Old 03-19-2018, 06:07 AM   #361
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dunth, NC
Posts: 1,638
Default

for discussion purposes, here is a list of my Automation Item requests and a link to their FR thread.

1- allow AI edge to snap to item edge
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204370

2- resize AIs when not in same lane (ala Free Item Positioning)
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=203433

3a- disable AI overlap in same envelope minilane
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204373

3b- write envelope -- you end up with layered AIs on the same envelope rather than "overdubbing" the data on the original item. a metaphor would be overdub vs layered takes. i never use takes, either, so i'd like some similar behavior in AIs
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204373

4- AIs: copying between tracks yields "no envelope selected" -- FR to ASSUME envelope
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204371

5- lasso selecting AIs - AI should be selected whenever lasso cursor passes over/through the AI itself, not just the AI title bar at the bottom
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204635

6- “Select all items/tracks/envelope points (depending on focus)” does not work with AIs
https://forum.cockos.com/showthread.php?p=1958246

7- action "Item: Glue items, ignoring time selection" doesn't work on AI, instead there's a dedicated action that needs its own shortcut.https://forum.cockos.com/showthread....87#post1971387
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.

Last edited by mccrabney; 03-26-2018 at 08:22 AM.
mccrabney is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 08:56 AM   #362
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

req: Glue items shortcut, Mute items shortcut, toggle Mute items shortcut, Duplicate items shortcut, Split items shortcut should work on both: Automations items and items. And maybe more! .. (help!?)

As it is now not user friendly at all and it is a workflow killer!
Please make this coherent.

Last edited by deeb; 04-04-2018 at 09:03 AM.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 09:23 AM   #363
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 759
Default

5.77 enhanced the default "S" split option, you just need to highlight both the item(s) and the AI(s).

And there are actions for selected AIs you could assign to shortcuts,...
Envelope: Mute automation items (acts as a toggle, except when 2+ AIs are selected and mute states are not the same)
Envelope: Glue automation items
Envelope: Duplicate automation items

Last edited by Edgemeal; 04-04-2018 at 09:57 AM.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 10:02 AM   #364
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
5.77 enhanced the default "S" split option, you just need to highlight both the item(s) and the AI(s).
Thank you!

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post

And there are actions for selected AIs you could assign to shortcuts,...
I am asking to be able to use the same shortcut as i use for items but applied on AIs too.

so that if i select AI or items both will split with same shortcut
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 10:14 AM   #365
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

i'd request also: rename Item
and then i'll add: Envelope: Rename automation item...
working the same way. Both would work with same shortcut. I have no time. I'll take care of this later! hugs
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 10:37 AM   #366
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 759
Default

Quote:
Originally Posted by deeb View Post
I am asking to be able to use the same shortcut as i use for items but applied on AIs too.
Before 5.77 I made a custom action to split selected items and AIs and used "S" key, Maybe make a custom action for glue?,...

Custom: Glue Items and AIs
Item: Glue items
Envelope: Glue automation items

Tried one for mute but its messed up, AIs don't toggle their mute as expected unless all AIs mute states are the same, or they just all unmute!

Custom: Toggle Mute Items and AIs
Item properties: Toggle mute
Envelope: Mute automation items

Automation Items need a lot of work, whats really a huge drawback is none of the original envelope point actions/scripts work on points inside an AI, that just seems like a no-brainer but I guess is easier said then done.

Last edited by Edgemeal; 04-04-2018 at 10:43 AM.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 11:38 AM   #367
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
Before 5.77 I made a custom action to split selected items and AIs and used "S" key, Maybe make a custom action for glue?,...
I think this should be native! . Because otherwise every user will have to deal with this incoherences.

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
Automation Items need a lot of work, whats really a huge drawback is none of the original envelope point actions/scripts work on points inside an AI, that just seems like a no-brainer but I guess is easier said then done.
maybe! maybe not! : )
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 11:58 AM   #368
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

i'll add: duplicate, split, glue, toggle mute , mute should work with same shortcut on everything where applicable. Example: midi notes

so same shortcut works for Items, AI, midi notes or envelope points and maybe more things.

All this things are an headache in my point of view and DAW should take care and help us having a better/ simpler / pleasurable workflow.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2018, 11:26 PM   #369
Masi
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 569
Default

snap offset for automation items

https://forum.cockos.com/showthread.php?t=197014

"nudge items" should also affect automation items

https://forum.cockos.com/showthread.php?t=197012
Masi is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2018, 03:42 AM   #370
Vagelis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 106
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post

Automation Items need a lot of work, whats really a huge drawback is none of the original envelope point actions/scripts work on points inside an AI, that just seems like a no-brainer but I guess is easier said then done.
I 've dropped a request to Kawa sometime ago to update some of his actions to work inside automation items

https://kawa.works/reascript-automation-items
Vagelis is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2018, 06:43 AM   #371
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default



i would like to have total focus as Ai name: "my wonderfull description", Since parameter and plugin name are visible in TCP.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 02:30 AM   #372
Travesty
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 352
Default

Left click mouse Modifiers for AI
Travesty is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 02:33 AM   #373
Travesty
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 352
Default

I'd really like to see quick fades on the edges of ai. It would be a quick and intuitive way of transitioning from the background envelope to the ai
Travesty is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 06:03 AM   #374
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dunth, NC
Posts: 1,638
Default

Quote:
Originally Posted by Travesty View Post
I'd really like to see quick fades on the edges of ai. It would be a quick and intuitive way of transitioning from the background envelope to the ai
not to mention continuity. the more AI is like a regular item, the better
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 06:27 AM   #375
yellowmix
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 29
Default

Request: Add Automation Items tab to Project Media/FX Bay.

