Old 06-21-2018, 06:31 PM   #1
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton, uk
Posts: 12,510
Default v5.93pre1 - June 21 2018

+ Audio Units: fix .aupreset export issue [t=203533]
+ Automation items: separate settings to snap automation items to media items, or other automation items
+ FX: prevent reset from audio thread when bringing an offline FX online
+ MIDI editor: support snapping to measure regardless of time signature
+ Notation editor: properly adjust events when inserting notation messages in media items with nonzero start offset [t=208079]
+ Ruler: add project option to base ruler markings off project measure offset [t=208074]
+ Subprojects: fix potential hang when moving tracks to subproject [t=207996]
# ARA: disable debug messages
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2018, 09:37 PM   #2
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: USA
Posts: 558
Default

Quote:
+ Subprojects: fix potential hang when moving tracks to subproject [t=207996]

Seems ok now, No more hang!
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 01:13 AM   #3
zappadave
Human being with feelings
 
zappadave's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,234
Default

+ MIDI editor: support snapping to measure regardless of time signature

This does not work for Irrational time signatures, the arrange does not either.
Try an odd time signature like 3/11 and the midi editor and the arrange snapping do not work. You can set the project to 3/11, and the midi editor will work with the correct grid setting, but not snapping.
I realize the time signature is a little odd
__________________
Music is the best
เพลง ที่ดีที่สุดคือ

Last edited by zappadave; 06-22-2018 at 01:41 AM.
zappadave is online now   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 01:15 AM   #4
horneusz
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 19
Default

A small bug in the "Snap / Grid Settings". I have the "Snap media items to nearby media items up to" option turned off, but after each program update it is switched on again.
horneusz is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 01:21 AM   #5
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 21,505
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
+ MIDI editor: support snapping to measure regardless of time signature
This works pretty great, devs, thanks!


There is one scenario which could possibly improve.

Let's consider this: two measures of 3/4, two measures of 7/4, two measures of 5/4. We enter a note in the first 3/4 measure there, then we want to move it snapped to measure grid. For the first two measures it is fine, snaps on every 3 beats. But as soon as we move into the 7/4 measure, it doesn't re-adapt its snapping to 7/4 measure, it continues snapping to 3rd beat. It should immediately change to snapping to that measure's timesig, don't you think? (Same thing happens in arrange view, and it should be adjusted to behave as suggested above there as well, methinks.)



That's one thing. The other is that we're missing the set and toggle actions for this new grid division, so please add those so that we can add this to our toolbars
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 03:38 AM   #6
D Rocks
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Location: Quebec, Canada
Posts: 258
Default

Reaper Wins thanks
__________________
Alex | www.drocksrecords.com | Left Cubase Pro 9.5 after 10 years and now enjoying REAPER more than expected | Thanks for REAPER
D Rocks is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 04:07 AM   #7
FnA
Human being with feelings
 
FnA's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,995
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
...
That's one thing. The other is that we're missing the set and toggle actions for this new grid division, so please add those so that we can add this to our toolbars
Maybe it goes without saying, but maybe not: if arrange and midi editor use the same division, setting to measure from midi editor changes arrange, but not the other way around, currently.


I wish we could have snap to visible grid lines only, like in arrange, for the midi editor.
FnA is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 05:22 AM   #8
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 11,120
Default

Quote:
Originally Posted by horneusz View Post
A small bug in the "Snap / Grid Settings". I have the "Snap media items to nearby media items up to" option turned off, but after each program update it is switched on again.
Snap settings are stored per-project
Justin is online now   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 05:33 AM   #9
horneusz
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 19
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Snap settings are stored per-project
Thanks Justin, I didn't know.
horneusz is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 06:09 AM   #10
Arthur
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 19
Default

Quote:
Originally Posted by zappadave View Post
+ MIDI editor: support snapping to measure regardless of time signature

This does not work for Irrational time signatures, the arrange does not either.
Try an odd time signature like 3/11 and the midi editor and the arrange snapping do not work. You can set the project to 3/11, and the midi editor will work with the correct grid setting, but not snapping.
I realize the time signature is a little odd
Time signature like 3/11?
What is the length of the note 11?
May be 11/8 or 13/16 but not 3/11.
Explain, please.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 06:24 AM   #11
zappadave
Human being with feelings
 
zappadave's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,234
Default

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Time signature like 3/11?
What is the length of the note 11?
May be 11/8 or 13/16 but not 3/11.
Explain, please.
Start a new project.
Go to project settings, and set the time signature to 3/11 and the bpm to 11.
Enter a couple of bars of midi.
Open the midi editor and set the grid to 1/121.
You now have 3 divisions of 11 notes each.

Reaper's midi editor is really cool for allowing my musical weirdness to exist.
2/23 doesn't work though
__________________
Music is the best
เพลง ที่ดีที่สุดคือ
zappadave is online now   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 06:38 AM   #12
ovnis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,070
Default

Quote:
+ Automation items: separate settings to snap automation items to media items, or other automation items
Nice feature.

Could you add "envelope points move with media item only on the same track", please ?
Sometimes, we can move item on an another track to test some new arrangement possibilities. The issue is than sometimes, envelope automation/automation item below the item can unintentionally modifie VST which are on the track where the item has been moved.


