Old 11-19-2020, 08:54 AM   #1
beingmf
Human being with feelings
 
beingmf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Jazz City
Posts: 4,246
Default Severe MIDI Madness [SOLVED!]

Some severe annoying MIDI issues. I thought I had them sorted out, but they just happily decided to come back.

1) Why can't Reaper remember the hardware outputs?
I use 2 Steinberg Midex8's over USB and Bome Midi Translator Pro. They work perfectly, yet Reaper from time to time doesn't seem to recognize them and then adds another instance of Midex's - which makes the old alias names and routings obsolete. Templates aren't working any longer - "HW: ?". I have to start over again.

2) Is the hanging notes issue back?
I thought, again, that it didn't happen the last time I used e.g. Kontakt, but now it's absolutely unusable. Any edit in the Midi editor will result in a note cluster that can only be stopped when hitting F3 several times.

3) Is Windows 10 the culprit?
All of this was working - more or less - perfectly when I still ran Windows 7. Since Windows 10 I run into problems, though allegedly it is "better" (whatever that means) regarding MIDI. Did I miss something in the system control panel? What about Windows updates? After every update some manually changed setting has returned to default!

Is it my Reaper preferences somewhere? Instrument tracks all have ReaControlMIDI as the first plugin in the chain - because I need it for automation and program changes and because it was said to prevent hanging notes. Nope.
How do you synth guys/orchestral composers do it? What is different in your (hardware) settings that you're able to work without glitches or need to re-setup the MIDI side of things every week?

Exhausted.
__________________
Windows 10x64 | AMD Ryzen 3700X | ATI FirePro 2260, 8.911.3.4000 | Marian Seraph AD2, 4.1.2.0 | Yamaha Steinberg MR816x
Experience the Blunzeworscht!

Last edited by beingmf; 12-10-2020 at 05:28 PM.
beingmf is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2020, 04:13 PM   #2
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,165
Default

Obvious, but are you always using the same USB inputs for your two devices?
Switching them around can lead to Windows seeing them as new devices.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2020, 04:29 AM   #3
beingmf
Human being with feelings
 
beingmf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Jazz City
Posts: 4,246
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
Obvious, but are you always using the same USB inputs for your two devices?
Switching them around can lead to Windows seeing them as new devices.
Yes ‒ thanks for asking!
__________________
Windows 10x64 | AMD Ryzen 3700X | ATI FirePro 2260, 8.911.3.4000 | Marian Seraph AD2, 4.1.2.0 | Yamaha Steinberg MR816x
Experience the Blunzeworscht!
beingmf is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2020, 04:11 AM   #4
beingmf
Human being with feelings
 
beingmf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Jazz City
Posts: 4,246
Default

So, in a different wording:

Has something substantially changed in Windows 10 regarding the Midi functionality? Especially with hardware, which might cause interface drivers to act weird?
__________________
Windows 10x64 | AMD Ryzen 3700X | ATI FirePro 2260, 8.911.3.4000 | Marian Seraph AD2, 4.1.2.0 | Yamaha Steinberg MR816x
Experience the Blunzeworscht!
beingmf is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2020, 08:48 AM   #5
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,165
Default

When did Steinberg last update the drivers for your devices?

If I recall those MIDEXes are fairly old, so who knows?
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2020, 05:28 PM   #6
beingmf
Human being with feelings
 
beingmf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Jazz City
Posts: 4,246
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
When did Steinberg last update the drivers for your devices?

If I recall those MIDEXes are fairly old, so who knows?
Sorry, I hadn't seen your reply! Yes, they're old, but the drivers are Windows 8.1. And yes, they DO WORK, I'm just an idiot.

So the solution was: shorter USB cables! I always assumed (hence the "idiot") that an active USB hub would amplify the outgoing signal, not the incoming. This isn't the case Now that I swapped the short cable from the PC to the hub for a long one, and vice versa for the cables into the interfaces, it's all good.

Phew.

EDIT: The whole computer is snappier now.
__________________
Windows 10x64 | AMD Ryzen 3700X | ATI FirePro 2260, 8.911.3.4000 | Marian Seraph AD2, 4.1.2.0 | Yamaha Steinberg MR816x
Experience the Blunzeworscht!

Last edited by beingmf; 12-11-2020 at 02:58 AM.
beingmf is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2020, 04:57 AM   #7
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,165
Default

Wow! Never come across that one before & I use a 5 metre cable on my keyboard!

Mind you I dont use a hub, powered or otherwise. But your cure is well worth beaqring in mind so thanks.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2020, 09:56 AM   #8
beingmf
Human being with feelings
 
beingmf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Jazz City
Posts: 4,246
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
Wow! Never come across that one before & I use a 5 metre cable on my keyboard!
Maybe it's the amount of transmitted data which is crucial? 1 keyboard vs. 2 x 8 in- and outputs (including clock for some ports) is definitely a difference.
__________________
Windows 10x64 | AMD Ryzen 3700X | ATI FirePro 2260, 8.911.3.4000 | Marian Seraph AD2, 4.1.2.0 | Yamaha Steinberg MR816x
Experience the Blunzeworscht!
beingmf is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2020, 08:41 PM   #9
Philbo King
Human being with feelings
 
Philbo King's Avatar
 
Join Date: May 2017
Posts: 2,177
Default

Powered hubs do nothing to the incoming or outgoing USB. They simply have their own 5V supply to run outboard device USB power.
__________________
Tangent Studio - Philbo King
www.soundclick.com/philboking - stream music
www.facebook.com/philboking - gigs and news
Philbo King is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2020, 01:24 AM   #10
beingmf
Human being with feelings
 
beingmf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Jazz City
Posts: 4,246
Default

Quote:
Originally Posted by Philbo King View Post
Powered hubs do nothing to the incoming or outgoing USB. They simply have their own 5V supply to run outboard device USB power.
Indeed! I mixed it up with a repeater.
Most important though, it works – this way or another
__________________
Windows 10x64 | AMD Ryzen 3700X | ATI FirePro 2260, 8.911.3.4000 | Marian Seraph AD2, 4.1.2.0 | Yamaha Steinberg MR816x
Experience the Blunzeworscht!
beingmf is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 06:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.