Columns would include Item Name, Pool, Track, Length.

I know Automation Items can be saved but it would be nice if a whole bunch could be saved as a Bay.
yellowmix is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 06:42 AM   #376
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 22,159
Default

Yes, this was requested multiple times when automation items were in prereleases... Having them in Project Bay makes a ton of sense.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2018, 09:16 AM   #377
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Dunth, NC
Posts: 1,638
Default



when occupying media lanes, the namebar section of AIs block valuable track/item info, like in this gif it obscures the first midi note, and on media items, it blocks the item pitch adjust.

"show AI in dedicated lane" is not a viable workaround.

i don't even need to see the AI name bar unless it's selected, so a possible solution would be to hide that whole horizontal bar until the AI has been selected, and change the selection behavior from "lasso name bar" to "lasso within AI bounds"
__________________
check out MPL's amazing RS5K manager
FR: select midi recorded in most recent engagement of record/overdub.
mccrabney is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2018, 05:20 PM   #378
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,141
Default

Expected behaviour or bug ?

After using action "Envelope: Convert all project automation to automation item", at the right edge of the created automation item, there are 2 points at the same place... One point is inside the automation item and one anoter point is outside...

ovnis is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2018, 05:03 PM   #379
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,141
Default

Expected behaviour or bug ? One point at the edge is not visible.

The point is snaped at 3.1.00 but when I move the automation item edge it dissapears.
The project :
https://stash.reaper.fm/v/33623/bug.rpp



Il I create one point and I move it at 3.1.00, we can see it !





Why ?

.

Last edited by ovnis; 05-23-2018 at 05:33 PM.
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2018, 12:19 AM   #380
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,260
Default

Quote:
Originally Posted by ovnis View Post
Expected behaviour or bug ? One point at the edge is not visible.

The point is snaped at 3.1.00 but when I move the automation item edge it dissapears.

Why ?

.
For me it looks like a bug. This is very frustrating behavior.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 05-30-2018, 12:35 AM   #381
Vagelis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 106
Default

Are we going to have any new updates for AI relative to the bugs/requests above when reaper 6 comes ?? I d like to have Swing function for env points inside AI,it would be very useful.
Vagelis is online now   Reply With Quote
Old 05-30-2018, 01:41 AM   #382
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,260
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
Are we going to have any new updates for AI relative to the bugs/requests above when reaper 6 comes ?? I d like to have Swing function for env points inside AI,it would be very useful.
It would be better to have it done before 6.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 05-31-2018, 04:14 AM   #383
fetidus
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 546
Default

Quote:
Originally Posted by Vagelis View Post
I d like to have Swing function for env points inside AI,it would be very useful.
+1 Very cool idea!
fetidus is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 12:21 PM   #384
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 759
Default Double left click on Envelope Panel inconsistency

With a normal envelope (no AIs) when you double left click an envelope panel it selects all points or unselects all points in the envelope.

But if you create an AI on an envelope (even if deleted later) double left clicking the envelope panel only selects all points.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 12:35 PM   #385
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,260
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
With a normal envelope (no AIs) when you double left click an envelope panel it selects all points or unselects all points in the envelope.

But if you create an AI on an envelope (even if deleted later) double left clicking the envelope panel only selects all points.
Where is inconsistency? It does the same.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 01:07 PM   #386
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 759
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Where is inconsistency? It does the same.
Once an AI is created, double left clicking an envelope panel will only select all points, Where as without an AI double clicking toggles - Selects All Points / UnSelect All Points. Adding an AI shouldn't change that behavior IMO.

Even if you save and reload a project where you created an AI for an envelope and deleted it double clicking the envelope panel still doesn't work like it does for regular old envelopes. If I get bored enough I'll have to figure out whats being saved/change to the project files and just fix them manually so they act normal again I guess, the devs don't seem too concerned about all these AI flaws.

Last edited by Edgemeal; 08-12-2018 at 01:13 PM.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 01:13 PM   #387
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,260
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
Once an AI is created, double left clicking an envelope panel will only select all points, Where as without an AI double clicking toggles - Selects All Points / UnSelect All Points. Adding an AI shouldn't change that behavior IMO.
So you want it to select AIs, too? If yes, I agree with you.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 01:41 PM   #388
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 759
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
So you want it to select AIs, too? If yes, I agree with you.
No, I'm just referring to the points themselves, REAPER is all about consistency after all right? I'm not sure the exact steps it takes to reproduce the behavior but it happens often, the project I just posted in the bug forum (see post #2) acts that way too. Load it, show envelopes in lanes, then double click an envelope panel multiple times and it only selects all points in that envelope. Note those envelopes in that project were AIs that I ran the action 'delete AI preserving points' on, so once you create an AI on the envelope it seems to screw it up and double clicking the envelope panel will only select all points in the envelope. I'm sounding like an echo so will just stop here!