And it would be possible to be able to copy/past (Ctrl+C/Ctrl+V or Ctrl+left drag) automation item + item at once ? Actually, at the same time, we only can cop/past either one or the other.


Last edited by ovnis; 06-22-2018 at 08:07 AM.
ovnis is online now   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 08:23 AM   #13
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 21,505
Default

Quote:
Originally Posted by zappadave View Post
+ MIDI editor: support snapping to measure regardless of time signature

This does not work for Irrational time signatures, the arrange does not either.
Try an odd time signature like 3/11 and the midi editor and the arrange snapping do not work. You can set the project to 3/11, and the midi editor will work with the correct grid setting, but not snapping.
I realize the time signature is a little odd
That would be cool if it could work for irrational timesigs as well. I mean, that's the whole point of calling it "measure" - it should be a grid/snap of exactly one measure's length, no matter what the timesig of that measure is.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 09:11 AM   #14
Mercado_Negro
Moderator
 
Mercado_Negro's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Caracas, Venezuela
Posts: 8,197
Default

Now REAPER floats the second FX in the chain when Melodyne is inserted.

1 - Insert a new track
2 - Click on the track inserts (the FX browser will show up)
3 - Look for ReaEQ and load it in the track
4- Close the ReaEQ UI
5 - Look for Melodyne and load it in the track

Result: ReaEQ will be opened (float)
__________________
Pressure is what turns coal into diamonds - Michael a.k.a. Runaway
Mercado_Negro is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 12:26 PM   #15
sonicowl
Human being with feelings
 
sonicowl's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 202
Default

Quote:
Originally Posted by ovnis View Post
Nice feature.

Could you add "envelope points move with media item only on the same track", please ?
Sometimes, we can move item on an another track to test some new arrangement possibilities. The issue is than sometimes, envelope automation/automation item below the item can unintentionally modifie VST which are on the track where the item has been moved.

+1
Yes, please add this. Moving AI between tracks is not 100% safe. Sometimes stray duplicate AIs are added to original track while moving midi to another track. It helps to manually disable "Envelope points move with media items". But it is a hassle to disable it evey time.


I never need AIs to automatically move with midi between tracks. I can copy them afterwards if I need them. User option, as described above, "envelope points move with media item only on the same track", would solve the problem.
__________________
Feature Requests FR1: Volume envelope for impulse responses in ReaVerb * FR2: Second Mixer window * FR3: Reorder folders in FX Browser with drag/drop.
sonicowl is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 05:06 PM   #16
zappadave
Human being with feelings
 
zappadave's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,234
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
That would be cool if it could work for irrational timesigs as well. I mean, that's the whole point of calling it "measure" - it should be a grid/snap of exactly one measure's length, no matter what the timesig of that measure is.
Yes I agree with that, and have set measure in the arrange now, but snapping does not work for every grid size in the midi editor. Try 1/242 (notes are only out by a little, sort of auto humanize).
Strangely 5/3 shows correctly int the arrange.
__________________
Music is the best
เพลง ที่ดีที่สุดคือ
zappadave is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2018, 10:09 AM   #17
jaydrake
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 145
Default

@zappadave.... there is no such thing as 3/11 time. The second number in a time signature tells you what kind of note receives one beat. So it will always be a 1 for whole note, 2 for half note, 4 for quarter note, 8 for eighth note, etc. No such thing as an eleventh note.
jaydrake is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2018, 11:09 AM   #18
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 21,505
Default

Read up on irrational time signatures. They do exist.

https://www.youtube.com/watch?v=cQ9yI4dtuGQ
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2018, 11:26 AM   #19
FnA
Human being with feelings
 
FnA's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,995
Default

I think Reaper just uses the decimal that results from 1/4, etc. you can enter 0.25 or 3/12 and get the same thing.

Main thing is that a midi item has a ticks per quarter value. Default 960 is divisible by 2,3,&5 but not 7, for example.
FnA is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2018, 11:42 AM   #20
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 21,505
Default

Then it's a good thing we can enter a custom number of PPQ in Preferences, isn't it?
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2018, 04:57 PM   #21
zappadave
Human being with feelings
 
zappadave's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,234
Default

Quote:
Originally Posted by jaydrake View Post
@zappadave.... there is no such thing as 3/11 time. The second number in a time signature tells you what kind of note receives one beat. So it will always be a 1 for whole note, 2 for half note, 4 for quarter note, 8 for eighth note, etc. No such thing as an eleventh note.
Maybe in the days of quills and paper manuscript, someone came up with rules for scores based on multiples of 2. With Reaper, I can do things differently, so if I want three divisions of 11 notes per bar, that's what I use and enjoy.
__________________
Music is the best
เพลง ที่ดีที่สุดคือ
zappadave is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2018, 05:00 PM   #22
zappadave
Human being with feelings
 
zappadave's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,234
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Then it's a good thing we can enter a custom number of PPQ in Preferences, isn't it?
Oh yes.....Thanks ED
Doesn't seem to fix snapping in 3/11 though.
__________________
Music is the best
เพลง ที่ดีที่สุดคือ

Last edited by zappadave; 06-23-2018 at 05:15 PM.
zappadave is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.