,299
Default

Having it disabled in text fields is a logical consequence IMHO.
Why would you execute a command while entering a name, description, etc...?
That's the only exception I would make.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 05:51 AM   #25
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dunth, NC
Posts: 1,640
Default

then you'll have to disallow global override keys from working when FX is focused, as well, because REAPER has no way to know if a text field is open in FX or not (i think). and now we're back to non-global overrides
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 07:56 AM   #26
HighVoltage
Human being with feelings
 
HighVoltage's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 347
Default

These global keys are actually pretty good for scripts that take the focus on their window. Now i can simply toggle them. Like Heda's Mixer and Color Swatch for example
HighVoltage is online now   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 08:54 AM   #27
Klangfarben
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 318
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
then you'll have to disallow global override keys from working when FX is focused, as well, because REAPER has no way to know if a text field is open in FX or not (i think). and now we're back to non-global overrides
Yes, this is a bit of a conundrum. I agree with Stevie that it is logical to assume that one wouldn't attempt to execute a command while typing in a text field. The question is whether Reaper knows when a text field is actually active. If so, I think that would be the best approach as that trade-off seems logical to me - that global overrides used to trigger actions can't be used while a text field is active.

If Reaper has no way to know whether a text field is active, I'm not sure the best way to deal with it. Maybe an action to temporarily disable global overrides that one could trigger with a shortcut or put on a toolbar button while typing in a text field. Slightly more of a trade-off there but maybe that would prevent pandora's box from being opened? And yes, I realize the irony of having a shortcut to temporarily disable global overrides of shortcut keys...

ED's point about not using global overrides that are single keys, space bar, etc. is a very valid one but I just don't find that intuitive as I'm always going to want space for play and other single key shortcuts that I constantly use. I guess I could put all those on my touchscreen but I'm not sure that is an approach I would want to do - or the average Reaper user - as there is something both very immediate and efficient about using the keyboard vs another device.
Klangfarben is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 09:03 AM   #28
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 1,299
Default

@Klangfarben, I completely agree.

Well, maybe there is compromise. It makes absolutely sense, that Reaper might not be able to detect, if a user clicked in a text field of a plugin.
But this does not apply to Reaper's own windows.

Several times now, I typed some keywords in the action list (of course also using the space bar). Guess what happened, I always started the playback.
Same goes for renaming track names.

So, if it was possible to make Reaper aware of its native text fields and maybe Windows/Mac/Linux standard open/save dialogs, that would already be sufficient.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 09:17 AM   #29
bFooz
Human being with feelings
 
bFooz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Slovakia
Posts: 673
Default

+1 for not triggering actions when a text field has focus
__________________
Donations | Mixing & Mastering Services
bFooz is online now   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 09:30 AM   #30
mespotine
Human being with feelings
 
mespotine's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Leipzig, Germany
Posts: 588
Default

Quote:
Originally Posted by bFooz View Post
+1 for not triggering actions when a text field has focus
Me too, +1

Should fix most of the problems with global-shortcuts.
mespotine is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 09:36 AM   #31
Thonex
Human being with feelings
 
Join Date: May 2018
Location: Los Angeles
Posts: 452
Default

Quote:
Originally Posted by mespotine View Post
Me too, +1

Should fix most of the problems with global-shortcuts.
Yes. Edit fields should be exempt from the Global-shortcuts behavior.
__________________
Cheers,
Andrew K
Reaper 5.95/64 Mac 10.12.+, i7 Quad 2.9GHz, 24GB
Thonex is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 09:56 AM   #32
Klangfarben
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 318
Default

So maybe this?

- Default behavior is active text fields & standard dialog windows (open/save/render/export, etc) disable Global overrides until not active/present
- Action to disable global override for use with plugin text windows

Thoughts?
Klangfarben is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 10:21 AM   #33
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 1,299
Default

Sounds like a good idea!
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 10:28 AM   #34
strachupl
Human being with feelings
 
strachupl's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 273
Default

I also wonder who need it when typing text, just exclude text fields from global shortcuts.
__________________
The truth is not in the middle but exactly where it is.
strachupl is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 10:46 AM   #35
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 4,692
Default

Quote:
Originally Posted by Klangfarben View Post
So maybe this?

- Default behavior is active text fields & standard dialog windows (open/save/render/export, etc) disable Global overrides until not active/present
- Action to disable global override for use with plugin text windows

Thoughts?
↥↥↥ This !
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 11:30 AM   #36
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,276
Default

Quote:
Originally Posted by Klangfarben View Post
So maybe this?

- Default behavior is active text fields & standard dialog windows (open/save/render/export, etc) disable Global overrides until not active/present
- Action to disable global override for use with plugin text windows

Thoughts?
It is the Reaper way! Customize them all!!!
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 11:36 AM   #37
mespotine
Human being with feelings
 
mespotine's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Leipzig, Germany
Posts: 588
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
It is the Reaper way! Customize them all!!!
Nintendo's ReaperMon - Customize them all!

Quote:
Originally Posted by Klangfarben View Post
So maybe this?

- Default behavior is active text fields & standard dialog windows (open/save/render/export, etc) disable Global overrides until not active/present
- Action to disable global override for use with plugin text windows

Thoughts?
Didn't think about standard-dialog-windows, but yeah. Which standard-dialogs should be excluded from global overrides?
Add Marker-dialog?
MessageBoxes created by ReaScripts?
mespotine is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2018, 07:53 PM   #38
D Rocks
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Location: Quebec, Canada
Posts: 432
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Then it's not a "global override".

https://forum.cockos.com/showpost.ph...41&postcount=8

Just don't use it for single keys.
I dont think the word global has to be that much EvilDragon. It would suck not to be able to have your metronome on M or C for example. But you wouldnt want the C or M to trigger when typing a track name! It can still be called a global hotkey i belive

Atleast a Reaper textfield could be exception. But if theres compromise I prefer a hotkey that will trigger even in a text Field over not global at all

Justin and Schwa..this is big and really nice thank you for your consideration on that feature ! ))
__________________
Alex | www.drocksrecords.com | Thanks for REAPER
D Rocks is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.