Last edited by Edgemeal; 08-12-2018 at 02:22 PM.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 02:32 PM   #389
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

edit: i was wrong!
edi2t: i was wrong!
concluded that double clicking it just selects points with or without AI in in Envelope Panels. After some circunstances which i did not norrow.

Last edited by deeb; 08-12-2018 at 03:21 PM.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 02:36 PM   #390
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,260
Default

Quote:
Originally Posted by deeb View Post
No! Write here: https://forum.cockos.com/showthread.php?t=209975
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: "Real" Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 06:51 PM   #391
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

i never used that: Delete AI preserving points
deeb is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 07:13 PM   #392
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

this is what happens to me: new project create automation item by dragging left (not right) :



or like


Last edited by deeb; 08-12-2018 at 07:18 PM.
deeb is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2018, 02:03 PM   #393
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 759
Default

Just did a clean portable install of 595_pre6 (just to make sure its not some setting I changed), but by creating an AI from the right to the very left edge causes the same problem, you can't deselect all points by double clicking the envelope panel, only selects all points.



Not all that important but just thought I'd report what I found.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 10:52 AM   #394
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
for discussion purposes, here is a list of my Automation Item requests and a link to their FR thread.

1- allow AI edge to snap to item edge
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204370

2- resize AIs when not in same lane (ala Free Item Positioning)
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=203433

3a- disable AI overlap in same envelope minilane
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204373

3b- write envelope -- you end up with layered AIs on the same envelope rather than "overdubbing" the data on the original item. a metaphor would be overdub vs layered takes. i never use takes, either, so i'd like some similar behavior in AIs
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204373

4- AIs: copying between tracks yields "no envelope selected" -- FR to ASSUME envelope
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204371

5- lasso selecting AIs - AI should be selected whenever lasso cursor passes over/through the AI itself, not just the AI title bar at the bottom
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=204635

6- “Select all items/tracks/envelope points (depending on focus)” does not work with AIs
https://forum.cockos.com/showthread.php?p=1958246

7- action "Item: Glue items, ignoring time selection" doesn't work on AI, instead there's a dedicated action that needs its own shortcut.https://forum.cockos.com/showthread....87#post1971387
mccrabney could you help here!!:
https://forum.cockos.com/showthread....12#post2022212

which ones of this makes sense to be posted there?

Thank you
deeb is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 11:25 AM   #395
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,141
Default

Bug : when we create automation item, one point is created on the envelope at the left side of the automation item.

ovnis is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 11:26 AM   #396
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,141
Default

Bug :

When I glue 2 AI, it appears an undesirable point at the right edge.


ovnis is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2018, 12:43 PM   #397
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 759
Default

Quote:
Originally Posted by ovnis View Post
Bug : when we create automation item, one point is created on the envelope at the left side of the automation item.
Ya, I think that one has been mentioned many times in various threads already, but it seems to depend which option you have set, although that really shouldn't matter!

A) Options: Automation items connect to the underlying envelope on the right side
B) Options: Automation items do not connect to the underlying envelope
C) Options: Automation items connect to the underlying envelope on both sides


On Win7 here, Using option A or B acts the way you show and creates an extra point, but when option C is enabled no extra point is created.

There are also the "Envelope:" versions of these same 3 actions that let you set envelopes individually, sadly A & B have the same odd behavior. Whats worse is if you do use the envelope version of the actions there is no indication if it is set, I would have expected a button on a toolbar would at least get highlighted if the associated envelope action was enabled when selecting an envelope, it can be very confusing.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2018, 10:30 AM   #398
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

apparently there is no AI equivelant of:
Item: Select all other media items that share pooled (ghost) MIDI source data with selected items

and this is would be useful for prosody between items and AI's
deeb is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2018, 02:33 PM   #399
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,191
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
The action "Envelope: Insert automation item" and the API function InsertAutomationItem both have the side-effect of deselecting all other AIs.

I suggest that the insertion of a new AI should not affect other AIs' selection status at all.

If other AIs are left undisturbed, the user can easily insert several new AIs (which are automatically selected when inserted) and then move them all together, without having to laboriously re-select previous AIs that may be scattered among other tracks and envelopes lanes.
Fair point, but the current behavior does mirror what happens when you insert media items.
I think there is a crucial difference between how AIs and MIs are used: AIs are often used as temporary containers to move or copy automation from multiple envelopes, within and among tracks.
juliansader is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2018, 07:06 AM   #400
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1,939
Default

Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
AIs are often used as temporary containers to move or copy automation from multiple envelopes, within and among tracks.
i'll try to no say this again, but this has to be mentioned here:
That is unfortunately true because there is no area selection in Reaper, so Ai's are being used as a poor workaround since no better way to accurately do that...
deeb is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.